[GTV Spider] Centralny zamek

MG-Fan

Nowy
Auto
AR GTV 2,0TS, AR GTV Spider 2,0TS
witam panów,
jak w tytule, a temat wygląda następująco:
- centralny zamek, sterowanie z fabrycznego kluczyka, bateria sprawna
- w dniu dzisiejszym próba otwarcia drzwi zakończyła się uruchomieniem sekwencji: zamyka/otwiera, zamyka/otwiera...
- żeby wejść do samochodu musiałem trafić z otwarciem drzwi, kiedy rygiel był w pozycji "otwarte",
- po otwarciu drzwi centralny z kluczyka przestał działać, nie działa też mechaniczne zamykanie jednocześnie obojga drzwi poprzez przekręcenie kluczyka w jednych z nich.

co wam podpowiada wiedza i doświadczenie?

dzięki za pomoc/m

w 146 miałem podobnie. Okazało się, że brakowało masy. Przynajmniej tak twierdził znajomy elektryk. W każdym razie naprawa zajęła mu 2 minuty.

jak ma swoje fochy to trudno. zostawiłem na weekend w garażu i na Podlasie pojechałem motocyklem. chyba zrozumiała swoje niewłaściwe zachowanie, bo po powrocie wszystko działało jakby nic się nie stało. Pewnie tęskniła i było jej trochę głupio. ale jak zobaczyła, że znów ją lubię, to zastrajkowała franca po raz kolejny. zobaczymy kto kogo przetrzyma...

Możliwe, że siłownik pada. U mnie było podobnie- zamek działał w cały świat. Wymieniłem jeden siłownik i wsio gra.

Koledzy poradźcie co robić z problemem centralnego zamka - Alfa Spider 2002:
- po przekręceniu kluczyka zamyka się i po chwili otwiera, raczej problem ze stroną pasażera...
W innym temacie ktoś pisał, że WD40 rozwiązuje problem czy od razu rozglądać się za tajlami?

problem z cięgnem klamki (nie cofa się do końca), mam to samo, na zimnie wariuje, w garażu spokój. Naprawiałem to w 146 problem jest w samym zamku i z tego co pamiętam całkiem łatwo go usunąć.

Tez to mialem jak wygluszalem boczki i naprawialem ruszajace sie szyby podczas zamykania drzwi. Trzeba dobrze ogarnac ciegna klamek i bedzie spokoj.

Dzięki! A na te ruszajace sie szyby też jest jakis patent?

Jest patent. Tam sa slizgi a w slizgach takie jakby gumki. Musisz je wydlubac i wsadzic np wyciete prostokaciki z detki rowerowej. Wkladasz po jednej na strone dzieki temu ten slizg na prowadnicy siedzi ciasniej a szyba w slizgu nie rusza sie. I koniecznie nasmaruj miejsce pracy slizgu jakims smarem ja uzylem grafitowy. Moze dla niektorych to druciarstwo ale to dziala i w koncu jest bloga cisza przy zamykaniu drzwi w Spiderze gdy sa na maxa opuszczone. Szyba chodzi troszke wolniej w gore bo wiadomo jest ciasniej. Jezeli ktos nie rozumie co napisalem koniecznie sciagcie te slizgi a wtedy sie przekoncie ze to nie jest trudne do wykonania. Mi jak zwykle pomagała moja narzeczona :)

Ostatnia edycja:
odkopię temat by nie zakładać nowego:
czy ktoś dokładał pilota do centralki by nim sterowac otwieranie i zamykanie drzwi + ew. klape bagaznika?Jesli tak, wiadomo jak jest sterowane?

odkopię temat by nie zakładać nowego:
czy ktoś dokładał pilota do centralki by nim sterowac otwieranie i zamykanie drzwi + ew. klape bagaznika?Jesli tak, wiadomo jak jest sterowane?

tak, wszystko bez problemu do ogarnięcia, podłączenie standardowe nie nie trzeba kombinować

tak, wszystko bez problemu do ogarnięcia, podłączenie standardowe nie nie trzeba kombinować

a czy posiadasz może schemat albo rozpiskę? które przewody i jak sterowane(plusem/minusem) są odpowiedzialne za otwieranie drzwi i gdzie się znajdują?

Amortyzatory
Powrót