[GTV] Zakup Alfa Romeo GTV

...
auto do pracy ma być proste do bólu. nowe hiluksy proste niestety nie są.

No właśnie, coraz częściej mi po głowie chodzi Duster - do ciągniecia lawety z Alfą i do obijania się po mieście, rozwożenia dzieci, wożenia kół, sprzętu wodnego itd. Tyle że też marnie w rankingach awaryjności stoi niestety, może kiedyś posprawdzam czy to poważne sprawy czy kwestie typu - odpadł tu i tam plastik. Dziś się co chwilę na jakieś natykałem (jakiś znak ? :) ) , a jednocześnie stwierdziłem zadrapanie zderzaka i wgniecenie drzwi w Vce, no kur... A takiego dustera można trzasnąć, skrobnąć, zapsikac jakimś hameritem i mieć w d lakierki, polerki, woski i inne pierdoły. Alfie nie bardzo wypada tak być traktowaną, bo jedyne co dobrze robi - to wygląda :) Ale taki Duster ? - DMC przyczepy 1500. Jedynie automatu nie ma, ale ponoć w Rosji jest wersja z automatem, wiec może. A i w sumie bardzo zgrabnie wygląda i sympatyczny jest w swej prostocie.

A co do tych hilux'ów się kłocił nie będę , ale gość ma zaliczone sporo naprawdę wysokich "górek" , dojazdy od cywilizacji do miejsc wyjść jednak wymagają bezawaryjności, odpowiada za grupkę ludzi i szuka zawsze Hiluxa. Jeszcze żyje :)

- - - Updated - - -

Gtvką torowo jeździł Tommi troszkę. Jednak to za ciężkie auto do tego, choć porobione po świecie śmigają , w W Brytanii mają cały cykl wyścigów (wyścigów! nie jakichś czasówek) z klasą TS tylko, w tym TS kompletnie niemodyfikowane. I jeżdżą, w tym Gtv ki, w swym gronie , zawieszeniowo i wagowo porobione itd. i też zabawa jest.
No ale jak szkoda lakieru, obcierek (w najlepszym razie) itd. to nie ma co się pchać . Spacerowo w piękne okoloiczności natury podziwianej z asfaltu dróg je zabierać i tyle. Tylko wsk ciśnienie oleju założyć i można się cieszyć, zawsze te niskie ceny to też sporo zaleta.

Ostatnia edycja:
Gtvką torowo jeździł Tommi troszkę. Jednak to za ciężkie auto do tego, choć porobione po świecie śmigają , w W Brytanii mają cały cykl wyścigów (wyścigów! nie jakichś czasówek) z klasą TS tylko, w tym TS kompletnie niemodyfikowane. I jeżdżą, w tym Gtv ki, w swym gronie , zawieszeniowo i wagowo porobione itd. i też zabawa jest.

Tak właściwie zanim Tomi wyruszył swoją 3.2 na tor, był jeszcze Łukasz B. z odip Tarnowa, który dosyć bezkompromisowo przerobił swojego TS-a i startował nim również po luźniejszej nawierzchni. Chyba miał tam nawet ostre wałki i inne bajery. Część osób z dłuższym stażem na pewno pamięta srebrną Gtv z włoską flagą na dachu.

Gtv ma genialne tylne zawieszenie które cudownie zapina zakręty, jest również bardzo sztywna. Jednak masa i duża - zwłaszcza w wersji V6 - podsterowność, sprawiają że po jakimś czasie ludzie robiący czasówki szukają czegoś innego. Rozłożenie masy jest tragiczne - spróbujcie sobie kiedyś podlewarować Gtv z pustym do połowy bakiem w punkcie na progu tuż za przednim kolem, z lewej i prawej jednocześnie. Jeśli myślicie, że w górę pójdzie tylko przód to się zdziwicie...
Również ciężko jest gdzieś tę masę zbić, jest to nieopłacalne.

Na pocieszenie pozostają takie projekty jak 155 z kompletnym tylnym zawieszeniem z Gtv i inne takie :)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Co do toyoty na fb była relacja z dalekiego wyjazdu land cruiserem 100. Gdzieś w okolicach Kirgistanu usterka elektrycznego sterownia pompą w 4.2TD więc tez już tak idealnie nie jest :/

zapewne wyjazd michała, mojego znajomego.

100 to wersja na europejski rynek, jest tam silnik 1HD-T, czyli 4,2 ale z głowicą 24-zaworową, elektroniką na pompie i turbiną

ja piszę o rodzinie 1HZ, czyli wolnossących 4,2 na mechanicznej pompie
są jeszcze wariacje 1HZ-T czyli z turbo

100 w wersji "wół roboczy" to 105, właśnie z silnikiem 1HZ, bez turbo. do tego sztywny most z przodu zamiast niezależnego zawiasu i proste wyposażenie
nie oferowany na europę, choć sporo egzemplarzy trafiło po siłach UN w bośni czy po szwajcarskiej armii

Ostatnia edycja:
Ale sie offtop zrobił :D

Ale bardzo przyjemnie się czyta; i można się dowiedzieć co nieco.

Dla mnie Gtv jest hipsterskim autem.
Oryginalny, mocno kontrowersyjny dizajn.

GT wzbudza niemal zawsze pozytywne reakcje (jeśli ładne, zadbane), bo ma klasyczną linię.
Gtv jest projektem odważnym, ryzykownym.

Mi nie przekszadzają wady Gtv, bo nawet bym ich nie zauważył w swej jeździe raczej rekreacyjnej, a rzadko drapieżnej.
Natomiast zalety uwodzą mnie całkowicie:).

Ja nie wiem czemu wogóle zwracam uwagę na GTV mając 190cm wzrostu :D
A jednak ciągle dalej tu zaglądam ;)

Ale bardzo przyjemnie się czyta; i można się dowiedzieć co nieco.

Dla mnie Gtv jest hipsterskim autem.
Oryginalny, mocno kontrowersyjny dizajn.

GT wzbudza niemal zawsze pozytywne reakcje (jeśli ładne, zadbane), bo ma klasyczną linię.
Gtv jest projektem odważnym, ryzykownym.

Mi nie przekszadzają wady Gtv, bo nawet bym ich nie zauważył w swej jeździe raczej rekreacyjnej, a rzadko drapieżnej.
Natomiast zalety uwodzą mnie całkowicie:).
A ja np szukałem GT i w momencie gdy porownalem sobie GT z GTV dostrzegłem jak bezjajecznym i mdlym coupe jest GT. Przestało mi się momentalnie podobać i zacząłem na GT psioczyc.

Wysłane z mojego PLUS przy użyciu Tapatalka

problem z Gtv jest taki że zdjęcia w magiczny sposób nie oddają tego jak wygląda w rzeczywistości.

O to to. Moja na zdjęciach wygląda kilka razy bardziej potulnie niz w rzeczywistości gdzie jest totalną zadziorą

A ja np szukałem GT i w momencie gdy porownalem sobie GT z GTV dostrzegłem jak bezjajecznym i mdlym coupe jest GT. Przestało mi się momentalnie podobać i zacząłem na GT psioczyc.

Nie masz racji.
Oba modele są bardzo udane pod względem dizajnu, choć różne, co nie dziwi, bo jedno projektowało biuro Bertone, a drugie Pininfarina.

GT jest bardziej praktyczne i można je nawet czasem wykorzystać jako auto rodzinne.

Nie masz racji.
Oba modele są bardzo udane pod względem dizajnu, choć różne, co nie dziwi, bo jedno projektowało biuro Bertone, a drugie Pininfarina.

GT jest bardziej praktyczne i można je nawet czasem wykorzystać jako auto rodzinne.

Moim zdaniem w ogolnym rozrachunku GTV wyglada lepiej. GT jest piękna z przodu i z boku do połowy - niestety tył dla mnie jest okropny . Fakt GT jest dużo bardziej praktyczne i wygodne

https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...=traffic_exchange&utm_campaign=olx#xtor=SEC-8

Za taki agrotuning powinna być chłosta... jeszcze ktoś sobie życzy za to coś 40k :D

Ostatnia edycja:
Nie masz racji.

To chyba nie kwestia racji a po prostu indywidualnych odczuć. Dla mnie po prostu bliżej GT do Astry Coupe niż do GTV w kwestii bycia sportowym coupe.

To chyba nie kwestia racji a po prostu indywidualnych odczuć. Dla mnie po prostu bliżej GT do Astry Coupe niż do GTV w kwestii bycia sportowym coupe.

masz dużo racji ale żadne z tych aut nie jest ani nie będzie sportowym coupe. GT czy astra to samochody które są takim rozsądnym wyborem miedzy byciem czymś ala sportowym, w miare ładnym (Astra ładna hahaha) i na dodatek troche praktycznym. Gtv idzie w stronę GranTurismo - ma być przede wszystkim piękne i dobrze brzmieć i fajnie sie prowadzić na dłuższe wycieczki. Sportowe to jest np 4c, Lancia Stratos etc. tak czy siak wszystko to to i tak kwestia indywidualnych odczuć i preferencji.

Ostatnia edycja:
Przepustnica na lince jak w ph1
Jakiś dodatkowy regulator na lewej szynie paliwowej
Nie widzę wtyczek od czujników ABS
Nie ma rurek od klimy
...

Ostatnia edycja:

miałem okazję pojeździć kilka dni GT z JTS zanim kupiłem Gtv.

świetny samochód jako daily driver. wygodny, wyciszony, lepiej wykonany w środku, ma bagażnik.

i z tego powodu porównywanie go do Gtv jest pozbawione sensu ;) bo Gtv to zupełnie inna kategoria.

Mówię tylko o wrażeniach estetycznych w końcu to i to coupe

Amortyzatory
Powrót