• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Przekładnia kierownicza z GTA do zwykłej 156

Auto
156 SW 1.9 JTD 16V TI
Drodzy forumowicze. Wiem że kilku z was przerabiało montaż przekładni kierowniczej z 156 GTA do zwykłej 156. Nie znam szczegółów. Podzielcie się wiedzą jeśli możecie i ogólnie spostrzeżeniami z jazdy. Waszym zdaniem warto czy nie warto. Wiem że kręci się szybciej, że promień skrętu trochę większy ale to są suche dane. Jak jest w czasie codziennej eksploatacji po zmianie?

Ostatnia edycja:
Drodzy forumowicze. Wiem że kilku z was przerabiało montaż przekładni kierowniczej z 156 GTA do zwykłej 156. Nie znam szczegółów. Podzielcie się wiedzą jeśli możecie i ogólnie spostrzeżeniami z jazdy. Waszym zdaniem warto czy nie warto. Wiem że kręci się szybciej, że promień skrętu trochę większy ale to są suche dane. Jak jest w czasie codziennej eksploatacji po zmianie?

Bez zmian codzienna eksploatacja się nie zmienia :) poza wiekszym promieniem skretu ktory powoduje że w mieście i tak średnio zwrotna 156tka staje się jeszcze bardziej w tym względzie upośledzona.

Ostatnia edycja:
Bez zmian codzienna eksploatacja się nie zmienia :) poza wiekszym promieniem skretu ktory powoduje że w mieście i tak średnio zwrotna 156tka staje się jeszcze bardziej w tym względzie upośledzone.

Jeśli byś to robił jeszcze raz i wziął po uwagę właśnie jazdę 50/50 miasto/trasa to zdecydowałbyś jeszcze raz tak samo i wybrał przekładnię z GTA?

Jeśli byś to robił jeszcze raz i wziął po uwagę właśnie jazdę 50/50 miasto/trasa to zdecydowałbyś jeszcze raz tak samo i wybrał przekładnię z GTA?

Ja tak - ale czy do diesla Ci to do szczescia potrzebne ?? No chyba że Ci pada aktualna i masz z GTA za dobrą kase inaczej to bez sensu

Jeżeli jeździsz bardzo szybko po zakrętach to jest przepaść między tymi przekładniami, jeżeli nie to tak jak wyżej, do szczęścia nie jest Ci potrzebna. Ad montażu drążki i kocówki, zostają z tego modelu co masz.

Ostatnia edycja:
Jeżeli jeździsz bardzo szybko po zakrętach to jest przepaść między tymi przekładniami, jeżeli nie to tak jak wyżej, do szczęścia nie jest Ci potrzebna. Ad montażu drążki i kocówki, zostają z tego modelu co masz.

Jeżdżę szybko po zakrętach, ale też i sporo kręce się po mieście. Przekładnia obecna wymaga naprawy więc stąd mój dylemat. Mój dieselek ma fmic i program więc jakoś już jeździ.
P.S. Masz może taką przekładnie w swojej 156? Czy miałeś okazję jeździć GTA?

Jeżdżę szybko po zakrętach, ale też i sporo kręce się po mieście. Przekładnia obecna wymaga naprawy więc stąd mój dylemat. Mój dieselek ma fmic i program więc jakoś już jeździ.
P.S. Masz może taką przekładnie w swojej 156? Czy miałeś okazję jeździć GTA?

Mam w swojej, da się przyzwyczaić, ale większość lata po autostradzie.

No i jak według ciebie ten promień zawracania się zmienił w porównaniu do seryjnej przekładni z jtd?

Nie jest to jakaś strasznie wielka różnica, ale w miejscach gdzie zawracałem na raz, już się nie da :)

Kurde, korci mnie ta opcja, bo mam zregenerowaną rok temu i właśnie zaczęła się znowu odzywać i jestem mega zły...
ale ta zwrotność- mam 18 cali, opna 225 i już mam zwrotność Ikarusa a co dopiero ta gta...?

Ad montażu drążki i kocówki, zostają z tego modelu co masz.

Trochę odgrzeję kotleta :P
Jestem w trakcie zmiany przekładni w swojej 2,5 V6. Z tego co widzę, wychodzi na to drążki i końcówki są takie same do wszystkich modeli.
W ofertach, przy każdym drążku i końcówce podają, że pasuje do wszystkich modeli 156. W eperze ich nie ma (pewnie są razem z przekładnią jako całość) lub nie potrafię ich namierzyć.
i teraz mam zagwozdkę, a nie chcę żeby podczas montażu okazało się, że coś nie pasuje :(

Trochę odgrzeję kotleta :P
Jestem w trakcie zmiany przekładni w swojej 2,5 V6. Z tego co widzę, wychodzi na to drążki i końcówki są takie same do wszystkich modeli.
W ofertach, przy każdym drążku i końcówce podają, że pasuje do wszystkich modeli 156. W eperze ich nie ma (pewnie są razem z przekładnią jako całość) lub nie potrafię ich namierzyć.
i teraz mam zagwozdkę, a nie chcę żeby podczas montażu okazało się, że coś nie pasuje :(

Ja miałem komplet z GTA i musiałem założyć od zwykłej, aczkolwiek teraz nie widzę żeby dalej były dwa rodzaje drążków.

Kurde, korci mnie ta opcja, bo mam zregenerowaną rok temu i właśnie zaczęła się znowu odzywać i jestem mega zły...
ale ta zwrotność- mam 18 cali, opna 225 i już mam zwrotność Ikarusa a co dopiero ta gta...?

oo, sam sobie przyszlosc przepowiedzialem. Zwrotnosc jest ta sama, ale sily troche trzeba wlozyc w krecenie fajera

- - - Updated - - -

Z tego co widzę, wychodzi na to drążki i końcówki są takie same do wszystkich modeli.

pamietam ze jak kupowalem od goscia co GTA ma w malym palcu to mowil zebym uwazal bo drazki sa inne wlasnie i musza zostac. Pare tygodni pozniej jak bylem u mechanika to sie smial, ze "ta na pewno magiel z GTA", a potem powiedzial ze rzeczywiscie jest inny i drazki musialy byc te z GTA

Dla potomnych :)
Wprawdzie nie założyłem przekładni od GTA do swojej 156 V6, ale założyłem zwrotnice od GTA (dla dużego brembo).
Wszystkie 156 mają te same końcówki drążków kierowniczych. A co do samych drążków kierowniczych to sprawa się trochę komplikuje. Do wszystkich modeli 156 za wyjątkiem GTA są drążki o dwóch różnych długościach 174mm i 203mm (jak dobrze pamiętam). I nie pytajcie, który jest do której wersji :P GTA natomiast ma jeszcze dłuższe drążki (220mm chyba). Problem z nimi jest taki, że po modelu czy po VIN nie można ich namierzyć :| A są to drążki od....... AR 166 V6 (i innych wersji chyba też) :D

Podsumowując - kupując kompletny magiel (z drążkami i końcówkami) od GTA i chcąc go założyć do zwykłej 156 to trzeba zostawić stare drążki :)

Amortyzatory
Powrót