Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17
  1. #1
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2013
    Mieszka w
    Zamość/Warszawa
    Auto
    AF Spider 916, Thesis 2,4 JTDm
    Postów
    32

    Domyślnie Auto nie odpala Pomocy

    Witam Wszystkich,

    Potrzebuję pomocy, sugestii co mogę jeszcze zrobić, sprawdzić... \

    Sprzęt to AF Spider 2.0 TS, rok 1996. Auto kupione jakiś czas temu, po kilku tygodniach wsiadam do auto, próbuje odpalić i nic nie zaskakuje. Po kilku godzinach zapaliło na dotyk. kilka dni spokoju i znów nie mogę uruchomić. Nie ma to znaczenia czy silnik ciepły czy zimny. Potrafi odpalić pojadę gdzieś zgaszę na chwile i już znów nie pali. Poczytałem kilka różnych wątków na forum i wychodziło mi że to wina immo ale ciekawostka, na którą nigdy nie zwróciłem uwagi to że nigdy mi się nawet na 1s nie zapaliła kontrolka CODE... Dostałem się do centrali immo a tam wtyczką odpięta jest. Auto akurat paliło ok, podpinam auto nadal pali ale cały czas mruga kontrolka CODE czyli chyba z immo coś już było robione. Teraz znów mi auto nie chce odpalić i nie wiem czego się łapać. doczytałem, że może coś z przekaźnikiem pompy paliwa ale nie wiem dokładnie, który to jest i gdzie go szukać... jak odpiąłem przewód to podczas rozruchu paliwo powinno sikać aż miło a tu nic. Dziś raz udało mi się ją odpalić a teraz od kliku godzin nic... Proszę Was o jakieś sugestie co, gdzie jeszcze mogę spr, zrobić itd. mam kilka dni wolnego i chcę to ogarnąć.


    › Więcej...: Auto nie odpala Pomocy

  2. #2
    Użytkownik Świeżak Avatar AtMa
    Dołączył
    01 2016
    Auto
    159, Spider 916, Y10
    Postów
    77

    Domyślnie

    Jeśli kręci i raz pali a innym razem nie to może to być czujnik wałka rozrządu. Wepnij inny czujnik nawet bez demontażu starego i zobacz jaka będzie reakcja. Porada na bazie doświadczeń z innymi wynalazkami grupy fiata. Poza tym chyba warto podłączyć się pod komputer i sprawdzić jakie błędy wskazuje.

  3. #3
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2013
    Mieszka w
    Zamość/Warszawa
    Auto
    AF Spider 916, Thesis 2,4 JTDm
    Postów
    32

    Domyślnie

    AtMa dzięki za odpowiedź, czujni zamówiłem wczoraj. Co do podłączenia pod komputer to robiłem to i dwa błędy:

    C8 - Immobilizer
    08 - Czujnik fazy

    Cały czas mam w głowie to immo ale jak centralka była odłączona i auto odpalało to chyba na ten moment nie ma co się skupiać na tym...

    - - - Updated - - -

    Pytanie czy problem z tym czujnikiem może powodować, że pompa paliwa nie startuje? bo jak włączam zapłon pompa stoi, jak kręcę również stoi. Podłączyłem na krótko dla testu czy żyje ale tak działa. Co jeszcze ciekawego jeszcze wczoraj raz mi odpaliła jak wypiąłem czujnik. Zgasiłem wpiąłem niebieską kostkę czujnika kręcę i nic, znów odpiąłem i nadal nic...

    Chyba to jedna ten czujnik. odpiąłem aku na kilka godzin. podłączyłem ponownie, odpiąłem wtyczkę od czujnika i auto odpaliło. zgasiłem, podłączyłem czujnik i już silnik nie zaskoczył. tylko teraz kompem się podłączyć nie mogę.
    Ostatnio edytowane przez Rafał K. ; 15-05-2018 o 13:55

  4. #4
    Użytkownik Świeżak Avatar AtMa
    Dołączył
    01 2016
    Auto
    159, Spider 916, Y10
    Postów
    77

    Domyślnie

    Przy okazji wymiany czujnika warto zrewidować koło na wałku. Od wewnętrznej strony jest wyprofilowanie które jeśli jest pokrzywione potrafi uszkodzić czujnik.

  5. #5
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2013
    Mieszka w
    Zamość/Warszawa
    Auto
    AF Spider 916, Thesis 2,4 JTDm
    Postów
    32

    Domyślnie

    Cytat Napisał AtMa Zobacz post
    Przy okazji wymiany czujnika warto zrewidować koło na wałku. Od wewnętrznej strony jest wyprofilowanie które jeśli jest pokrzywione potrafi uszkodzić czujnik.
    AtMa dzięki za sugestie! dziś mi przyszedł nowy czujnik. Podłączyłem bez demontażu starego, auto odpala, błąd czujnika się już nie pojawia został tylko immo... ktoś coś podpowie???

  6. #6
    Użytkownik Świeżak Avatar AtMa
    Dołączył
    01 2016
    Auto
    159, Spider 916, Y10
    Postów
    77

    Domyślnie

    No i pięknie

  7. #7
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2013
    Mieszka w
    Zamość/Warszawa
    Auto
    AF Spider 916, Thesis 2,4 JTDm
    Postów
    32

    Domyślnie

    No i jednak pięknie nie jest... auto znów nie odpala. dopiero jak na kilka godzin odłączę aku i raz zapali. później już nie... już brak mi pomysłów na to immo

  8. #8
    Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Dołączył
    10 2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997
    Postów
    1,441

    Domyślnie

    mi to wygląda na niestykający przekaźnik, skoro losowo pali. Może właśnie od pompy.

  9. #9
    Użytkownik Świeżak
    Dołączył
    10 2013
    Mieszka w
    Zamość/Warszawa
    Auto
    AF Spider 916, Thesis 2,4 JTDm
    Postów
    32

    Domyślnie

    Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    mi to wygląda na niestykający przekaźnik, skoro losowo pali. Może właśnie od pompy.
    A możesz mi powiedzieć, który/e to przekaźniki? bo przejrzałem wszystkie jakie znalazłem, czyściłem styki itd...

  10. #10
    Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Dołączył
    10 2008
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997
    Postów
    1,441

    Domyślnie

    na ścianie grodziowej przy podszybiu. Są chyba 3, jeden od sondy, drugi od ECU a trzeci od pompy. Zamień miejscami i zobacz

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 10-10-2014, 20:10
  2. Czyszczenie EGR auto nie odpala POMOCY
    Utworzone przez kubasiekw w dziale 147
    Odpowiedzi: 7
    Ostatni post / autor: 27-01-2011, 16:58
  3. Auto nie odpala...Pomocy...
    Utworzone przez xgniewko w dziale 147
    Odpowiedzi: 6
    Ostatni post / autor: 06-10-2009, 07:52
  4. [33] Auto nie odpala
    Utworzone przez Taha w dziale 33/164
    Odpowiedzi: 12
    Ostatni post / autor: 31-01-2008, 17:06
  5. [166] pomocy auto nie odpala
    Utworzone przez xaser w dziale 166
    Odpowiedzi: 29
    Ostatni post / autor: 01-01-2008, 21:29

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
Amortyzatory Hamulce