[GTV Spider] Nowy akumulator

Rafał K.

Nowy
Auto
AF Spider 916, Thesis 2,4 JTDm
Witajcie <br><br>Muszę na szybko kupić nowy akumulator do Mojego Spidera (2.0 TS 150 koni), obecny już padł na amen... Poprzedni właściciel wsadził do auto jakieś maleństwo 55 Ah firmy "no name". Jaki polecacie do tego auta? Spidera używam weekendowo przy ładnej pogodzie :) tak to stoi w garażu.<br><br>Z góry dziękuję za sugestie. 

w instrukcji jest napisane 72Ah, ja mam 55 i śmiga jak szalony, więc co sie da, nie jest to diesel wiec jakichś tam super porządnych nie trzeba dawać. Byle by sie zmieścił i miał minus z dobrej strony:)

w instrukcji jest napisane 72Ah, ja mam 55 i śmiga jak szalony, więc co sie da, nie jest to diesel wiec jakichś tam super porządnych nie trzeba dawać. Byle by sie zmieścił i miał minus z dobrej strony:)

Ja mam 60Ah i mam czasem cyrki z gasnącymi żarówkami od regulacji klimy, czasem słabiej odpala więc ja też z wymianą pójdę wg instrukcji na 72Ah :) Ponoć Varta daje radę w relacji cena/jakość, ~300 zł.

Dzięki za odp. Osobiście też postawie na instrukcję i zakupię 72Ah.

Taa. I jeżdżąc nim na krótkich dystansach a do tego rzadko będzie chronicznie niedoładowany:)
58- 60 Ah spokojnie wystarczy.

też jestem przed wymianą aku, zostanę raczej przy tym co zaleca instrukcja więc ok. 70Ah, jakiego producenta i jaki model konkretnie polecacie?

Oryginalny aku 70Ah 12V ma wymiary 175x190x278, więc jest ciut szerszy niż standardowe 175x190x242. Sprawia to, że idealnie pasuje do podstawki i nie lata na boki. Takiego też bym wybrał z grona znanych producentów.

Oryginalny aku 70Ah 12V ma wymiary 175x190x278, więc jest ciut szerszy niż standardowe 175x190x242.

jutro sprawdzę Bosch-a - w pracy za płotem mam znajomych w hurtowni motoryzacyjnej a widzę że S5A08 70Ah ma takie wymiary jak oryginał
[h=2][/h]

Do 3.0 12V będzie taki sam wymiar? Jaki prąd?

Ja mam właśnie 72 Ah, a lekarstwem na właściwe naładowanie, jest podłączenie w garażu do elektronicznego prostownika z funkcją podtrzymania.

U siebie zamontowałem akumulator WESTA Fireball (czy coś takiego). ma już 6 lat i jest z nim wszystko OK. Jak napisał mattman, żeby akumulatora szlag nie trafił (szczególnie zimą) warto podłączyć pod dobą ładowarkę. W sezonie nawet jeżeli jest niedoładowywany to nie miałem problemów z odpaleniem.

Hej, moze ktos polecić jakiś konkretny model akumulatora? Z góry dzięki.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Mnogo tego na rynku. Kup Pan Centra Futura i będziesz Pan zadowolony

Jestem wlasnie po wymianie aku, poszlo calkiem sprawnie, choc mialem obawy, ze ze wzgledu na usytuowanie, beda jakies chody - ale nie, wszystko zajelo moze 15 minut. Kupilem Exide EK700, pasuje jak ulal, a jak sie bedzie sprawowal to zobaczymy :)

Amortyzatory
Powrót