[GTV] Jakie luzy na zaworach ustawić w 2.0 V6 TB?

• Autor wątku Autor wątku DARO-RT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Polecam Motul 4100 POWER 15W50 półsyntetyk cena za 5litrów około 130-150 zł w zależnosci gdzie jest kupowany

Nie wiem po co ta dyskusja? W 2.0 V6 TB nie ma i nie było żadnych hydraulicznych popychaczy (ani w AR 164 2.0v6 TB, ani GTV, ani 166)! Są często mylone z hydrauliką bo w przeciwieństwie do Fiata i VW płytka jest pod popychaczem (jak w niektórych francuzach) identyczna ze starymi czterocylindrowcami AR (łącznie z rodziną 8V TS z AR155/164), przez co jej nie widać. Nie ma co się opierać na "słyszałem" skoro 75andrew155 potwierdza to co napisałem, a obaj należymy do praktyków :) . Nawiasem mówiąc układ regulacji zaworów w 2.0 V6 TB jest identyczny jak we wszystkich V6 12V. Często spotykam się z tym, że mechanicy wpierają że jest tam hydraulika, co tylko potwierdza ich nie wiedzę lub niechęć do demontażu wałków rozrządu.

He he he 75andrew155 pisaliśmy w tym samym momencie :D

Słuchaj ja się nie upieram że miałem racje bo podałem wiadomosc którą dostałem od znajomego a sam jej nie sprawdzałem ale miałem prawo ją napisac bo chciałem pomóc i może informacja o wielkościach luzów się komuś przydała albo przyda, nawet jak czesc mijała się z prawdą to ktoś poprawił i było dobrze a dyskutowac moge i nikt mi nie zabroni bo po to jest właśnie forum, fakt nie rozbierałem akurat 2.0 V6 TB ale nie tylko Ty jestes praktykiem i do tego chyba nie ma takiej osoby która wie wszystko o wszystkim.

Ostatnia edycja:
redzi, broń Boże, nie bronię Ci dyskusji, tylko się dziwię po co wałkować coś co zostało stwierdzone i potwierdzone.

redzi, broń Boże, nie bronię Ci dyskusji, tylko się dziwię po co wałkować coś co zostało stwierdzone i potwierdzone.

Dobrze że udało się dojsc jak jest faktycznie a ja zawsze chętnie dowiaduje się coś nowego, ten akurat temat już nie będe wałkowac ;)

Zasadniczo, to może za dużo powidziałem/napisałem, ale miałem bardzo zły początek tygodnia... i też związany z Alfami i obiegową opinią o nich...

He he ... dajcie spokój, lepiej powiedzcie mi czy ten Motul 4100 15W50 to napewno półsyntetyk, bo szukałem go w necie i w jednym ze sklepów był opisany jako mineralny !

A na alledrogo.pl jest dostępny już od 99.00 PLN

He he ... dajcie spokój, lepiej powiedzcie mi czy ten Motul 4100 15W50 to napewno półsyntetyk, bo szukałem go w necie i w jednym ze sklepów był opisany jako mineralny !

A na alledrogo.pl jest dostępny już od 99.00 PLN
He he nie mozesz uwierzyć ludziom którzy go stosuja tylko wierzysz sprzedawcom którzy nie wiedzą co sprzedają

motul 4100 POWER 15w-50

Witam
Sam mam tez GTV TB i wiele razu ktos mi powiedzial ze cos klekocze w rozrzadzie . Luzy sa ustawione ksiazkowo . Porownywalem tez dzwiek do innych V6 alfy i wesja turbo nigdy nie brzmi tak ladnie jak atmosferyczne . Zaglebilem sie w temat i okazuje ze te silniki maja takie luzniejsze pasowanie na wszyskim . Wiec taki jego urok i trzeba z tym zyc. Silniki doladowane i wyczynowe musza miec wiecej luzow.

Też coś takiego kiedyś czytałem i słyszałem ...

Ja nie tylko czytalem ale wlasnie slysze jak odpalam silnik . Mam tez BMW e30 M3 i dzieje sie to samo .Jak jest zimny to wydaje sie ze sie rozsypie zaraz ,a ma nie cale 100 000 km ,wiec jest prawie nowy . Po rozgrzaniu jest lepiej . Klekotanie takich silnikow jest normalne .
Jesli chodzi o regulacje zaworow to sa one mechaniczne w starych silnikach V6 . To nic nie ujmuje silnikowi . Wszystkie "wyczynowe" i porzadne silniki takie jakie sa w ALFAch ;) maja popychacze mechaniczne.

TTTM :)
Zakupiłem Motul 4100 i subiektywnie jest trochę ciszej na zaworach ;) zobaczymy co będzie dalej jak trochę pojeżdżę, wstępnie polecam i pozdrawiam ;)

Witam

Potwierdzam opinię praktyków. W rozrządzie TB nie ma hydrauliki. Zawory dolotowe mają szklanki a pod nimi płytki. W Warszawie na Arkuszowej powiedzieli mi, że regulację dolotu robi się przy wymianie paska ponieważ trzeba zdemontować wałki.
Wyczytałem także, że wyczynowe silniki również mają płytkową regulację luzu zaworowego ze względu na niższą masę elementów i możliwość zmian ustawień.
Objawami źle wyregulowanych zaworów są m. in.:
-spadek mocy
-stukanie
-po wyłączeniu zapłonu silnik potrafi kilka razy "prychnąć" zanim zgaśnie

Skoro zostało ustalone ponad wszelką wątpliowść, że wszystkie zawory w 2.0 TB się reguluje to mam pytanie do znawców tematu.
Jaka jest regulacja zaworów wydechowych ??
Drugie pytanie to gdzie można kupić tanią i dobrą uszczelkę pod pokrywę zaworów??
O ASO nie pytam bo 250 zł to trochę drogo.

Pozdrawiam
Vito

Witam. Mam mały problem z zaworami. Po regulacji wylotu na 0,30 silnik gorzej klekocze niż przed regulacją. Czy jest jakaś zasada kolejności regulowanych zaworów? Proszę o szyką odpowiedź

Witam. Mam mały problem z zaworami. Po regulacji wylotu na 0,30 silnik gorzej klekocze niż przed regulacją. Czy jest jakaś zasada kolejności regulowanych zaworów? Proszę o szyką odpowiedź
Nie ma takiej zasady kolejności regulowania zaworów. Nie możliwe żeby luz 0.30 powodował głośniejszą pracę rozrządu

Nie ma takiej zasady kolejności regulowania zaworów. Nie możliwe żeby luz 0.30 powodował głośniejszą pracę rozrządu
Chyba, że... :
1. Ktoś nie umiejętnie "ustawiał/nie ustawił" luzy...
2. Szklanki są już wystukane i odkształcone....
3. Wałki mają wytarte krzywki...
Pozdrawiam

witam.
Dzisiaj regulowalem zawory w swojej gtv 2.0 V6 TB, i ustawiłem wydechowe na 0.20mm miedzy kowadełkiem a zaworem gdzie wtedy wychodziło 0.15mm mierząc między szklanką a wałkiem i bardzo ładnie pracuje. koledzy tak regulowali w swoich alfach bo jak regulowali książkowo tak jak wy to nadal troche dzwoniły.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót