147 Obnizony czy wejdzie 225/45 R 17??

• Autor wątku Autor wątku pajejek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pajejek

Guest
Witam wszystkich posiadam alfe 147 jtd 170KM przeczytałem juz wszystko co mogłem i dalej nie wiem na 100% czy na felgi 17 ET 40,5 moge złożyć opony o rozmiarze 225/45?? chodzi mi o to czy nie bedą zachaczały o nadkola bo samochód jest obnizany i utwardzany w poprzednim sezonie jezdziłem na oponach 215?45 i było ok ale kusi mnie załozyc szersze i nie wiem co robic prosze o rade tych co jezdza albo jezdili na oponach 225/45 przy obnizonym zawieszeniu

powinno wejść - to tylko 1 cm szersza opona

kurde potrzeboje raczej 100% zapewnienia czyli ktos kto juz jezdzi na takich gumach ale dzieki

Skręć koła w obu kierunkach na maxa i zobacz ile mają jeszcze luzu w nadkolu.
Powinno wejść ale weź pod uwagę jeszcze to że zwiększy ci się także profil opony, w przypadku opony 215/45 wysokość profila to 96.75 mm, a w przypadku 225/45 to 101.25 mm więc masz 4.5 mm x 2 = 9 mm zwiększoną średnice koła.
ET nie ma aż tak dużego znaczenia bardziej szerokość felgi ale skoro miałeś 215 to tak jak mówi kolega bocian to tylko 1 cm więc nie robi to dużej różnicy.
O ile się nie mylę to kolega z Kielc ma w swojej 147 takie opony o których mówisz.

Ostatnia edycja:
no kurde jakbym miał takie gumy to bym moze i wczesniej sprawdził czy przy skrecie gdzies ocieraja ale ja je chce dopiero kupic byłem nawetu u wulkanizatora zeby dał mi jakies łyse 225/45 które ktos zostawił tyle ze ciezko takie znalesc a pozatym samo założenie ich na 17 felge kosztuje mnie 80 zł

ja mam 147 z pakietem TI, więc jest obniżona. Mam felge 17 i opone 17/45/225. Problemu nie ma, tylko musisz przepatrzeć nadkole, mi od wewnętrznej strony lekko sie uginały przy maksymalnym skręcie koła, ale nagrzewarką się pobawiłem i jest wszystko w porządku.

Zastanów się również nad tym czy muszą być opony 225. Moim zdaniem troche za szerokie są. 215 byłyby idealne.

no kurde jakbym miał takie gumy to bym moze i wczesniej sprawdził czy przy skrecie gdzies ocieraja ale ja je chce dopiero kupic byłem nawetu u wulkanizatora zeby dał mi jakies łyse 225/45 które ktos zostawił tyle ze ciezko takie znalesc a pozatym samo założenie ich na 17 felge kosztuje mnie 80 zł

Nie musisz zakładać takich opon żeby stwierdzić czy masz miejsce w nadkolu, skręcisz te co masz i będziesz mniej więcej widział ile jest miejsca, przy 225 nie będzie potrzeba dużo więcej.

lepiej to dobrze sprawdź, bo skoro masz ET 40.5, to zakładam, że bez dystansów i szerokość felgi powyżej 7" - wówczas może nie zmieścić. Ale to czysto teoretycznie. Sam zamierzam założyć w tygodniu 225 na felgi o szerokości 7" - mam nadzieję, że bez niespodzianek.

daj mi znac jak założysz czy nie ociera i jest wpożądku. Kurde tylko ze ja nie mam tych swoich starych 215 /45 bo sie do niczego nie nadawały i nie mam jak teraz sprawdzic ile jest miejsca przy pełnym skrecie na 215 jezdziłem w tamtym sezonie ale czytałem pare opini ze lepiej sie auto prowadzi na 225/45 a koników mysle ze mi nie brakinie narazie mam jeszcze czas z tymi oponami do przyszłego tygodnia bo turbina mi padła i alfunia jest na "intensywnej terapi:P' wiec piszcie jak cos

piątek/sobota dam znać, bo dopiero pod koniec tygodnia będą zmieniać przednie amory, to zabiorę im koła na przekładkę...

Ostatnia edycja:
Witam!

Ja w mojej 147 mam 225/45/R17, jezdze juz drugi sezon i pasuja elegancko, zadnych obtarc tylko ze mam obnizone zawieszenie.

Pozdrawiam

no ja tez mam obnizone zawieszenie i zamówiłem jednak 225/45 mam dostac w tym tygodniu mam nadzieje ze bedzie ok

no niestety 225 nie beda ociera mi :( jednak musze zostac przy 215 dzieki za wszystkie porady

Amortyzatory
Powrót