Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Mycie silnika

Użytkownik Rowerzysta Avatar romeo69
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    Alfa Romeo GTV 3.0 24V '99

Domyślnie Mycie silnika

Witam
    W mojje alfie silniczek nie wyglada zbyt atrakcyjnie, kurz, brud itd. Chciałbym go umyc specjalnym kwasem przy użyciu karchera i zamontowac oslone pod silnik, ale nie wiem czy mu to mycie nie zaszkodzi. Czy macie jakies doswiadczenia w tym temacie??Jesli tak to prosze cos tam napisac, na co uwazac szczegolnie, czego unikac itd. A przy okazji poszukuje kontaktu, sklepu, gdzie moge znalesc komplet tulei poliuretanowych zawieszenia tylnego do Gtv w rozsadnej cenie Dzieki i pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar ADI_BoXER
    Auto
    Alfa Romeo 145 1,6 BOXER 1995r.

Domyślnie

Ja myłem alfe romeo 145 w boxerze i uważałem tylko na elektrykę i alternator a na resztę szła woda nic się nie stało , ale raczej nie polecam mycia silnika.

- - - Updated - - -

a jeśli chcesz myć to tylko na zimnym silniku .

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Poczytaj o TENZI TRUCK. Polecam.
    [C

Użytkownik Znawca Avatar criss2007
    Mieszka w
    Nowa Sól / Zielona Góra / Kożuchów
    Auto
    Jest: Alfa 166 3.0 V6 24V Był: Alfa Gtv 2.0 T.S '96

Domyślnie

Cytat Napisał romeo69 Zobacz post
    Witam
    W mojje alfie silniczek nie wyglada zbyt atrakcyjnie, kurz, brud itd. Chciałbym go umyc specjalnym kwasem przy użyciu karchera i zamontowac oslone pod silnik, ale nie wiem czy mu to mycie nie zaszkodzi. Czy macie jakies doswiadczenia w tym temacie??Jesli tak to prosze cos tam napisac, na co uwazac szczegolnie, czego unikac itd. A przy okazji poszukuje kontaktu, sklepu, gdzie moge znalesc komplet tulei poliuretanowych zawieszenia tylnego do Gtv w rozsadnej cenie Dzieki i pozdrawiam
    na http://www.inter-rally.pl/ patrzyłeś?

Adis
    Gość

Domyślnie

Mycie silnika zawsze benzyną ekstrakcyjną. A pozniej dokładnie powietrzem wszystko zgarnąć.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rychuslu89
    Mieszka w
    Poznań, Poland
    Auto
    alfa romeo 166 t.s.

Domyślnie

Ja myłem JTD nic nie zasłaniałem ,jedynie to zdjąłem tą plastikową pokrywe silnika, środek do mycia AKRA czy jakoś tak spryskałem tym poczekałem chwile i podciśnieniem spłukałem :-) i wszystko chodzi do dziś :-)

Użytkownik Romeo Avatar fajf
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    AR Spider 2.0TS `97 Hardtop

Domyślnie

nie ryzykowałbym mycia TSa karcherem bo moze sie zle skonczyc, w kazdym razie po jakimkolwiek zabiegu z wodą proponuje zostawić auto bez odpalania na dłuższy czas zeby wszystko zdążyło wyschnąć, bo małe zwarcie może zrobić duże koszty. a zazwyczaj wystarcza miska wody i porządna szczotka + gąbka, czasem nieco chemii i efekt zawsze jest

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KwachuGSE
    Mieszka w
    Góra Siewierska (Śląsk)
    Auto
    Byla 156 1.8 TS, 166 2.5 V6 !,jest Golf IV 1.9 TDI 155 PS 327 Nm i BMW 7 e38.

Domyślnie

Kurcze tak czytam i chyba tez sie wezme i przemyje moje Busso,no ale obawy sa ;/
    "Osoby które potrzebują czterech kółek i przymocowanego do nich fotela kupują sobie BMW albo Vectrę, ale Ci którzy są świadomi, Ci którym zależy, Ci którzy chcą by układ kierowniczy mówił, a silnik zanosił się rykiem - Ci kupują Alfy" - J. Clarkson

Użytkownik Rowerzysta Avatar romeo69
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    Alfa Romeo GTV 3.0 24V '99

Domyślnie

Wczesniej mialem 145 i mylem silnik chemia i pod cisnieniem i nic sie nie dzialo. A silnik wlasnie musi byc lekko rozgrzany zeby wszystko ladnie wyparowalo, tylko po myciu maska musi byc podniesiona, no i dobrze jest wziac kompresor do raczki i wydmuchac dodatkowo wode z elektryki. Ale wiadomo, to bylo tylko 145 1.6boxer Teraz jest gtv 3.0 i tak sie troszke obawiam Chyba ze wziąć pistolet do ropowania, kompresor i benzyne ekstrakcyjna. Co wy na to?? Dobry pomysl??

Użytkownik Alfa i Omega Avatar creaf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 SW

Domyślnie

Generalnie co Ci przeszkadza brudny silnik?

Też myślałem nad myciem ale skończyło się na czyszczeniu komory pędzelkiem i roztworem APC Nielsen i wycieraniu mikrofibrą oraz ręcznikami papierowymi, roboty z pewnością więcej i silnik dalej brudny ale przynajmniej po otwarciu maski ładnie to wygląda
    Była: 156 1.9JTD SP3