[GTV] Gtv i tuning w Squadra Holandia

Witas

Nowy
Auto
Gtv 3.0 2001r
image.jpgRazem z Krellem z Gdanska wybralismy sie swoimi gtv na chip tuning do Holandii i na maly zlot alfy . Squadra przenosila sie akurat do nowej siedziby:( fatalnie trafilismy bo nie mieli czynnej hamowni a temeratura na zewnatrz ponad 30 wiec warunki na chipa kiepskie. Programy wgral i jezdzilismy z podlaczonym kompem po autostradzie ogladajac zaplony. U mnie szalu nie ma. Twierdzil, ze jest za goraco i faktycznie zar z nieba sie lal ale do brzegu. Auto jezdzi lepiej tzn zrobil taki myk, ze silnik zdecydowanie lepiej reaguje na gaz. Stare oszustwo alfy z szybsza reakcja przepustnicy na pedal gazu wiec efekt taki jakby auto bylo duzo mocniejsze. Jak widac na wykresie przyrost maksymalny ledwie ok 5 koni ale w zakresie 4800-5800 jest 10ps wiec w sumie lepiej niz na ich stronie w tym przedziale obrotow bo rowno i caly czas :) . Brakuje niestety na samej gorze i tu mial byc najwiekszy bonus :( Nie krece jej nigdy wiecej niz 6500 wiec to w sumie bez znaczenia ale niedosyt jest. Szef squadry obiecal, ze dokona poprawek jak zobaczyl wykres po kolejnym hamowaniu w Gdansku ale jakos nie chce mi sie wierzyc w cuda przy cf3 i 4 katalizatorach. Cf3 niestety tak ma, ze tej najwyzszej gory brakuje i tyle ale moment obrotowy jest ladniutki wiec nie bede kombinowal chyba na razie.

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    107.7 KB · Wyświetleń: 24
Ostatnia edycja:
Na czym polega to oszustwo z szybszą reakcją na pedał gazu?

Bo ogolna opinia jest taka, że tylko 3.0 z "mechaniczną" przepustnicą reagują fajnie na gaz, a późniejsze elektroniczne muszą się "zastanowić" :)

Na czym polega to oszustwo z szybszą reakcją na pedał gazu?

Bo ogolna opinia jest taka, że tylko 3.0 z "mechaniczną" przepustnicą reagują fajnie na gaz, a późniejsze elektroniczne muszą się "zastanowić" :)

z tego co zrozumialem to przy takim samym wcisnieciu pedalu gazu przepustnica otwiera sie wiecej co daje efekt lepszej reakcji na gaz. Na pewno te 10 Nm i pare koni tego nie robi a efekt jest fajny . Tlumaczy to na swojej stronie . Np przy 4c widac na wykresach, ze mocy jest zawsze tyle samo przy roznych trybach jazdy. Poszukam i wkleje

- - - Updated - - -

image.jpgimage.jpg
Na czarno jest seryjne 4c i we wszystkich trybach ma tyle samo mocy na hamowni a odczucia w czasie jazdy zupelnie rozne. Na kolorowo ich nastawy po tuningu . Stosuja takie sztuczki z elektroniczna przepustnica. Nawet jak by mi mocy nie przybylo nic to i tak mialbym wrazenie, ze jest wiecej koni niz w rzeczywistosci

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    92.4 KB · Wyświetleń: 14
Ostatnia edycja:
wstawilem ten wykres aby ludzie mieli czaro na bialym, ze chip tuning w wolnossacym aucie szalu nie robi. No chyba, ze z allegro tam modulem obiecuja 25 koni :p Ale z drugiej strony ludzie wymieniaja cale uklady wydechowe dla 3 koni za grube tysiace i czesto po takim zabiegu jest gorzej niz lepiej:p Doloty, wydechy wycinanie katow i ciagla " marchewa" na desce a 5 koni wiecej i poszarpany, nierowny wykres i spalanie 3 litry wiecej :) moze troche przerysowuje i sa przypadki, ze komus sie udaje. Ja naprawde chetnie wydam kolejne 1200zl za kolejny taki przyrost mocy i momentu jak tutaj bez wzrostu spalania :) Kurcze ja nie znam w Polsce firmy, ktora zrobi to lepiej. Chetnie do nich pojade
tak czy siak cudow z takiego tuningu nie bedzie . To nie turbo :)

Ostatnia edycja:
Z tego co wiem, Unitronic te komputery ma rozpracowane w najmniejszym szczególe.

Gadalem z nimi dobra godzine latem. Jako jeden z nielicznych a wlasciwie to chyba jedyna firma, ktora sie nie bala tego silnika i sterownika ale nie obiecywal takiego efektu jaki miala dac squadra. Mowil o podobnym rezultacie tj paru koniach i o lepszej reakcji na gaz. Czyli pewnie ten sam bajer z przepustnica :) Do squadry mielismy zupelnie po drodze a do Unitronica specjalnie bym musial jechac. Tak czy owak juz musztarda po obiedzie . Moze warto teraz poszukac paru dodatkowych koni gdzie indziej. Moze ktos ma opracowany dolot i wydech do tego silnika i poparty hamownią a nie tylko odczuciami, ze jest lepiej :) Swoja droga nie moge pojac dlaczego ts i v6 3.0 i 3.2 maja taki sam wydech

W Twoim przypadku, są dwie rzeczy do zrobienia:

1. Więcej powietrza tj. większy kolektor ssący pod większą przepustnicę (setki takich projektów są w internecie, od wyspawanych własnoręcznie, po kolektory z karbonu)

2. Łatwiejsze wydobywanie się spalin (kolektory z cf2 bez katów, lub np. Supersprint) oraz wyrównanie "portek".

Dalej ewentualnie ostrzejsze wałki i dopiero strojenie.

Kurcze ja nie znam w Polsce firmy, ktora zrobi to lepiej.
@Witas masz u siebie pod nosem niejaki www.tune-up.pl
Tutaj właściciel tego przybytku całkiem sensownie gada i wdiać, że ma pojęcie :)
https://www.youtube.com/watch?v=-lhXrSb8YfU

- - - Updated - - -

z tego co zrozumialem to przy takim samym wcisnieciu pedalu gazu przepustnica otwiera sie wiecej co daje efekt lepszej reakcji na gaz. Na pewno te 10 Nm i pare koni tego nie robi a efekt jest fajny . Tlumaczy to na swojej stronie . Np przy 4c widac na wykresach, ze mocy jest zawsze tyle samo przy roznych trybach jazdy. Poszukam i wkleje

- - - Updated - - -

Pokaż załącznik 211968Pokaż załącznik 211968
Na czarno jest seryjne 4c i we wszystkich trybach ma tyle samo mocy na hamowni a odczucia w czasie jazdy zupelnie rozne. Na kolorowo ich nastawy po tuningu . Stosuja takie sztuczki z elektroniczna przepustnica. Nawet jak by mi mocy nie przybylo nic to i tak mialbym wrazenie, ze jest wiecej koni niz w rzeczywistosci

Dzięki za obszerne opisanie tematu :)

Znam bardzo dobrze Roberta Tune-up . Czesto do niego wpadam na pogaduchy i jak widzisz na hamowanie :) nie robil takiego silnika :( lubi turbo :) moze kiedys jak bedzie mial chwilke to zgramy mapy i moze cos pogrzebie ale raczej jak go znam nie bedzie mu sie chcialo :p

Brzmi to dla mnie niesamowicie - znasz Tune-up i aż tak nie lubią Busso, że aż pojechałeś za za granicę? :)

Do Holandii jechalem i tak a Robert nie specjalnie zabiera sie za wolnossaki. Nigdy go nie robil wiec nie chcialem nawet aby eksperymentowal na mnie :p Co nie znaczy, ze by nie zrobil :)

Hihi mazesz miec racje mattman . Co do squadry to pojechalem raz jeszcze na hamownie Maha i ku mojemu zdziwieniu wyszlo cos takiego :) IMG_2329.jpg

Soft napisany pod paliwo 98 . Ciekawe ile mozna by ugrac jeszcze wydechem i dolotem ale to juz znacznie trudniejsze zapewne aby zrobic to dobrze i by przyrost byl na plus a nie na minus :)

Nieźle Ci trzyma Nm, Witas... To mój słaby punkt. Obwiniam nieseryjny dolot, ale w wkrótce się przekonamy czy mam rację ;) Ile zapłaciłeś za strojenie w Holandii?

Co do wydechów polecam Inochi z Łodzi. Wykres znajdziesz na moim profilu Driiive w zakładce Timeline. Gdybyś miał problem daj znać, prześlę Ci go jakoś mailem, czy coś... Dostałem z wydechu ponad 15,5KM. Badanie przed i po na tej samej hamowni i przy niemal identycznej pogodzie. W poniedziałek jadę do El-Tec`u robić dolot. W ciągu kolejnych dni powinienem zawitać na hamownię i wrzucić nowy wykres ;)

Hej Tyts Jestem na 99% pewny, ze NM to przez dolot albo wydech albo jedno i dugie . Nie wiem czy czasami nie jest tak, ze zyskujac konie mozna stracc NM . Jestem ciekawy tego dolotu. Co do mojego wydechu to mam ostatni tlumik remusa a srodkowy niemieckiego tunera robiacego alfy do wyscigow wazy nic tzn jak przyszedl to myslalem, ze wyslali mi pusty karton :) myslalem o wymianie kolektorow i wszystkiego do tlumikow ale ostatnio lapie faze na mustanga 5.0 . Jezdzilem. W Gdyni demo i sie zakochalem wiec nie wiem czy ne bede oplakiwal gtv i jej ne wystawie . Znowu wlozylem ponad 5000 tys bo kupilem nowy zderzak od wersji cup z serwisu alfy :( zalozylem blotniki te co kiedys kupilem i ten chip ze squadryvtak wiec szkoda troche bo tyle kasy i serca ile wlozylem w ten samochod t w zaden ale 5 litrowvz mustanga brzmi i jedzie Zadzwonic n do mnie to pogadamy 504110961
Nieźle Ci trzyma Nm, Witas... To mój słaby punkt. Obwiniam nieseryjny dolot, ale w wkrótce się przekonamy czy mam rację ;) Ile zapłaciłeś za strojenie w Holandii?

Co do wydechów polecam Inochi z Łodzi. Wykres znajdziesz na moim profilu Driiive w zakładce Timeline. Gdybyś miał problem daj znać, prześlę Ci go jakoś mailem, czy coś... Dostałem z wydechu ponad 15,5KM. Badanie przed i po na tej samej hamowni i przy niemal identycznej pogodzie. W poniedziałek jadę do El-Tec`u robić dolot. W ciągu kolejnych dni powinienem zawitać na hamownię i wrzucić nowy wykres ;)

No 5000 tyś to niezła sumka (jakieś 5 000 000 zł)

Nie wiem czy czasami nie jest tak, ze zyskujac konie mozna stracc NM .

Należy pamiętać, że koń mechaniczny to wartość mocno umowna. Na hamowni mierzy się fizycznie tak naprawdę przebieg momentu obrotowego, a moc silnika jest obliczana na podstawie momentu i obrotów silnika. Jeździ się momentem, interesuje mnie przy jakich obrotach silnik ma największy moment, żeby wiedzieć czy w razie potrzeby mam redukować bieg, czy nie. Mocą jako taką w ogóle nie zawracałbym sobie głowy - bardziej to służy do zobrazowania potencjału silnika, porównania z innymi :)

- - - Updated - - -

Sorry, jeśli zaspamowałem ;)

Amortyzatory
Powrót