• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] elektryka kontratakuje:/

Slepecci

Nowy
Auto
GTv 2.0 TS
Cześć

Po kupnie tej rudej złośnicy musiałem walczyć z tym że jak naciskałem hamulec to świeciło światło wewnątrz a stopy nie:> Ogarnąłem. Teraz odebrałem lalkę od lakiernika i...
- gaszę silnik, otwiera się klapa bagażnika
- stopy nie swiecą
- radio nie działa
- klakson nie trąbi

Radosc z nowego koloru powoli przemija tym co sie popsuło, albo oni popsuli

Podeślijcie mi coś o bezpiecznikach, to moze ogarne radio itd. Najbardziej drażni mnie to otwieranie sie bagażnika!! Koledzy pomóżcie!!

PS. Odkupię od kogoś podkładke pod tablice rejestracyjną przednią!!

Na moje oko może być zwarcie pod deską rozdzielczą.
Klapa się otworzy dopiero na wyłączonym zapłonie po wciśnięciu knefla w schowku. Sprawdź ten obwód i przycisk w schowku chyba w pierwszej kolejności.
Światło na nogi - sprawdź obwod, czy nie ma czegoś wspólnego ze schowkiem ;) może tam jest coś urwane i zwiera do otwierania bagażnika ;)
Do wszystkiego trzeba schematy pooglądać.

Piźnięte kilofem na Pentagram Monster za pomocą Tapatalk

to auto mnie zaskakuje każdego dnia:D bezpiecznik od klaksonu spalił się tak ze nie było widać ze się spalił (nieprzeźroczysty) a ja rozkopałem znowu pół auta:D

Jeszcze jedno pytanie:) Coś mi zjada akumulator, jak bezpiecznik od klaksonu był spalony to trzymała trzy tygodnie, wsadziłem nowy i padł aku w dwa dni, obstawiam radio.
- oryginalnie radio w GTv działa po stacyjce czy cały czas??
to moje pierwsze auta które nie miały w stacyjce położenia pośredniego na którym wszystko działa a zapłon nie:D

- stopy nie swiecą

Światło na nogi

Gdzie wy macie w kabinie podświetlenie nóg? :confused:

- - - Updated - - -

- oryginalnie radio w GTv działa po stacyjce czy cały czas??
Radio działa po przekręceniu kluczyka na zapłon.

- - - Updated - - -

to moje pierwsze auta które nie miały w stacyjce położenia pośredniego na którym wszystko działa a zapłon nie
Ale przecież wszystko jest normalnie w stacyjce. Mamy pozycje:
1 - wyłączona
2 - zapłon, działa elektryka
3- rozruch silnika

Jest jeszcze pozycja -1, żeby można było na pozycyjnych zostawić - kolega pokazał mi to po 2 latach posiadania przeze mnie Gtv - trochę się zdziwiłem ;)

rogo - Nie:D oryginału chyba jeszcze na żywo na oczy nie widziałem:D

supabache - Nie masz podświetlenia nad pedałami i nad nogami pasażera?:D a masz pod drzwiami żeby oświetlały czy sa kałuże?:) (PS.Potrzebowałbym taką jedną lampkę!)

Ja w każdym aucie poza polonezem miałem 0 - prąd na radio i pozycyjne - zapłon - rozruch silnika:D a z tą pozycją -1 będę musiał popatrzeć, zaciekawiłeś mnie

Co do ogłoszeń, to jeszcze nabędę tanio drogą kupna dwa trójkąty halogenów i lewy halogen... Bo mi rozwaliło w wypadku:/

Aha i jeszcze jedno !!!! Ile i jakie żarówki trzeba zmienić zeby naprawić podświetlenie zgarów i konsoli srodkowej? T5 came szkiełka, całe, z zielonymi kapturkami? Jak działają LED przy sciemniaczu? Ma to sens?

[MENTION=27756]supabache[/MENTION]
Przestrzeń na nogi kierowcy i pasażera ma oświetlenie, nie działa u Ciebie?
Są oprawki w mocowaniu pod kolumną kierownicy i zaraz za dolną krawędzią klapy schowka.

supabache - Nie masz podświetlenia nad pedałami i nad nogami pasażera? a masz pod drzwiami żeby oświetlały czy sa kałuże?
Przestrzeń na nogi kierowcy i pasażera ma oświetlenie, nie działa u Ciebie?
Są oprawki w mocowaniu pod kolumną kierownicy i zaraz za dolną krawędzią klapy schowka.
Może w Ph2 nie ma? Dzięki za wskazanie miejsca, muszę się przyjrzeć...

- - - Updated - - -

A podświetlenie kałuż oczywiście mam :)

Dziwne, żeby tego oświetlenia nie było w nowszych wersjach. To nie te lata, żeby jeszcze wyjmowali przydatne rzeczy i odchudzali samochody.
Mnie się ładowanie zaświeciło przed pół godziną i jutro z duszą na ramieniu jadę 17 km do pracy. 12 godzin pod prostownikiem musi mu starczyć.
Zobaczymy ile to jest roboty, żeby wyjąć alternator ;)

Alternator ratowałem jakoś na wakacje, ale sam nie wymieniałem, szkoda zdrowia:D Wiem ze kolega mechanik wyzywał jak miał wyciągnąć rozrusznik:D Pamiętam ze jak miałem srebrna Ph2 to miałem świecenie na nogi:)

Spoko dostęp jest do alternatora. Dolną łapę jak się odkręci i dwururkę od kolektora, robi się sporo miejsca przesuwając silnik za miskę w przód :)
Rozrusznik pewnie podobnie się wyciąga.
Jak tam Twoje przepychanki z prądem?

Jakoś sie uporałem, radio zrobiłem na szybko na pstryczku, jak będzie cieplej i będę miał więcej czasu dla alfy to pokombinuję z tym żeby się załączało z kluczyka... Jedynie jakoś pamięć będę musiał podłączyć. Ehhh lubię grzebać w tym aucie:D Zamontowałem jeszcze zestaw hid który dostałem na święta... Ślicznie to wygląda, chyba pomyślę nad spryskiwaczami:D

Naprawili alternator?:)

Nie było innego wyjścia jak naprawić.
Kilometry i lata zrobiły swoje. Pierścieni ślizgowych nie było, a szczotki to takie resztki na drucikach wisiały ;)
Fajne, że grzebiesz i coś z tego Ci wychodzi [emoji14]

ZMeiniał ktoś żarówki w przycisku klimatyzacji w ph1? zmieniłem wszystkie od podświetlenia zegarów i reszty a nie mogę dojśc jak sie zmienia tą w przycisku:/

Panel ogrzewania jeśli dobrze pamiętam ma dwie żarówki. Musisz go zdjąć.
Mnie nie świeciły kiedy kupiłem auto i przy rozbieraniu zaczęły świecić ;) to poogladałem wiązkę, poskładałem i tydzień później przestały. Olałem sprawę [emoji14]

panel ogrzewania wymieniony, obieg zamkniety świeci a klimatyzacja nie, w przycisku musi być żarówka, ale boje sie ze swoimi grubymi łapami zaraz to w mak obrócę:D

Hmm. Nie pamiętam jak to było, bo 4 lata temu rozbierałem ;) może faktycznie jest w środku żarówka.
Poszukaj na necie takich przycisków i kup nawet ten z obiegu, będzie mniej używany i zamień nakładkę ;)

Amortyzatory
Powrót