• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Parowanie szyb - Filtr kabiny?

kobielczak

Nowy
Auto
GT 2.0 JTS
Czesc! Szukalem podobnego tematu, ale nic nie znalazlem - jesli taki istnieje to podajcie prosze link :)

Dzisiaj troszke sniegu napadało i strasznie zaparowaly mi szyby.. szczegolnie przednia.
Co moze byc przyczyna? Szukalem w instrukcji wloskiej... cos na temat filtra pylkowego/kabinowego, ale nic nie znalazlem.

Ktos moze poradzic cos? Czy jest i gdzie sie znajduje ten filtr lub co ewentualnie innego sprawdzic?

EDIT: znalazlem tylko cos takiego: http://img31.imageshack.us/img31/1674/145146155gtvspider.jpg <- czy w kazdym modelu GTV'ki filtr jest w tym samym miejscu? Czy trzeba uwazac przy zakupie tzn czy nie wystepuja rozne rodzaje?

Ostatnia edycja:
W mojej też tak paruje, ale uznałem to za normalne i włączam nawiew, uchylam okienko i zaraz jest wszystko ok. Jeśli to może być od filtra, to pewnie będę też musiał go wymienić, bo prawdopodobnie od nowości nikt tego nie zrobił...

No ale zobacz ze tam napisane jest do silnik 150km. Ja mam ta nowsza jednostke ze 155km i pytanie teraz jest taki czy filtr pozostal taki sam.

Witam

Nie wszystkie gtvki miały filtr kabinowy. Zaczęto je montować od 98 czy 99 roku. Znajduje się on w prawym podszybiu pod dwiema osłonami. Jeżeli go nie ma, można kupić ramkę ze śrubkami - koszt w ASO to 70 - 80 zł.
U mnie szyby parowały z powodu awarii śilniczka wewnętrznego o biegu powietrza. Po prostu klapka była wciąż zamknięta. Niestety znajduje się on w takim miejscu, że trzeba rozebrać chyba pół deski rozdzielczej aby go wymienić. Jest przykręcony do obudowy wentylatora od strony przedniej grodzi.
Naprawiłem auto tak, że klapka cały czas jest otwarta.

Pzdr
Vito

ma ktoś może zdjęcie tej ramki mocującej filtr pyłkowy? najlepiej zamontowanej z widocznymi śrubami/nakrętkami mocującymi :P
pytałem w serwisie i wołają 81zł brutto, do ściągnięcia z Włoch w ciągu 3 dni, do tego filtr z warstwą węgla aktywnego 140zł! w IC chyba 74zł za zwykły K1033

Panie i Panowie, na alledrogo znalazłem filtr kabinowy do Gtv (także do innych), który montuje się bez użycia ramki, po prostu wkłada się go w otwór w podszybiu

link do aukcji, a gdy się skończy, to allegrowicz sigma-auto

założyłem dzisiaj i pasuje ;)

a ktory masz rok ? ja mam 97 i ja nie mam kabinowego, bedzie to pasowalo ?

'96
jak nie masz ramki, to będzie pasowało, w podszybiu będzie tylko otwór (170x125 mm) prowadzący do wentylatora

kupiłem od razu dwa, jak się będą sprawdzały, to znów zamówię

Kobielaczek sprawdź poprawność działania klapy obiegu wewnętrznego oraz czy osłona zasłaniająca filtr kabinowy jest dobrze zamocowana, jeżeli nie to woda leci wprost na filtr powodując jego namoknięcie. Stąd parowanie szyb :)

Amortyzatory
Powrót