[GTV] Tuning 2.0 V6 TB

cineq1983

Nowy
Auto
Było 156 2.5 V6.Jest FC LE 20vt+AR 146 1.9 JTD+AR 156 1.9 JTD+FC 20vt
Witam,
mam kilka pytań:
-to w końcu ile można wycisnąć z tego silnika-bez potrzeby zakucia?
-jakie ma osiągi?
-czy GTV ma szpere jak FC?

-to w końcu ile można wycisnąć z tego silnika-bez potrzeby zakucia?
myśleż że bezpiecznie w granicach 250 km

-jakie ma osiągi?
jak złapiesz trakcje to może mieć niezłe, ale nie złapiesz na ośce... tak jak FC nie łapie mimo szpery

-czy GTV ma szpere jak FC?
chyba nie było takiej opcji

Była wersja ze szperą mechaniczną. Zresztą można taką szperę dołożyć.

najpierw doprowadzić silnik do serii, potem poprawic dolot, odprężyć wydech, wiekszy IC, przepustnica, wydajniejsze wtryski i pompa, zobaczyć na hamowni co wyjdzie, na koniec ale może nie być takiej konieczności większa sprężarka, wszystko zestroić z rozsądkiem i 250 koni wytrzyma, bo były już takie projekty bez zakuwania

Była wersja ze szperą mechaniczną. Zresztą można taką szperę dołożyć.
wskaż mi taką szperę. Tb ma skrzynie 5 wiec standardowe Q2 odpada. W ofercie Quaife nie widziałem szpery do 916 TB. Ale czytałem, że jakiś user z squadra 916 wpakował customową szperę do tego silnika. Kupił to chyba jakoś mega fartem...

najpierw doprowadzić silnik do serii, potem poprawic dolot, odprężyć wydech, wiekszy IC, przepustnica, wydajniejsze wtryski i pompa, zobaczyć na hamowni co wyjdzie, na koniec ale może nie być takiej konieczności większa sprężarka, wszystko zestroić z rozsądkiem i 250 koni wytrzyma, bo były już takie projekty bez zakuwania
można też zrobić z tego 2,8 TB wykorzystując części z 3,0 V6 12V Takie projekty też były.... Pytanie tylko po co, bo wg mnie ten samochód nie będzie nigdy rajdówką...

można też zrobić z tego 2,8 TB wykorzystując części z 3,0 V6 12V Takie projekty też były.... Pytanie tylko po co, bo wg mnie ten samochód nie będzie nigdy rajdówką...
zgadzam się, choć lukaszb robi rajdówke z TS`a ;)

faktycznie do TB może być problem ze szperą...zasugerowałem się 3,0 ;)

250 km jak na taki silnik,to dość mizerny wynik.Ta szpera rozumiem występuję w wersji 3.0?
Takie przeróbki jak mówicie w silniku 20VT dadzą co najmniej ze 300km,więc chyba się nie skuszę na zmiane

Na rajdówkę raczej bym nie przerabiał,ale lubię mieć w co depnąć.Oczywiście mógłbym wziąć 3.0 ale to nie to,nie ma psssst i NM mało.

No cóż,dziękuję wam bardzo za informację :)

Seryjnie zakuty? To po co zakuwają jeszcze raz 20vt?

Nie jest ale, wieść gminna niesie że do 400koni fabryka daje rade potem kucizna. Nie wiem ile w tym prawdy bo przy 400 koniach trzeba juz sporo dmuchnąc wiec przydało by się też przy okazji jeszcze trochę odpreżyć,
Edit: na FCKP piszą ze najmocniejsza na seryjnych gratach couepeta w Polsce ma 390 koni wiec potwierdzone info

Ostatnia edycja:
Ktoś napisał żeby przepustnice wymienić... no proszę... to sie robi w N/A

Tuning 2.0 TB obejmuje przedewszystkim wtryskiwacze i kanalizację.
Co znaczy że trzeba robić centralny intercooler. To miejwięcej w dolocie.
Kolektory wydechowe mogą zostać ale za turbiną ( która powinna być wymieniona na mocniejszą ) powinno zejść się grubym downpipem ( okolo 2.75 ) a następnie poprowadzić wydech przynajmiej 2.25 ( lepiej 2.5 cala ) Z przelotowymi tłumikami
Pompa paliwa w zasadzie może jeszcze zostać.
Układ korbowo-tłokowy po wyważeniu pozwoli na spokojną pracę z siłami do 550~600 nm i przynajmiej 400 końmi. Nasze tłoki i korbowody są naprawde mocne. A i należy pamiętać że tutaj wkońcu pracuje 6 garnków ! a nie 4 ! Dlatego moc jednostkwa z cylindra jest jeszcze umiarkowana.
Pozostaje jeszcze wysterowanie tego, przy czym ja proponuje świnię.

Na allegro z podobnymi modyfikacjami chodziły GTV z mocami ponad 300 koni.

Oczywiscie najpierw wypdało by zrobić kapitalkę przed modyfikacjami.
Ja jestem właśnie w trakcie takowej tyle że mam ten silnik w 166

Akurat większa przepustnica to kwestia tego czy silnik jest doładowany czy nie - po prostu, jeśli jest ona wąskim gardłem to się ją wymienia. Obecność turbo wcale nie oznacza, że to zbędna modyfikacja ;)

"... I guess it's just the way I'm wired."
www.delta-HF.com

nie zauwazylem ze chodzi o tb. W 3.0 byla montowana szpera jako wyposazenie opcjonalne

Opcjonalnie,to znaczy że nie w każdej? jak wygląda ''mechaniczna'' szpera-to to samo co w FC?

FC nie ma klasycznej szpery tylko VISCO - efekt podobny ale jednak to nie szpera :)
192.jpg

No dobra,dzięki Teddy. Tylko w końcu nie wiem w jaki model GTV wybrać,żeby tą szperę,bądź visco posiadał,i osiągi dobre,porównywalne z 20vt,bądź 16vt....

Amortyzatory
Powrót