[GTV] Rozmiar felg/opon a przestrzeń w nadkolach

• Autor wątku Autor wątku Nør
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Nør

Nowy
Auto
ALFA ROMEO GTV 2.0 T.SPARK
Cześć.

Nurtuje mnie kwestia czy przy seryjnym zawieszeniu i oponach 205/50 na 16" selespeedach wolna przestrzeń w nadkolach powinna być aż tak duża? Przewertowałem sporo internetów i wydaje mi się, że tak... choć nie dam sobie nic uciąć i wolałbym się upewnić.

Wcześniej miałem pepperpoty z oponą 55 i wypełnienie było wydaje mi się wyraźnie większe (optycznie o ponad "jeden" rozmiar, choć bazuję tylko na fotkach). Koła zostały niestety ukradzione, miałem możliwość kupić 17" ale chciałem trzymać się w miarę możliwości oryginału, nie kombinować z dystansami etc.

Na razie auto wymaga jeszcze sporo pracy nim wyjedzie na ulice, niemniej zastanawiam się już co zrobić z tym fantem w przyszłości;

- przymknąć oko na estetykę, olać i jeździć.
- wrzucić wbrew instrukcji 205/55
- zainwestować w sprężyny obniżające zawieszenie

Z góry dzięki za rozwianie wątpliwości.

Pozdrawiam.

Załączniki

• DSC02801.jpg
    DSC02801.jpg
    108.2 KB · Wyświetleń: 37
  • DSC02802.jpg
    DSC02802.jpg
    87.7 KB · Wyświetleń: 35
205/55 dla 16 to przecież instrukcyjny rozmiar

Bazuję na tym źródle (Yaroslav Bozhdynsky)

Załączniki

• wheels.jpg
    wheels.jpg
    104.5 KB · Wyświetleń: 41
Ostatnia edycja:
byłem przekonany że 55, ale przejrzałem manuale
sugerowałem się 225/45 r17 która jest opcją i jak się okazuje jest większa aż o cal na średnicy

profil 55 jest właściwie identyczny z tymi 17. więc wg mnie akceptowalny

Ze zdjęć cieżko na 100% powiedzieć, ale wydaje sie ze wyglada to u ciebie normalnie.
Zobacz jak jest u mnie, zawieszenie seryjne, felgi 16, opona 205/50/16

299.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

raczej wygląda normalnie jak na serię przystało. 205/50/16 to fabryczny rozmiar, bardzo fajnie się na takich oponkach jeździ szczególnie jeśli są świeże i mięsiste, moja Gtv stoi na takich samych kółkach

IMGP2026.jpg

Ostatnia edycja:
kupuj sportowe sprężyny i załóż 17ki, na tych felgach od 156 z ET o centymetr większym niż powinien auto słabo się prezentuje, a GTV już z natury do najpiękniejszych nie należy :)

kupuj sportowe sprężyny i załóż 17ki, na tych felgach od 156 z ET o centymetr większym niż powinien auto słabo się prezentuje, a GTV już z natury do najpiękniejszych nie należy :)

gdzie tu widzisz felgi ze 156?

Dzięki za odpowiedzi, wychodzi na to, że poddam je w odpowiednim czasie renowacji i na razie zostawię tak jak jest.

Fele mają ET 30.5 z tego co się orientowałem, selespeedy w 147/156 miały trochę inny design poza różnym osadzeniem.

photo_2020-04-30_21-14-54.jpg

Dzięki za odpowiedzi, wychodzi na to, że poddam je w odpowiednim czasie renowacji i na razie zostawię tak jak jest.

Fele mają ET 30.5 z tego co się orientowałem, selespeedy w 147/156 miały trochę inny design poza różnym osadzeniem.

Pokaż załącznik 268774

to jest ori felga z Gtv Ph1 moim zdaniem bardzo ładna i niedoceniana. W poprzedniej Gtv zmieniłem te felgi na telefony 17" i od początku jakoś nie miałem przekonania że to była zmiana na plus. Felga idealnie pasuje do klimatu ph1

Gtv 2018vs2017.jpg

Uważasz że ten model jest brzydki? Moim zdaniem jest z ładniejszych modeli AR.

- - - Updated - - -

to jest ori felga z Gtv Ph1 moim zdaniem bardzo ładna i niedoceniana. W poprzedniej Gtv zmieniłem te felgi na telefony 17" i od początku jakoś nie miałem przekonania że to była zmiana na plus. Felga idealnie pasuje do klimatu ph1

Pokaż załącznik 268812

Faktycznie wygląda o wiele ładniej od telefonów.

Amortyzatory
Powrót