[GTV] Klocki hamulcowe do Gtv

Tytus9

Nowy
Auto
Alfa Romeo Gtv
Aktualnie mam na Alfie założone tarcze ATE i klocki TRW. Efekt jest dosłownie porażający. Porażenie układu słuchowego już po trzecim hamowaniu. Zły jestem, bo na klockach zrobiłem nieco ponad 3k km i będę je musiał wywalić. Zastanawiam się tylko czym je zastąpić. Przeglądałem internety i mam kilka typów, ceny różne- może macie doświadczenie z którymiś? Może co nieco wiecie i możecie doradzić?

Najtańszą opcją z tych branych przeze mnie pod uwagę są EBC Ultimax (czarne). Kosztują niecałe 150zł. Pojawia się moje pytanie- EBC tańsze od TRW? Co to może być?
Nr2 i jednocześnie najbardziej kuszącym mnie produktem jest klocek Brembo. 213zł + wysyłka. Pytania podobne jak przy EBC- napewno nie będzie piszczeć?
Nr3 to Ferodo Premier. Polecone przez kolegę, kosztują niecałe 270zł. Nie znam marki, ktoś ma jakieś doświadczenie?
Nr4 to Ferodo Racing. Chyba nie powinny piszczeć... Tylko cena jest już z kategorii za dużych- ponad 420zł.
Nr5 to klocek, esencja klockowatości EBC Green Stuff. Cena mordercza- blisko 600zł.

Najbardziej interesują mnie opcje 1-3. Wszelkie sugestie, historie w stylu "ciotka, brata, wujka takie miała- robią robotę" mile widziane. Jeśli macie jakieś inne klocki, które Waszym zdaniem zasługują na to, aby je uwzględnić, a nie znalazły się na mojej liście bardzo proszę o podzielenie się. Pod spodem wrzucam linki, jakby ktoś chciał się przyjrzeć, czy co tam...

http://ebcbrakes.pl/pl/klocki-hamulcowe/2620-dp1031.html
http://www.iparts.pl/czesc/klocki-h...-c1-220km,2-1460-7764-100030-0-65-p23074.html
http://habi.pl/klocki-hamulcowe-fdb-1508-ferodo-premier-przod-fiat-coupe-p251802.html#
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/2231163232131-FDS721-klocki-hamulcowe-tuningowe.html
http://www.brakeparts.pl/product.php?id_product=1388

Co powiecie?

Tytus9, co ja Ci mogę powiedzieć...Obie moje Panie jeżdżące Gtv-kami jęczą, że to straszna strzecha i generalnie słabizna tak piszczeć hamulcami. A piski faktycznie wydają takie, że w okolicach cmentarzy widać poruszające się płyty nagrobków ;) Cóż ja mogę? Pablo wymienił już drugi komplet tarcze-klocki i piski takie same. Przymierzam się do EBC ale cena mnie lekko mrozi. No i nie wyobrażam sobie, że wrzucam xxx pln-ów, a piszczenie nie ustanie.

A jakie zestawy już próbowałeś? No u mnie tak samo... Wstyd czasem na światła zajechać...

Może Mintex uzywam takich w Modelu 159 z brembo. Przystepne cenowo po dotarciu nie piszczą

Mnie osobiście z tego wypisałeś Tytus zależało by na ;
1-dobra cena
2- NIE PISZCZENIE :blink:

Najlepiej gdyby wypowiadali się wszyscy co przerabiali inne klocki niż TRW i Bosch.Na temat ich stopnia piszczenia ,lub jego braku ,ewentualnie natężenia piszczałki czy arbuzy na straganach popękają lub wspomniane nagrobki..:D

Ferodo premier nie piszczaly srednio hamowaly, pylily mocno
Ebc zielone, troche lepsze hamowanie nie piszczaly, srednio pylily -drogie
Ebc czerwone dobre hamowanie brak piszczenia, bardzo male pylenie -drogie
Klocek Ferodo Ds najlepiej hamuje z tej grupy ale moze piszczec -dosc drogi przynajmniej pod brembo
Warto zwrocic uwage na klocki Textara, dobra cena w stosunku do jakosci .Duzo ludzi chwali te klocki

A Ty osobiście przerabiałeś temat Textara? Zainteresowały mnie cenowo, ale w ogóle nie znam marki... Czytałem, że robią klocki do Porsche, to chyba niezła reklama, tylko jestem w takim punkcie, że bardzo nie chcę po raz kolejny wymieniać klocków. Nie znam się na tym, nie ma zbyt wielu danych o składzie okładziny ciernej w sklepach internetowych, więc porównuję ceną. Z przyjemnością kupiłbym Textar- 150zł i mam klocki w domu, tylko czy klocki za 150zł mogą nie piszczeć?

Bera5- tarcze masz jeszcze oryginalne, czy już jakiś zamiennik?

Chyba poczekam, aż Maras założy do siebie i wtedy skorzystam z doświadczenia xP

Ostatnia edycja:
Walczę z hamulcami w GTV bo słabo hamują tylne, w przeciwieństwie do 156, która waży tyle samo (~1450), a hamuje naprawdę fajnie (do 3 hamowań po sobie). Przy 120km/h na oponach 225 jak docisnę hamulec, włączy się ABS (na suchym asfalcie). Hamowanie przy 100+ podczas wyprzedzania jest naprawdę precyzyjne, można dosłownie na zderzaku hamować i jest zapas pod pedałem, coś jak zapas gtv w zacieśnieniu zakrętu, jest rezerwa, czego znowu 156 brakuje.

Może warto rozważyć ten zestaw:
Mam w 156 nieco kiczowato wyglądające nacinane i nawiercane tarcze bozarto (podobno to mikoda), klocki TRW i płyn motul rbf600 (nie 660 który jest bardziej higroskopijny).
Zestaw nie drogi a hamuje pięknie. I nie piszczy. Piszczał po dniu na torze Poznań, przez jakieś 2 tygodnie, ale tarcze się nie wykrzywiły pomimo intensywnych hamowań.

Z tego co znalazłem do GTV V6 - Bozarto robi tylko przód a mikoda tylko tył, dziwne, ale cóż:
http://www.bozarto.pl/pl,p,565_spor...ider-sys--brembo-305x28-przod-wersja-gtr.html
http://www.mikoda.pl/sklep/produkty?marka=ALFA ROMEO&model=GTV (916C_) (09.94-10.05)

A Ty osobiście przerabiałeś temat Textara? Zainteresowały mnie cenowo, ale w ogóle nie znam marki... Czytałem, że robią klocki do Porsche, to chyba niezła reklama, tylko jestem w takim punkcie, że bardzo nie chcę po raz kolejny wymieniać klocków. Nie znam się na tym, nie ma zbyt wielu danych o składzie okładziny ciernej w sklepach internetowych, więc porównuję ceną. Z przyjemnością kupiłbym Textar- 150zł i mam klocki w domu, tylko czy klocki za 150zł mogą nie piszczeć?

Bera5- tarcze masz jeszcze oryginalne, czy już jakiś zamiennik?

Chyba poczekam, aż Maras założy do siebie i wtedy skorzystam z doświadczenia xP

Klocki za 500zl moga ci piszczec, zwlaszcza ze ceramiczne klocki maja to do siebie .Nie mialem textara ale mam zamiar kupic, jak skoncze ebc czerwone .Grzesiek K z forum polecal te klocki, mowil ze hamuja dobrze w swojej klasie oczywiscie, bijac na glowe trw ,bosha itd .Pamietam ze ebc czerwone tez piszczaly ale tylko przez chwile na samym poczatku

I chyba wyłania się zwycięzca :) może któryś wrzucić link tych klocków Textara ? bo chyba niewidomy już jestem albo za późno już..:D

I tu jest pies pogrzebany, debatujecie na temat klocków ale nic na temat ich współpracy z tarczą. A jeden zestaw będzie piszczeć a inne zestawienie, nie.
Więc bez podania marki tarcz nic nie wywnioskujesz, a może właśnie one są do wymiany?

Jak zauważyłeś sam napisałem, że mam ATE i każdego pytam na jakich tarczach jeździ. Mam świadomość, że tu oba elementy mają wpływ na pracę i trzeba je oba dopasować względem siebie.

Co do tarcz Tytus to nawet nie wiem jakiej firmy są czy może ori:) Temat zmiany klocków przód się przeciąga ,ale dam znać jak sprawdzę jaką mam tarcz i jak zachowa się z nią nowy klocek .Czekam na TRW przód które zamówiłem już dawno żeby je odesłać ,więc jak już w końcu przyjdą to pewnie nie będę cudował tylko założę je .

A jakie zestawy już próbowałeś? No u mnie tak samo... Wstyd czasem na światła zajechać...

U mnie ( w dwóch Gtv 3.0) Pablo założył tarcze ATE i do tego klocki: najpierw Textar (piszczały jak cholera), a potem TRW (piszczą jak cholera). No i jestem w kropce - biorąc pod uwagę całość dotychczasowych wydatków na obie belle, włącznie z nieplanowanym choćby remontem silnika w srebrnej, wolałbym uniknąć pakowania kolejnych tysięcy w tarcze i klocki EBC i chwilkę odetchnąć finansowo. Ale przyznaję, że tak się nie da jeździć - tzn. jeździć się da, hamują ok, ale w korkach zachowujesz się jakbyś puścił bąka i udajesz, że to nie twoje klocki dają takiego czadu.

Może spróbować posmarować styk klocka z tłoczkiem smarem miedzianym - słyszałem (nie próbowałem) że ponoć przynosi skutek ?
Może ktoś z forumowiczów próbował ? Jest jeszcze kwestia podkładek tych oryginalnych między klockiem a tłoczkiem. Na schematach niektórych klocków te oryginalne podkładki widziałem luzemw większości klocków są zamocowane na stałe. W Mintexach (które mam u siebie) jako jedynych klockach do zacisków czterotłoczkowych Brembo takiej podkładki o dziwo nie ma. Może wymiana tych podkładek zapobiegnie rezonansowi czyli piszczeniu klocków.
Pozdrawiam

Bera5, przerabiałem wszystko to co mówisz. Nic nie pomogło.

Quarter, porównanie do puszczenia bąka na balu w pełni trafne. Mało tego, jak zajeżdża tego typu auto, głośne (ja na dodatek mam przelot), agresywne, piękne, hamuje przed światłami tak, że wszyscy na pasach i wokół tylko się rozglądają i śmieją, wygląda to jakby Pudzian wybiegł na zawody strongmanów z gołą dupą. Tutaj niby kawał chłopa, wiadomo, że twardy zawodnik, a mimo to wstyd i zażenowanie.
Polecam Ci poczekać co wymodzi Maras, co wymodzę ja i wtedy coś zmienisz. Stawiam, że Maras też ma ATE, tylko o tym nie wie ;P Najrozsądniejszy wybór. Ja też się boję kolejnych klocków, ale mój mechanik na Woli znalazł mi klocki ATE za 200zł z montażem. Oferta, że żal nie skorzystać, a na dodatek jak klocki ATE będą piszczały na tarczach ATE to chyba coś tu jest nie tak i będę je reklamował u producenta, a nie po prostu wymieniał.

Wątpię żeby piszczenie klocków czy też tarcz ktokolwiek uznał jako wadę gdyż wiadomo że jedne piszczą inne nie (taka uroda). Statystycznie nie piszczą lub rzadziej klocki miękkie czyli te wytrzymujące mniejsze przebiegi, pylące bardziej, szybciej łapiące , mniej zużywające tarcze takie lepsze do miasta niż na trasę nie specjalnie lubiące hamowania z dużych prędkości (trochę jakby dudnią w koncówce hamowania) np mintex czy textar

Zobaczymy jak będzie. W tej chwili tak piszczę, że czasem się zastanawiam czy za to mandatu nie mogę czasem dostać ;P

Amortyzatory
Powrót