[GTV] uchylanie szyby przy otwieraniu drzwi

cuma_borek

Nowy
Auto
była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup
z racji tego ze moja gtv jest z 2000r to nie mam uchylania szyby przy otwieraniu drzwi, chcial bym sobie cos takiego zamontowac bo posiadam cala gtv na czesci z 2003r i tam ten bajer dziala, moje pytanie jest nastepujace, czy wszystko co potrzebne zawarte jest tylko w drzwiach, czyli pewnie silniczek, zamek lub jeszcze jakis stycznik czujnik do krańcówki, czy jeszcze wymaga to jakichs innych modyfikacji moze ktos przerabial i cos wiecej podpowie, dla zobrazowania tematu https://www.youtube.com/watch?v=jKBe4BRR9sw

z racji tego ze moja gtv jest z 2000r to nie mam uchylania szyby przy otwieraniu drzwi, chcial bym sobie cos takiego zamontowac bo posiadam cala gtv na czesci z 2003r i tam ten bajer dziala, moje pytanie jest nastepujace, czy wszystko co potrzebne zawarte jest tylko w drzwiach, czyli pewnie silniczek, zamek lub jeszcze jakis stycznik czujnik do krańcówki, czy jeszcze wymaga to jakichs innych modyfikacji moze ktos przerabial i cos wiecej podpowie, dla zobrazowania tematu https://www.youtube.com/watch?v=jKBe4BRR9sw

Kolego, ja instalowałem w mojej Gtv data produkcji 04/2001 (były w wiązkach przewodów do drzwi przewody do wyłączników krańcowych ale nic więcej), oprócz podnośników szyb z wyłącznikami krańcowymi, potrzebny jest nowy moduł BSI (to pudełko nad bezpiecznikami obok kierownicy) ja miałem nr 60663718 i ten jest bez up/down, kupiłem z rozbitego FL nr 60671488 i po wymianie wszystko śmiga.

Ostatnia edycja:
Czy jest możliwe zamontowanie takiego systemu domykania w wcześniejszych wersjach jak moja 97r.?

Czy jest możliwe zamontowanie takiego systemu domykania w wcześniejszych wersjach jak moja 97r.?

Możliwe jest wszystko ale modele przed 98 miały inne sterowniki podnośników szyb i brak jest zintegrowanego modułu BSI brak też przewodów do krańcówek,
Trzeba wiele przerabiać. Porównaj sobie schematy elektryczne to wszystko zrozumiesz.

Pytałem z ciekawości ,wystarczy mi to że ,,trzeba wiele przerabiać '' żeby dać sobie spokój .Niech zostanie w ori.

Reasumując:
1. Trzeba mieć wersję co najmniej Ph2
2. Trzeba zaopatrzyć się w:
- centralkę BSI nr 60671488 lub inną z modelu po 2002r. (domykanie szyb było montowane od tego roku, czyli wersja Ph2 >2002r. lub Ph3)
-
podnośniki szyb z wyłącznikami krańcowymi z wersji j/w

To wszystko?
Czy czasami jakieś uniwersalne, łatwodostępne centralki alarmów (do Gtv trzeba polować) nie oferują opuszczania i domykania szyb?

ja mam troche mniejszy problem bo mam caly samochod z ktorego moge sobie zabrac co mi potrzeba wiec tylko musze wiedziec co przelozyc, wiec jak pogoda bedzie +10st to trzeba sie zabrac za drzwi przy okazji zrobie sobie wygłuszenie matami

Reasumując:
1. Trzeba mieć wersję co najmniej Ph2
2. Trzeba zaopatrzyć się w:
- centralkę BSI nr 60671488 lub inną z modelu po 2002r. (domykanie szyb było montowane od tego roku, czyli wersja Ph2 >2002r. lub Ph3)
-
podnośniki szyb z wyłącznikami krańcowymi z wersji j/w

To wszystko?
Czy czasami jakieś uniwersalne, łatwodostępne centralki alarmów (do Gtv trzeba polować) nie oferują opuszczania i domykania szyb?

Kolego supabache, w dokumentacji serwisowej pisze, że wszystkie modele od daty 08/2001 posiadały mechanizm up/down szyb.
Jesli chodzi o moduł BSI posiadające funkcję up/down, to w/g eper'u był jeszcze jeden 60671171.

Stanlizak, co do roku pewnie masz rację. Informację o rozpoczęciu montażu tego systemu od początku rocznika 2002r. znalazłem na Alfaowner.

Czy do montażu systemu wystarczy podmienienie modułu BSI oraz 2 sztuki podnośników szyb?

Stanlizak, co do roku pewnie masz rację. Informację o rozpoczęciu montażu tego systemu od początku rocznika 2002r. znalazłem na Alfaowner.

Czy do montażu systemu wystarczy podmienienie modułu BSI oraz 2 sztuki podnośników szyb?
Podnośniki prawie pasują (trzeba wywiercić dodatkowy otwór w poszyciu na górną prowadnicę - nowa jest krótsza), moje drzwi 2001 miały otwory w blasze pod regulację krańcówki jeśli ich brak to trzeba wyciąć (na rysunkach w instrukcji serwisowej dotyczącej regulacji up/down ten otwór widać no i trzeba sprawdzić czy w wiązkach przewodów do drzwi jest przewód do krańcówki lewa strona ( pin 15 złącza drzwi) kolor zielono/czarny i moduł BSI wtyczka B pin 12, prawa strona (pin 15 złącza drzwi) kolor niebiesko/czerwony ten sam przewód wtyczki A pin 7 modułu BSI. Radzę spojrzeć na schemat elektryczny podnośników szyb z wersji po FL 2003.

Ostatnia edycja:
koledzy,
wczytuję się w ten wątek, bo od pewnego czasu jazdę moją GTV "umila" mi nieznośny szum dochodzący głównie z lewych drzwi, chociaż prawe nie są od niego wolne. Wcześniej szumiało, ale przy prędkościach powyżej 120, teraz jest on już słyszalny przy 60 i czuć wpadające do kabiny powietrze. szczerze mówiąc nie pamiętam, czy wcześniej szyby domykały mi się po zamknięciu drzwi, chociaż dla mnie jest to warunek konieczny, żeby drzwi / szyba bez ramki były szczelne, zakładam więc, że taki mechanizm działał. czy któryś z kolegów byłby tak uprzejmy i zrobił mi dobre jakościowo i przestrzennie zdjęcie tego modułu BSI, żebym mógł go zlokalizować i sprawdzić jego stan techniczny? a może macie jakieś inne wytłumaczenie takiej sytuacji? dzięki za wszystkie wnoszące coś do sprawy podpowiedzi...

Raczej poszukał bym tematu o regulacji szyby w twoim przypadku ,jeżeli uszczelkę masz w dobrym stanie dużo da się zrobić regulując szybę.

Raczej poszukał bym tematu o regulacji szyby w twoim przypadku ,jeżeli uszczelkę masz w dobrym stanie dużo da się zrobić regulując szybę.

ciekawy trop, chociaż zastanawiające, co mogło spowodować obniżenie się szyby w mechanizmie podnoszenia

Szyba wcale nie musiała się obniżyć, po prostu obecna pora roku jest zabójcza dla uszczelek. Zwłaszcza jeśli nie ma się mechanizmu obniżającego i podnoszącego szyby.

Jaki masz rocznik?

Szyba wcale nie musiała się obniżyć, po prostu obecna pora roku jest zabójcza dla uszczelek. Zwłaszcza jeśli nie ma się mechanizmu obniżającego i podnoszącego szyby.

Jaki masz rocznik?

2000. i nie jest to pierwsza zima tego samochodu w PL. a to co opisałem stało się praktycznie z dnia na dzień. Nawet spokojnie cygara w samochodzie nie mogę zapalić bo mi dym po całej budzie roznosi :)

2000. i nie jest to pierwsza zima tego samochodu w PL. a to co opisałem stało się praktycznie z dnia na dzień. Nawet spokojnie cygara w samochodzie nie mogę zapalić bo mi dym po całej budzie roznosi :)

Kolego, pisałem wcześniej - uchylanie szyb (up-down) było montowane fabrycznie dopiero od 08/2001.
W twoim przypadku trzeba przeprowadzić regulację szyby (opis dokładny w instrukcji serwisowej).

Kolego, pisałem wcześniej - uchylanie szyb (up-down) było montowane fabrycznie dopiero od 08/2001.
W twoim przypadku trzeba przeprowadzić regulację szyby (opis dokładny w instrukcji serwisowej).

dziękuję wszystkim za cenne rady. i kończąc-chętnie przygarnę tekst takiej instrukcji po polsku :) gdyby ktoś dysponował i zechciał się podzielić będę zobowiązany

Amortyzatory
Powrót