[GTV] Zakup Alfa Romeo GTV

Teraz Spider 3.0 kosztuje prawie dwa razy tyle co 2.0. Wtedy też pewnie tak było. Nie mówię o padakach tylko autach zadbanych. Mi TS palił koło 11 a 3.0 pali około 15. Specjalnie nie liczę tych litrów, ale wskazówka spada wyraźnie szybciej w V6.

Miejmy nadzieje, że w przyszlości autka zyskaja na wartości jeszcze bardziej mimo opinii jaka panuje o marce Alfa Romeo.Mój Spider ma u mnie dożywocie (jego lub moje :), jest juz praktycznie w stanie idealnym, zostały tylko małe drobiazgi. Szkoda, że niektóre Gtv/Spider trafiaja w ręce przypadkowych ludzi jako tanie sportowe auto i konczą tam swój żywot totalnie zarżnięte.

kolego kar78...problem polega na tym iż auto jest nie drogie w zakupie a drogie w eksploatacji...nie których przeraża iż po kupnie auta za 4000zł trzeba w ciągu miesiąca wpakować drugie tyle,to się jezdzi tak długo aż koło nie odpadnie:)bo przecież u nas tak jest że jak się ma 6000zł to się szuka auta za 7000:)

To problem marki Alfa Romeo. Ma złą opinię bo kupują ją ludzie, których nie stać na utrzymanie. A kupują bo są tanie, a są tanie bo mają złą opinię. Koło się zamyka

Morsl - niestety masz racje a do tego jeszcze taki delikwent jak coś się zepsuje bo zajeżdża samochód mówi ze to złom który ciągle się psuje zamiast najpierw wymienić a potem cieszyć się jazdą

Dla przykładu podam jeszcze różnicę miedzy kołami odnośnie spalania, na zimówkach R15 195/55 bierze ok 9/9.5L a na R17 215/45 wciąga już 11/11.5l wiec różnica 3l/100km odnośnie V6 zaczyna się powoli zacierać. Oczywiście wszystko zależy od stylu jazdy i warunków atmosf.

Ostatnia edycja:
Ja niestety od takich ludzi kupiłem swoją- wycięli to i owo, sprzedali, kupili za to parę innych śmieci i hulali bo tanio się kupiło, pięknie brzmi, świetnie idzie... A jak zaczęły się kłopoty to poxipol i na sprzedaż...
Ja swoją alfą miałem kiedyś spalanie 12l/100 ale oznaczało to jazdę do 1,7k obrotów i gaszenie silnika na światłach- nie da się tak długo wytrzymać ;)

Zasada jest jedna jak o auto dbasz takie auto masz.I to się tyczy każdego auta nie tylko alf ,a co to innych marek się nie naprawia?...nasze belle że tak powiem wymagają trochę więcej uwagi np. częste sprawdzanie oleju prosta czynność która może zapobiec wielu kłopotom ,wiadomo jest to banał ale sprawdzasz jesteś pewien ,sprawdzasz często zawias wymienisz elementy w miarę wcześnie ,inne nie zdążą się popsuć.Pamiętam jak w Dortmundzie w firmie której pracowałem jeździł dostawczy LT. ten stary kanciak ,jak raz nim jechałem stwierdziłem że silnik bardzo głośno chodzi ,wydech nie był dziurawy ,postanowiłem sprawdzić olej .Wyjąłem suchy bagnet ,i tak trzy razy bo nie dowierzałem ,że to może jeździć ,podobno jeździł już tak bardzo długo dzień w dzień wycieków nie miał ,bo jak mu wlałem oleju to przez trzy miesiące prawie nie ubyło a moi niemieccy koledzy nie mogli się nadziwić że teraz silnika prawie nie słychać.....:D ale takie rzeczy to tylko w ,,kubełwagenach '' i to są właśnie te różnice my musimy częściej zerkać tu i tam ...nie mamy tej rezerwy bo powiedzieć aaaaaa jeszcze trzy miesiące wytrzyma..... niestety nie wytrzyma.....:)

I o tym właśnie piszę. Alfa to auto specjalnej troski wymagające czujności i dyscypliny serwisowej u właściciela. Wszystko się psuje, ale margines tolerancji zaniedbań serwisowych w Alfie jest dość wąski.

Witam!
Jestem co prawda na etapie szukania 159 sw ale jedną z opcji jest u mnie zostawienie volvo, którego mi żal sprzedawać i kupienie GTV/spider v6 do wypadów weekendowych. Auto jest super i jak to ktoś napisał jest ostatnim V6 made in italy. A co myślicie o v6 3.2? Wiem, że są droższe ale czy oprócz mocnniejszego silnika i większego scudetto coś istotnego zmienili?

Ostatnim...? 156, 147 i GT też miały silnik Busso...

Witam!
Jestem co prawda na etapie szukania 159 sw ale jedną z opcji jest u mnie zostawienie volvo, którego mi żal sprzedawać i kupienie GTV/spider v6 do wypadów weekendowych. Auto jest super i jak to ktoś napisał jest ostatnim V6 made in italy. A co myślicie o v6 3.2? Wiem, że są droższe ale czy oprócz mocnniejszego silnika i większego scudetto coś istotnego zmienili?

Jeśli się nie mylę to Gt jest ostatnim produkowanym autem z silnikiem Busso, ale tak jak napisał kolega mmax88 ten silnik był wykorzystany we wszystkich modelach ;)

Wracając do tematu- 3.2 ma parę innych części: przeguby, inny dolot... Więcej o tym opowie Ci kolega Tomi ;) z niektórymi częściami jest troszkę większy problem niż w standardowym 3.0, z innymi jest taki sam. Ogólnie, prawdopodobnie nie raz przyjdzie Ci wertować allegro i jeździć po szrotach w poszukiwaniu różnych pierdół, jeśli zdecydujesz się na Gtv. Zdecydowana większość podzespołów jest taka sama. Nie ma jakichś zasadniczych zmian, które miały na celu "usprawnienie" auta, lub "wyleczenie" z mankamentów. Wnętrze to samo... Silnik mocniejszy, a różniące się Scudetto to kwestia gustu.

A czy części do Gtv (pomijając silnik) są dostępne, czy ciężko z tym?

Z niektórymi częściami jest ciężko z innymi jeszcze gorzej. Za to są też takie, które od ręki dostaniesz.
Gtv ma swoje lata i nie jest popularna jak niemieckie auta, to i z gratami bywa krucho. Oryginalne często są niedostępne, lub trzeba poczekać aż się zbierze odpowiednia ilość zamówień i doprodukują te 30 czy 100 sztuk za rok.

Wysłane z Pentagram Monster za pomocą Tapatalk

Jeśli chodzi o nowe części, z większością nie ma problemu (zawiecha, hamulce, wydech), problem pojawia się przy jakichś pierdółkach z nadwozia, tj. uszczelki drzwi, scudetto czy tylny znaczek. Zawsze można ratować się używkami.

Czyli w wersji 2.0 TS tak na prawdę nie powinno być wielu problemów. Wiadome, na szroty nie ma co liczyć, bo spotkać tam Gtv (przynajmniej w mojej okolicy) to gorzej niż trafić szóstkę w totka (jakaś inna z TSem może się trafi), ale mogło być gorzej.

Jaka powinna być cena Alfy Gtv 2.0 TS rocznik 2002? Nieźle wyposażona, podobno w dobrym stanie?

Ostatnia edycja:
W zasadzie wszystkie Gtv są wyposażone podobnie, tj. pełna elektryka, klima, 2 poduszki, ABS. Czasami nie ma skóry. Rarytasem jest szyberdach, wnętrze w innym kolorze niż czarne, elektrycznie regulowane oraz podgrzewane fotele.

Rocznik 2002 to nadwozie Phase 2 (po pierwszym lifcie) i silnik CF3 lekko zdławiony normami Euro 3 do 150KM. W tym roczniku wyprodukowano zdecydowanie mniej TS-ów niż w latach poprzednich, niecałe 600 szt. w porównaniu do kilku tysięcy rocznie wcześniej, więc będzie ich mniej na rynku.

Cena wszystkich Ph2, niezależnie czy 1999 czy 2002, bardziej zależy od stanu samochodu, niż od rocznika. Za w miarę ogarnięty egzemplarz z tego przedziału totalne minimum to imo ~8 kzł.

A co sadzisz o cenie tej? http://otomoto.pl/alfa-romeo-gtv-2-0-16v-bogata-wersja-super-stan-z-aso-C34066323.html ? Te 12 tysięcy (zakładając faktycznie dobry stan) to rozsądną cena, czy jest pole do negocjacji? Nie licząc tego ogłoszenia, czy w tego typu pieniądzach można kupić zadbaną Gtv, w której poza pakietem startowym nie będzie nic do roboty?

Masz jakieś dane w którym roku ile wyprodukowano których wersji silnikowych?

Obecnie całkowicie nie dostępny i wycofany z produkcji jest zbiornik wyrównawczy płynu chłodniczego. Miałem też problem żeby dostać gumowe rury dolotu - jeśli gdzieś były to ceny powyżej 1000zł.

O kuchnia... Niezbyt ciekawie. Na szczęście nie są to części, które często padają.

Ma ktoś z Was V6 w okolicach Krakowa? Chętnie bym obejrzał to cudo :)

Amortyzatory
Powrót