Jadąc rano do pracy , a w zasadzie parkując zgrzyt i zgasła. Rozrusznik nie jest w stanie obrócić "silnika" . Katastrofa ku............ a. Jak coś więcej się dowiem to napiszę.
Jadąc rano do pracy , a w zasadzie parkując zgrzyt i zgasła. Rozrusznik nie jest w stanie obrócić "silnika" . Katastrofa ku............ a. Jak coś więcej się dowiem to napiszę.
Ostatnio edytowane przez Tuti ; 02-11-2010 o 19:51
"Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee
Nie jest tak źle jak to początkowo wyglądało. Na 99 % docisk przeszedł przez słoneczko (częściowo). Po próbie przepchnięcia auta na 5 biegu silnik przeskoczył - wniosek na pewno nie zatarty. Następnie wymiana aku na naładowany i po kilku ciężkich obrotach "zagadała", ale na pedale sprzęgła (czuć nie śmiać się) ale to najlepiej opisuje ten dzwięk i skoki pedału :Trrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr , im większe obroty to szybsze trrrrrrrrrr. Jak się sprzęgło popuści wszystko jest ok, i tak szybko zmieniając biegi dojechałem do mechanika. Moje pytanie jest takie czy da się wyjąć samą skrzynię czy trzeba razem z silnikiem. Kto wymieniał sprzęgło Hilfe !
silniki nie zacieraja sie tak nagle, poza tym zaczal by stukac,no i zaswiecilo by sie brak cisnienia oleju
na poczatku stawialem na pasek
pozdrawiam
rozleciał się docisk albo popękały sprężyny w tarczy, w 99% przypadków wyciąga się samą skrzynie bez silnika
Wyciąga się samą skrzynię na bank. Jeżeli wcześniej przy wciśniętym sprzęgle gwizdalo to rozpadło się łożysko, jeżeli brało na samym końcu to masz wycięte słoneczko. Tak czy siak komplet do wymiany. Robota trochę kosztowna, lub jeżeli ktoś robi to sam nieco karkołomnaWarto od razu wymienić całość.
Czyli nie pomylilem sie w diagnozie ze to nie silnik sie zatarl
Z czego sie bardzo ciesze
A sprzeglo.. to w koncu częsc eksploatacyjna wiec wymienisz i bedzie spokoj
Też jakoś nie mogłem uwierzyć, żeby tak nagle silnik padł.
Całe szczęście... powodzenia w naprawianiu![]()
Miałem robiony komplet sprzęgła ok. 2 miesiące temu. Wyjmujesz samą skrzynię, ale i tak trochę zabawy jestPoszukaj zamiennika na allegro np. Luk lub Valeo. Chyba, że masz dużo kaski to możesz pobawić się w coś droższego.
P.S. Przed pierd... sprzęgła nie miałeś go przypadkiem bardzo twardego? Czy po prostu tak nagle z niczego Ci strzeliło? I jaki miałeś przy nim przebieg mniej więcej?