[GTV Spider] I znów temat dachu

MG-Fan

Nowy
Auto
AR GTV 2,0TS, AR GTV Spider 2,0TS
Panowie,
od pewnego czasu obserwuję zdecydowane wydłużenie czasu zamykania dachu, Szczególnie dotyczy do etapu ostatniego, czyli zamykania sie szyby i blokowania bolców. dźwięk przy tym jest taki, jakby za chwilę miało to wyzionąć ducha. jeszcze sie domyka, ale pytanie jak długo. jakieś pomysły co do powodu takiego zjawiska?
m

Jeszcze w temacie dachu do spiderka nie mogę pomóc. Ale zapewne w niedługim czasie i do tego dojde.

Panowie,
od pewnego czasu obserwuję zdecydowane wydłużenie czasu zamykania dachu, Szczególnie dotyczy do etapu ostatniego, czyli zamykania sie szyby i blokowania bolców. dźwięk przy tym jest taki, jakby za chwilę miało to wyzionąć ducha. jeszcze sie domyka, ale pytanie jak długo. jakieś pomysły co do powodu takiego zjawiska?
m

Z opisu ciężko wywnioskować co może być nie tak. Może zrób jakiś filmik.
Pytanko przy okazji.
Czy ktoś z was wymieniał plyn hydrauliczny w pompę? Czy wogule się go wymienia?

W manualu piszą, że nie trzeba wymieniać, tylko sprawdzać poziom i w razie potrzeby uzupełniać.

W moim spiderze, dach zatrzymuje się za każdym razem podczas otwierania, w momencie "przeskoku" gdy jest maksymalnie uniesiony, podejrzewam, że są nie kontakty na któryś krańcówkach. Na szczęście potem idzie dalej.

Wszelkie problemy z dachem, poza słynną zębatką od pokrywy, polecam zacząć badać od podpięcia się komputerem do sterownika, wtyczka jest koło pompy, soft bodaj AlfaOBD ma obsługę dachu, sam sterownik sprawia wrażenie bardziej zaawansowanego niż ECU silnika ;-) a na pewno ma bardziej rozbudowaną diagnostykę.

Z opisu ciężko wywnioskować co może być nie tak. Może zrób jakiś filmik.
Pytanko przy okazji.
Czy ktoś z was wymieniał plyn hydrauliczny w pompę? Czy wogule się go wymienia?

aktualny film tu nic nie pomoże bo trzeba by go porównać z jakimś historycznym nagraniem i sprawdzić różnicę w czasie zamykania dachu w tych okresach. wystarczy moja wiedza empiryczna-zamyka się wolniej i już :) jedyne co mi przychodzi do głowy to "sprawność" płynu hydraulicznego; z dużym prawdopodobieństwem ma tyle lat co samochód, czyli naście, więc pewnie najlepsze lata ma już za sobą...

olej hydrauliczny wymieniony ( stary miał już chyba dość bo przynajmniej kolorem znacząco odbiegał od oryginału) i...nic lepiej. cały czas szwankuje ostatni tryb zamykania, czyli domknięcie szyby i zablokowanie bolców. wygląda to tak, jakby system "nie miał siły" domknąć tego elementu. co za franca?
m

Hej,

Akurat nie pomogę ci w kwestii twojego problemu jednak zainteresowała mnie wymiana oleju - możesz powiedzieć jaki olej wlałeś i jak wygląda procedura jego wymiany?

Hej,

Akurat nie pomogę ci w kwestii twojego problemu jednak zainteresowała mnie wymiana oleju - możesz powiedzieć jaki olej wlałeś i jak wygląda procedura jego wymiany?

co do oleju, to udało się zdobyć zalecany przez AR czyli Tutela GI/R ( jest na Allegro, +/-50 zł/litr). wymiana nie jest szczególnie skomplikowana; pompa ze zbiornikiem znajduje sie w schowku ze siedzeniami, po prawej stronie. dostęp do zbiorniczka i korka wlewu jest trochę utrudniony, więc trzeba zaopatrzyć się najpierw w aptece w dużą strzykawkę, dodatkowo potrzebne będzie 20 cm plastikowej giętkiej rurki i można zaczynać zabawę :)

najprawdopodobniej za miesiac bede mial moj dach do sprzedania, bo rozstaje sie z spiderem. weismann z zaczapemi juz zrobionymi.

Amortyzatory
Powrót