http://www.forum.alfaholicy.org/foru...spark_16v.html
Jak czytałeś jaki był koszt napraw kilka lat temu to dziś na pewno nie jest mniejszy.
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...spark_16v.html
Jak czytałeś jaki był koszt napraw kilka lat temu to dziś na pewno nie jest mniejszy.
Ja jakiś czas temu wymieniałem średno co rok tuleje stalowo gumowe w tylnim zawieszeniu i to nie ze względu dużych przebiegów, samochód stał właściwie w garażu większość czasu. Problem polega na tym że jakość oferowanych na rynku tulejek pozostawia bardzo dużo do życzenia. Jedynym słusznym rozwiazaniem jest poliuretan a koszt 1 tulejki to ok 80-100zł z tego jest ich w sumie z tyłu 14 jak już kolega wyżej napisał. Dobrym rozwiazaniem jest kupno juz samochodu z zawiasem na PU. JTS jak już wyżej ktos napisał ma problemy z nagarem ale w głowicy z tego co pamiętam. Co do pozostałych kosztów to wszystko zależy co chcesz robić, ja wszystko robiłem sam i tylko 1 zawitałem u elektromechanika który spartolił robotę, od tamtego czasu sam wszystko od A do Z robię. Jeśli chcesz się dowiedzieć o jakieś konkrety to pisz, jest nas wielu i wielu z nas władowało kilka czy kilkanascie tysięcy złoty by dopieścic swoje belle.
Jeszcze jedno, zwróć uwagę czy miska olejowa nie była spawana/klejona. Nowa kosztuje ponad 1000zł i dostępna tylko w serwisach (przerabiałem to zaraz po zakupie swojej).
Jeśli chcesz to za jakiś czas będę sprzedawać swoja tylko dojdę do ładu i składu z światłami bo lipy komuś nie oddam a również chciałbym by następny właściciel również dbał jak i ja to robiłem/robię
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...
Kilka tematów niżej już było pytanie o zakup Gtv http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...zy_kupnie.html można tam kontynuować i się dowiedzieć czegoś nowego.
verdebiancorosso
Ja zachęcam do zakupu 3.0 V6. Znam takie przypadki, że TS pali tyle co moja Bella, czasem więcej (oczywiście mówię o sytuacjach ekstremalnych). Poza normalnie wyższym spalaniem, droższymi robotami typu rozrząd, wymiana świec itd. silnik w V6 jest mniej awaryjny, bardziej "pewny". Wrażenia z jazdy po prostu niezapomniane, a jak wspominali koledzy wcześniej- na 90% prędzej czy później i tak zaczniesz rozglądać się za 3.0 V6, albo marzyć o swapie do swojej Alfy ;)
po 6 latach z moim Spiderkiem podsumuje to w ten sposób:
-jak kupować elementy zawieszenia to tylko oryginał bądź bardzo dobrej klasy zamiennik,wahacze za 90 zł można odrazu wywalić
-bardzo delikatna elektronika,tak naprawdę jedyna rzecz która mnie wkurza...przekaźniki najlepiej mieć w bagażnikuale to nie jest większy problem
-co druga alfa TS ma żle ustawiony rozrząd
-elementy układu zapłonowego drogie....dlatego w większości tanich egzemplarzy są najtańsze zamienniki,które po prostu się nie sprawdzają(proszę pamiętać iż sama wymiana przewodów,świec ,+ przepływka jak by poszła zahacza o sumę 1300zł)
-elementy gumowe (uszczelki) szybko parcieją(a w ASO niektóre ceny przerażają) i inne pierdoły,np. ograniczniki drzwi(stukajace)których w ASO nie ma
i najważniejsza kwestia,zawsze pamiętać , iż w Polsce nie ma OKAZJI!!nie ma takiej możliwości by auto w pełni sprawne,z nowym rozrządem,regularnie serwisowane bez tego przysłowiowego wkładu finansowego tej klasy jak Alfa Gtv/Spider kosztowało 5000-9000zł
w ciągu 6lat włożyłem w same części ponad 10 000zł , i nie były to awarie(poza przekaźnikiem kierunków i wysprzęglikiem),reszta to po prostu dopieszczanie na oryginałach z ASO by było perfekt(czyli lekki luz wahacza tylnego i leciałem do Aso po nowy
podsumowując ,aut świetne,niebanalne,do dzisiaj dające wiele radości,ale nie dla każdego...trzeba być troszę majsterkowiczem i traktować ją jako swoje Hobby,auto na pewno dla pasjonatów
Dodano po 3 minutes:
[QUOTE=Rakieton;1525187]Hmmm, więc tył zawieszenia także trzeba konkretnie sprawdzić przed zakupem, dobrze wiedzieć! Z czego mogłaby się brać ta "wada", czy po prostu już taki urok gtvek, ze szybko zużywają tuleje?
pamiętaj iż Gtv/Spider już seryjnie koła tylne są delikatnie pochylone,po wymianie kompletnego tyłu(wszystko w ASO) koła są nadal delikatnie pochylone,one tak po prostu mają,by prowadzenie w zakrętach było lepsze,mówimy tutaj o pochyleniu wykraczającym normom seryjnym.
Ostatnio edytowane przez SOPELTomcat ; 11-11-2014 o 14:29 Powód: Dodano
Bella Machina..........moja miłość
Zgadzam sie z kolegą w 100%, Ja w swojego Spidera tez włożyłem gruubo ponad 10tys przez 4 lata, w przypadku tych aut nie ma mowy o druciarstwie, rowniez bazuje na oryginalnych podzespołach, bo poprostu zamienniki w tym przypadku sie nie spisuja. Ostatnio zakupiłem nowe przewody zapłonowe do V6 za ponad 500zł. Zresztą spotkaliśmy sie z kolega SOPELtomcat jakis czas temu i wymieniliśmy sie opiniami na temat kosztów utrzymania Spidera w stanie perfekcyjny, nasze zdania były identyczne. Auto jest mało popularne, nietuzinkowe i brakuje na rynku firm produkujacych wysokiej jakosci zamienniki, to sie im poprostu nie opłaca, nie widzą w tym interesu. Dlatego ja od dłuższego czasu przeczesuje portale internetowe i kupuje rożne pojawiające sie nowe oryginalne częsci.
Zgadzam się z kolegami. Mam już drugiego GTV Spidera, pierwszy to był TS. TS'a miałem dwa lata i serwisowałem go dokładnie jak mówią koledzy. Auto nigdy nie zawiodło wspominam je jak najlepiej. Przy aktualnym V6 robię dokładnie to samo. Samochód wymaga jeszcze sporo pracy aby był w takim stanie jakim chcę tj. idealnym. Inwestycja 10 tyś na przełomie 3-4 lat to nie żadna przesada i nie mówię tu o jakimś remoncie silnika. Te auta na to zasługują. GTV Spider posiada bardzo duży potencjał kolekcjonerski, oczywiście głównie w wersji V6. Jest to jeden z ostatnich modeli produkowanych z silnikiem konstrukcji Alfy Romeo (V6). Należy pamiętać o tym, że utrzymanie tego samochodu w stanie dającym przyjemność z jego posiadania jest droższe w porównaniu do aut popularnych. Jak koledzy napisali zamienników jest mało, a jak są to często nie warte zakupu. Nie są to jakieś kosmiczne pieniądze, ale jednak kosztuje to więcej.
oczywiście że wolał bym wersję z silnikiem V6uważam że tylko taki silnik tak naprawdę pasuję do bryły Spidera,ale po pierwsze,w 2008 roku jak kupowałem swoją z przebiegiem 100 000 km zapłacił bym majątek za wersję 3.0 z takim przebiegiem ,a po drugie , spalanie w mieście 16 litrów nawet przy moim sporadycznym użytkowaniu jest nie akceptowalne dla mnie,a gaz w Spiderze to już żenada,mimo iż wrogiem instalacji nie jestem
ps,sprawny TS nie pali troszkę mniej niż 3.0różnica jest ogromna.....możecie wierzyć bądź nie,ale w mieście jest to ok 10-11 litrów(na przeglądzie badanie spalin jest jak w nowym aucie)
Bella Machina..........moja miłość
Teraz Spider 3.0 kosztuje prawie dwa razy tyle co 2.0. Wtedy też pewnie tak było. Nie mówię o padakach tylko autach zadbanych. Mi TS palił koło 11 a 3.0 pali około 15. Specjalnie nie liczę tych litrów, ale wskazówka spada wyraźnie szybciej w V6.