• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Szklanki ocena stanu? Zawory jak regulowac? Potrzebna pomoc.

Ciemny57

Nowy
Auto
Alfa Romeo GTV 2.0 v6 TB 202KM
Witam,
Moje zawory bardzo głośno chodziło przyszedł czas na regulację. Potrzebuje gdzie można zakupić takie szklanki oraz te podkładki do regulacji.

Czekam od odp ;)

PS. Alfa Romeo GTV 2.0 v6 TB 202KM
Szklanki do wymiany bo mają wżery dość głębokie.
Wiem już jak regulować zasięgnąłem większą wiedzę w internecie.

Ostatnia edycja:
Kolego ale się rozpędziłeś....ja wiem że chyba o V6 2 TB piszesz. Skąd jesteś, uzupełnij profil.

Juz wpisałem brakujące dane. Ogarnąłem jak to robić szklanki są do wymiany wiem o tym też ale pytanie skąd takie szklani dostać plus skąd płytki do regulacji ?

Zmartwię Cie i to bardzo. Popychacze do kupienia ale ma się to nijak ponieważ nie dostaniesz w PL płytek regulacyjnych. Nigdy do polski nie zostały one sprowadzone. Rozmawiałem 10 lat temu z Carserwisem. Nie opłacało się, za mało takich silników było w Polsce . Tam jest mały album z ostatniej naprawy rozrządu. Pozdrawiam. Edit: Szklanki mam cały komplet nowych.

Ostatnia edycja:
Zmartwię Cie i to bardzo. Popychacze do kupienia ale ma się to nijak ponieważ nie dostaniesz w PL płytek regulacyjnych. Nigdy do polski nie zostały one sprowadzone. Rozmawiałem 10 lat temu z Carserwisem. Nie opłacało się, za mało takich silników było w Polsce. Wpadnij na moje konto na Facebook : https://www.facebook.com/alfa.serwis.916 . Tam jest mały album z ostatniej naprawy rozrządu. Pozdrawiam. Edit: Szklanki mam cały komplet nowych.

Napisałem na fb.

Akurat podkładki regulacyjne do popychaczy zaworów ssących zamawiałem jakieś w ASO i teraz też tak będę robił (ale nie jestem pewien czy mają jeszcze zupełnie wszystkie rozmiary).
Ssące popychacze można kupić naprzykład tutaj https://www.okp.de/xtc2/164/10-Engi...ge=en&MODsid=b09d6f33484d32e2c4cb4f76252163ed
Ja kupowałem zestaw ssących i wydechowych od Eurocamsu w Cer Motorze w Polsce.
A pozatym ssące powinne wejść od INA 421 0001 10 - są przeznaczone dla Mercedesów/Audi, ale rozmiary powinne być identyczne.

P.S: A w jakim stanie masz wały rozrzędu? żeby nie pozamieniać popychacze i potem je niszczyć zużytymi wałkami....

Ostatnia edycja:
Popieram wypowiedz poprzednika. Czekamy na efekty naprawy. Powodzenia

Dzięki koledzy za pomoc :) W razie czego będę tutaj się odzywać. :)

- - - Updated - - -

Wały są w stanie idealnym, z tego co się orientuje to wymiary szklanek maja
średnica zewnętrzna 33 mm
Wysokość 26 mm
A podane przez ciebie maja inne wymiary :)
ASO? podaj link do tego sklepu/serwisu :D

Ostatnia edycja:
ASO to servis autoryzowany (Autoryzowana Stacja Obsługi) :)
Chyba złą masz suwmiarkę (albo źle na nią patrzysz ;)), wziołem teraz dla pewności jeden z tych co wyciągnałem z auta i jeden z nowych EC i oba mają dokładnie 35x26mm, co jest tak samo jak te INA :)
IMG_20180214_221833.jpg
IMG_20180214_221849.jpg

A co to znaczy w "stanie idalnym"? :) Tak naprawdę ssące czopy powinne mieć namiary 35.511-35.550mm a wydechowe czopy 34.011-34.050mm, co akurat nie jest zbyt miejsca to odchyleń :) Mam w domu naprzykład 5 różnych wałków i ani jeden nie jest OK (i czasami brakuje tam nawet 1-2mm na czopie!), więc teraz mam kupione oba nowe.

Ostatnia edycja:
ASO to servis autoryzowany (Autoryzowana Stacja Obsługi) :)
Chyba złą masz suwmiarkę (albo źle na nią patrzysz ;)), wziołem teraz dla pewności jeden z tych co wyciągnałem z auta i jeden z nowych EC i oba mają dokładnie 35x26mm, co jest tak samo jak te INA :)
Pokaż załącznik 241603
Pokaż załącznik 241604

A co to znaczy w "stanie idalnym"? :) Tak naprawdę ssące czopy powinne mieć namiary 35.511-35.550mm a wydechowe czopy 34.011-34.050mm, co akurat nie jest zbyt miejsca to odchyleń :) Mam w domu naprzykład 5 różnych wałków i ani jeden nie jest OK (i czasami brakuje tam nawet 1-2mm na czopie!), więc teraz mam kupione oba nowe.

W takim razie zwracam honor i będę pisać do sklepu bo to oni mi podali takie wymiary szklanek :D jutro biorę się za mierzenie luzów, szklanek jak i wałków :) będę pisał co i jak dalej wygląda jutro wieczorem :)
Te chyba tez podpasują bo wymiary identyczne :) INA 420 0041 10

Ostatnia edycja:
MikeCz. Jakim cudem nabyłeś oba wałki nowe? Nie szukałem nowych ale z moich informacji tylko na przednią głowice jeszcze ocalały. Jeśli możesz daj namiar na sprzedawcę. Pozdrawiam.
Edit: Doczytałem teraz. O którym silniku piszesz o tym z 164 TB czy z Gtv. Jeżeli się nie mylę to wałki rozrządu się różnią. Nie mam jak wleżć do epera (bo tnie strasznie net) i sprawdzić.

Ostatnia edycja:
MikeCz. Jakim cudem nabyłeś oba wałki nowe? Nie szukałem nowych ale z moich informacji tylko na przednią głowice jeszcze ocalały. Jeśli możesz daj namiar na sprzedawcę. Pozdrawiam.
Edit: Doczytałem teraz. O którym silniku piszesz o tym z 164 TB czy z Gtv. Jeżeli się nie mylę to wałki rozrządu się różnią. Nie mam jak wleżć do epera (bo tnie strasznie net) i sprawdzić.

Proszę wytłumacz mi gdzie w eperze można sprawdzić takie własności bo nie mogę znaleźć.

[MENTION=76387]Ciemny57[/MENTION]: Akurat te INA 420 0041 10 użyć nie można, ponieważ to popychacze hydrauliczne, u 12v TB jest mechaniczne ustawianie luzów :)
[MENTION=75188]Czarek GTV[/MENTION]: Wałki rozrządu są u wszystkich TB (164, GTV, 166) identyczne z tego co wiem, korbowy jest jednakowy u 164/GTV ale inny u 166. Mam tu 4 używane z 164 i jeden z GTV i są takie same. Co dotyczy nowych, to akurat na tylną (prawą) głowicę można zakupić jeszcze oryginał w ASO. Nawet nie źle to wychodzi, bo czasami są wyprzedaże klubowe i można nabyć go za jakichś 300PLN. Z przednim (lewym) już jest znacznie gorzej, prawie nikt go nie ma, w końcu zamawiałem od Ajusy 93070100, brałem z autodoc.cz, tam ją jeszcze mieli na magazynie (w Czechach nigdzie) - mają też .pl sklep ale i tak idzie wszystko z Niemiec mam takie wrażenie :). Ta już niestety kosztowała z pocztą jakichś 1250PLN, więc niedużo więcej niż naprawa starego (pytałem na kilku miejscach i akurat tam gdzie mam dobre referencje i pewien bym był wyniku to kosztowałoby około 1050PLN + poczta).

P.S. [MENTION=76387]Ciemny57[/MENTION]: W ePerze wymiarów nie znajdziesz, ale jak porównasz numery i są inne to najczęściej nie są takie same - chociaż akurat u tych wałków są pisane dwie wersje, ale powinne mieć takie sama namiary - coś tam się kręciło, że jak zmienili turbo z Mitsubishi na Garetta to zmienili i trochę wałki ale nie sądzę że a) było by to opłacalne dla nich b) różnice w tych turbach są na tyle małe pod punktem mocy, że nie powinno robić różnicy który wałek tam będzie.

Ostatnia edycja:
MikeCz, dzięki za wyczerpującą odpowiedz. 164 nie mam a więc i jakiegoś porównania brak. Jeśli chodzi o wałki rozrządu: Zakupiłem uszczelnienia góry silnika 2 TB z 164 i okazało się iż uszczelniacze Simmera w komplecie miały inne wymiary niż w Gtv. (chodzi o wymiar zewnętrzny ). Stąd moje wątpliwości. Co do wałów korbowych wiem ze 164 i Gtv są tekie same. Szukam używki która da się przeszlifować na 0,25. Mój niestety z Gtv w trzech miejscach popękał. Chcę sprawdzić czy wyjdzie szlif + azotowanie + polerka. Wykonawców Tych prac już mam. Panewki leżą na regale.Brakuje tylko wału... Może masz na sprzedaż ? A może już próbowałeś zrobić coś takiego? Wiem dużo osób pisze że będzie inny materiał głębiej czopów ale nie znam nikogo kto to sprawdził. Będę wdzięczny za info. Pozdrawiam: Czarek.

Jesli chodzi o azotowanie wału do V6, znam kilka takich przypadkow i żaden nie skonczyl sie w Polsce pozytywnie.
Jedynie wyslanie do fabryki w celu odnowienia, przynioslo skutek taki, że wał jest jak nowy, odpowiednio utwardzony i trzyma wszystkie parametry.

Piotrze, a w jakich latach te próby były robione. Technika idzie do przodu... Parę lat temu nikt nie wiedział że można azotować czopy poza fabryką.

[MENTION=75188]Czarek GTV[/MENTION]: Głowice powinne być zupełnie takie same u GTV i 164, u 166 są inne z powodu innego układu smarowania/chłodzenia. Patrzyłem a ten inny wałek co tu mam jest z 166 TB i wymiarowo jest taki sam jak z 164:
IMG_20180215_125700.jpg
Prawy z 166, lewy z 164. Więc byłoby naprawdę dziwne jak z GTV był by jeszcze inny (spróbuj zmierzyć, jeżeli możesz).
Mam jeden cały dół z 164 (+ przednią głowicę) z mojego starego silnika, ale miałem w planie zostawić go sobie na wszelki wypadek (i trochę myślałem o przeróbce na 2.5TB :D ale to narazie raczej marzenie, jeszcze nie mam nawet dorobionego 2.0 żeby móc autem jeździć :(). Narazie nie musiałem go rozbierać bo pękła mi tylko góra + tłok i zdobyłem cały zapasowy silnik, tera akurat czeka na wyciągnięcie z auta, już wszystko przygotowane tylko ludzi brak, bo nam tu grypa grasuje :rolleyes:

P.S: Terz mówiłem z kolegą, i ponoć ta różnica usczelniaczy wału jest z powodu dwu wersji koła zębatego napędzania + paska :) Pozatym głowice powinne być takie same.

Ostatnia edycja:
MikeCz. Niestety nie sprawdzę, mam manualki tylko do Gtv. Temat zakupu używanego wału Gtv, 164 TB jest wciąż aktualny. A jak pójdę do garażu zrobię fotkę porównawczą Simmeringów z zestawu uszczelek i te które wyjąłem u siebie. Reszta już była ok, czyli pod pokrywy zaworów i na świece. Opis zestawu że do 164 turbo, tak myślę, sprawdze bo opakowanie z pozostałościami mam na półce. Od 166 do Gtv też podejdzie po małej obróbce tokarskiej. Czopy i rozstaw ten sam. Inny napęd pompy oleju ale mówię to z zasłyszenia , nie z własnych doświadczeń.

[MENTION=75188]Czarek GTV[/MENTION]: No to zmierz proszę cię wałek do GTV, tak z ciekawości, ale sądzę, że będzie taki samy jak te co ja podawałem. Patrze do ePeru i z jakiegoś kaprysu poprowadzili od pompy wody linię na drugą stronę silnika i tam dopiero założyli termostat... Włochy :rolleyes:

Piotrze, a w jakich latach te próby były robione. Technika idzie do przodu... Parę lat temu nikt nie wiedział że można azotować czopy poza fabryką.

Kilka lat temu, powiedzmy max 5.
Masz racje że technika idzie do przodu, ale ja jednak trzymam się zasady że rzemieślnik będzie miał ciężko dorównać fabryce :)

Amortyzatory
Powrót