[GTV] Zakup Alfa Romeo GTV

Cześć, od jakiegoś czasu rozglądam się za GTV i znalazłem ciekawy egzemplarz, ale auto zdecydowanie potrzebuje sporej inwestycji, chętnie załączył bym link do zdjęć, ale mam jeszcze blokadę na zamieszczanie linków w postach.
Z podanych mi informacji o aucie do zrobienia jest coś w tylnym zawieszeniu i hamulce oraz "pasek od alternatora głośno chodzi". Na zdjęciach które udało mi się zrobić, widać też jakby ktoś nieudolnie próbował podnieść samochód niszcząc w ten sposób progi, silnik według mnie wygląda jak uszkodzony i wymyty jakąś ostrą chemią, a cały olej został na kielichach i od spodu maski. Akumulator padł auto nie daje znaków życia. To co mi się podoba, to że auto jest z końca produkcji, a pierwsza rejestracja w połowie 2007 przez to alfa w środku wygląda prawie jak nowa. Liczę na jakieś uwagi a pro po samego auta, czy ktoś orientuje się jakie są koszty naprawy/wymiany takiego 2.0 JTS, czy warto ciągnąć to auto do Polski? Jeżeli samochód jest godny uwagi mam możliwość podpięcia akumulatora i sprawdzenia auta bardziej. Ewentualnie na co zwrócić uwagę, co lepiej sprawdzić?

Nie wiem w jaki sposób stanowi to dla Ciebie "ciekawy egzemplarz" ale radziłbym poszukać czegoś w przyzwoitym stanie technicznym. Zaoszczędzisz sobie nerwów, czasu i pieniędzy, szczególnie teraz gdy przyzwoite 916 nadal cenowo są bardzo przystępne i na wiosnę tradycyjnie spory wysyp ofert.

Nie wiem w jaki sposób stanowi to dla Ciebie "ciekawy egzemplarz" ale radziłbym poszukać czegoś w przyzwoitym stanie technicznym. Zaoszczędzisz sobie nerwów, czasu i pieniędzy, szczególnie teraz gdy przyzwoite 916 nadal cenowo są bardzo przystępne i na wiosnę tradycyjnie spory wysyp ofert.

Może ten egzemplarz kosztuje 500 euro? Wtedy na pewno byłby ciekawy.

Dzięki za konkretna i szczerą odpowiedz, w takim razie pewnie sobie daruję i jak wrócę do Polski zacznę oglądać coś sprawnego.

Wtyczka pod kanapą jest od airbag, wtyczka od ABS w komorze silnika, wtyczka od ECU przy tunelu (właśnie w nogach). Mało który sprzęt i soft to obsługuje ale się da.

Moim zdaniem laczenie sie z ecu w ph1 jest bezproblemowe. Duzo wiecej przysparzala mi problemow 156 z normalnym łączem.

Moim zdaniem laczenie sie z ecu w ph1 jest bezproblemowe. Duzo wiecej przysparzala mi problemow 156 z normalnym łączem.
Napisz proszę jakim sprzętem/programem jest to bezproblemowe bo w mojej Gtv 3.0 V6 97r mechanik miał wielki problem z połączeniem z ABS (udało się Texarem czy cuś ) oraz Airbag - tu się nie połączył.

Koledzy oglądał ktoś może tego GTV ? Nie mogę wrzucić linka. Jest na OLX z Sopotu rocznik 1986. Czy jest w ogóle sens kupować taki samochód, chciałbym tym samochodem jeździć na codzień a nie tylko na złoty. Widziałem go na żywo w parkingu podziemnym i dla mnie wyglada jak cudo był tylko strasznie zakurzony.

Mysle ze nie to forum. Powinienes spytac sie w dziale klasyki, tutaj sa wlasciciele GTV i Spidera serii 916, a ty pytasz o starsza GTV-ke
Zakladam ze chodzi o:
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-gtv-2-0-1986-alfetta-zadbany-egzemplarz-ID6yyJRp.html?

Auto jest ze Szwecji, wiec mialbym obawy o korozje i to powinienes sprawdzic w pierwszej kolejnosci.
Cena nie jest niska, szczegolnie ze nawet sprzedawca twierdzi ze troche jest do dopieszczenia - spradzw c jest do zrobienia i ile to bedzie kosztowalo (ceny czesci potrafia zaskoczyc) , warto rozejrzec sie tez za granica, bo pojawiaja sie regularnie GTVki (ale tez podobne w stylu Alfetty) tego typu w stanie juz dopieszczonym, niewiele drozsze.

Co do jazdy na codzien, to sie nie wypowiem, ogolnie starsze Alfy maja problem z dostepem do czesci i to trzeba brac pod uwage, jezeli chcesz youngtimera jako daily

Amortyzatory
Powrót