[GTV] Dolot Gtv by luniuu ;)))

luniuu

Nowy
Auto
Alfa Romeo Gtv 1.8 TS
Witam :)

Jako, że jako większość posiadaczy Gtv, miałem dolot poklejony taśmą a operacja taka była dobra na 2 tyg. to wypadało w końcu coś z tym zrobić... a w ASO wiadomo 330... ostatnio na allegro coś za 200 było ale to też nie za tanio...

Także przeglądając jakoś znany portal aukcyjny znalazłem "materiał" na dolot, suwmiarka do ręki, pomiary - zakup potrzebnych rzeczy tj.
-łącznik elastyczny
-nierdzewka
-kolanko 90 stopni
-filtr na odmę

Mam 1.8, wersja z rezonatorem ale postanowiłem, że on a także odma są zbędne i dolot będzie wolny od tego " ustrojstwa ". A i nie mam czujnika tego co w 2.0 także nie ma żadnych komplikacji w budowie a cena ? 125 zł !!! wraz z przesyłką, wszystko dostępne u jednego sprzedawcy ;)

Montaż - 30 min, efekt - super wygląd, zero efektów ubocznych, dzwięk może trochę na + ale to już osobiste odczucia :D:D:D

Foto:

DSCF3302.jpgDSCF3300.jpgDSCF3299.jpgDSCF3301.jpg

Enjoy :cool:

Byłbym zobowiązany za podanie :) wymiarów owych łączników i kolanek wraz z rura :)

Kolanko, łącznik - śr. 67,7mm, rura 70mm - kupiłem 50cm, potrzeba ok 30cm. Filtr na odmę 12mm.

Wygląda ciekawie a może lepiej kupić opaski samozaciskowe ?

Genialnie proste!! Dawaj namiary na tego sprzedawcę i zaraz mu sprzedaż wzrośnie ;)
Tak wogóle mam pytanko - u mnie jest silnik 2.0 TS - nie będzie żadnych problemów ze wspomnianymi czujnikami?

Na allegro sa tez krocce gumowe z wyjsciem na odme... Mozna przerobic na czujnik...

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Fajny i prosty pomysł :) Ale dodam coś od siebie do dolotów do TS-a to już przerobiłem z 5 ;)

Do starej 2.0 TS Czyli 150KM dochodzi kombinacja z czujnikiem temperatury powietrza, tak jak już ktoś zauważył.
Filterek na odmę jest ok ale silnik lubi czasem tamtędy puścić dymka(mgiełkę olejową) i przy włączonym nawiewie mamy piękny zapach oleju wewnątrz.

Więc polecam zainwestować parę $ i udać się z taką rurką z nierdzewy do tokarza i spawacza. Wytoczyć tulejkę pod czujnik temp. (jest wciskany, dokładamy oring i jest ok) i wspawać ją razem z kawałkiem rurki żeby sobie odmę puścić w dolot.

A jeszcze jedno, proponuje po dłuższej jeździe podnieść maskę i dotknąć tej rury ;) Bez bandaża termoizolacyjnego się nie obejdzie jeżeli ma to mieć sens :)

O bandażu myślałem od początku, ostatnio po 250km trasy rurę dało się chwycić więc tragedii może nie ma ale jeszcze poobserwuje jak się będzie zachowywać :)

Dotknij jej po 30 minutach jazdy po mieście to będziesz wiedział o co mi chodzi :)

Dziś dokładnie sprawdziłem - nie mam żadnego czujnika w dolocie ale mój silnik jest 155konny więc podejrzewam, że zrezygnowano z niego w tej wersji. To dobrze- odpada mi kombinacja. Wyjaśnijcie mi tylko po co ten bandaż na rurę z kwasówki? Przyszło mi też do głowy próba wymiany samego elastycznego łącznika - ciekawe czy to wszystko by się spasowało.

Wymień całość, lepiej wygląda :P

Bandaż - a no po to żeby rura się nie nagrzewała bo pod maską jest dooość ciepło a dąży się do tego aby powietrze dochodziło jak najzimniejsze...

Dziś dokładnie sprawdziłem - nie mam żadnego czujnika w dolocie ale mój silnik jest 155konny więc podejrzewam, że zrezygnowano z niego w tej wersji. To dobrze- odpada mi kombinacja. Wyjaśnijcie mi tylko po co ten bandaż na rurę z kwasówki? Przyszło mi też do głowy próba wymiany samego elastycznego łącznika - ciekawe czy to wszystko by się spasowało.
Nie zrezygnowano, tylko jest zintegrowany z przepływką.

Dzięki koledze Luniuu zrobiłem w końcu i swój dolot - wszystko chodzi pięknie, Gtv'ka cudnie reaguje na gaz no i fajniej brzmi :)
Stary łącznik elastyczny jak go demontowałem rozpadł mi się w rękach... Oto efekt po montażu (słaba jakość bo robione telefonem)
1.jpg

Trochę odkopię temat, ale myślę że warto go poruszyć bo rura dolotu do GTV to towar nieosiągalny, a prędzej czy później w każdym TS będzie ją trzeba wymienić.
Udoskonaliłem patent kolegi Luniuu - zamiast łącznika elastycznego dałem kolanko silikonowe 45stopni (łącznik elastyczny pod tym kątem się 'ścina' i ogranicza przepływ), do tego trójnik silikonowy aby można podłączyć odmę - dzięki temu mamy dolot tak jak fabryka wymyśliła, jest estetycznie, nie śmierdzi olejem z odmy, a silikonowe kolanka są praktycznie wieczne :cool:
IMG_2620.jpg

Na 100% trudno powiedzieć oczywiście.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Amortyzatory
Powrót