Zastanawiam się właśnie co zrobić, czujnik 200zł, termostat 200zł, pytanie które padło. Bo bez sensu wywalić 2 stówy w błoto, za te 200zł...to ja mogę zrobić 200KM z nogą w podłodze![]()
gdzie tyle czujnik kosztuje?!
wg katalogu IC: GTV (916C_) - 2.0 V6 Turbo (916.C2A), silnik AR 16202, czujnik temperatury płynu chłodzącego: EPS 1 830 192 za 55zł
jak widać na schemacie, masz czujnik dwuobwodowy - jeden do wskaźnika, a drugi do sterownika i w Twoim przypadku trafiło dobrze, bo pokazuje mało, a sterownik widzi dobrze, jakby było na odwrót, to odczułbyś to na spalaniu, bo sterownik widziałby niedogrzany silnik i dawałby więcej paliwa
Ostatnio edytowane przez kudlaty_bytom ; 05-06-2011 o 11:09
verdebiancorosso
O.o na allegro...ale aż sprawdze raz jeszcze czy on w takim wypadku nie był razem z termostatem bo zgłupiałem teraz...
---------- Post added at 12:09 ---------- Previous post was at 12:07 ----------
http://allegro.pl/czujnik-temperatur...615101681.html
...
Szukam schematów gdzie ten czujnik dokładnie się znajduje w moim wypadku....
sprawdź, bo moze to był kompletny termostat z czujnikiem
ten EPS odpowiada wg IC takim oryginałom:
60800522
ALFA ROMEO
7647004
ALFA ROMEO
ten z aukcji odpowiada temu drugiemu numerowi powyżej
chyba, ze masz czujunik FACET 7.3551, ale tu ceny nie ma na IC, a w necie po 25€ na niemieckich stronach widzę
Ostatnio edytowane przez kudlaty_bytom ; 05-06-2011 o 11:18
verdebiancorosso
Sprawdze, sprawdze, poprzedni właściciel idzie w zaparte, że termostat wymieniał i że nic to nie dało, że ciągle taką samą temp pokazuje...to musi być czujnik, teraz tylko musze sprawdzić co ja tam dokładnie mam i zamawiam.
jedź do ASO i spytaj czy podadzą Ci numer czujnika i przy okazji dowiesz się ile u nich kosztuje, a po numerze poszukasz coś w IC czy FOTA
verdebiancorosso
Najbliższe ASO mam we Wroponad 100km w jedną stronę -.- załatwię to inaczej...coś wymyślę.
a telefonu nie mają?
może masz gdzieś FIATa bliżej, przecież mają katalog do wszystkich marek koncernu, ja mam niemal pod nosem serwis FIATa i do nich jeżdżę, bo mnie znają z czasów Unoi nietylko
verdebiancorosso
A nie możesz iść do pierwszego lepszego sklepu motoryzacyjnego? Wykręć czujnik i idź z nim (przez otwór od czujnika będzie wylatywał płyn)
"Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
jest: 156 2.4 JTD 04r...
była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...