[156] hamulec nie odbija

Maciek84

Nowy
Auto
156 2.5 V6 SW Full FL
Cześć, tłoczek przedniego prawego zacisku nie chce odbijać. Wymieniłem tarcze, klocki, przewody elastyczne, płyn hamulcowy, wyczyściłem zacisk i jarzmo. Po wyjęciu tłoczka z zacisku i posmarowaniu chodzi elegancko. Dopiero po zmontowaniu, podczas jazdy pojawia się problem. Tarcza bardzo mocno się grzeje. Lewa prawie zimna. Jakieś pomysły dlaczego się zacina? Poprzednie klocki i tarcze wykończyłem w ten sposób przejeżdżając 9kkm.

Ostatnia edycja:
A klocek w zacisku lekko chodzi? nie zacina się/kantuje? miałem u siebie to samo i przyczyną był klocek. Na autostradzie tak mi się zgrzały tarcze, że się skrzywiły.
Zarówno tarcze, jak i klocki były nowe i świeżo dotarte :(

pozdrawiam,
~tomaz

Sprawdź klocek i prowadnice zacisków. One lubią się zapiec i wtedy nie dość, że silniej trzeba hamulec wciskać, to jeszcze hamulec nie oddaje.

Ewentualnie może być problem z przewodem hamulcowym elastycznym tego koła które blokuje, zdarza się że puchnie w środku i wtedy nie dość że hamuje słabiej, to po puszczeniu hamulca przytrzymuje zacisk.

Ewentualnie może być problem z przewodem hamulcowym elastycznym tego koła które blokuje, zdarza się że puchnie w środku i wtedy nie dość że hamuje słabiej, to po puszczeniu hamulca przytrzymuje zacisk.

Przewody nówka, świeżo wymienione tak jak pisałem wyzej.

Rozebrałem wszystko jeszcze raz. Wyczysciłem i nasmarowałem prowadnice zacisku. Zeskrobałem farbę z prowadnic klocków tak, ze teraz klocki nie maja prawa sie blokować. Zobaczymy czy bedzie poprawa.

Niestety ale to nie pomogło. Klocki nadal trą. Milkną dopiero po naciśnięciu hamulca. Awaria abs sie pojawiła:-(

Uszczelniacze gumowe w tłoczku wymieniłeś? Cały zacisk "pływa" na prowadnicach - są nasmarowane?

Odkopuję temat bo biorę się za wymianę tarcz i klocków z przodu. Tył już zrobiony ale z przodu jest trochę inaczej...
Najważniejsze pytanie: jak wyciągnąć tłoczek? Czy po prostu naciskać na pedał hamulca aż sam wyjdzie? A jak to zrobić jeśli zacisk jest odłączony od przewodu elastycznego? No i jak potem go włożyć na miejsce? Z tyłu trzeba było wkręcać, tutaj wystaczy po prostu wepchać?

@Alfik84 - poradziłeś sobie z tym problemem? U mnie mam to samo - po wymianie tarcz i klocków przód nie chce odbijać. Z tyłu wszystko ok.
Właśnie przed chwilą rozebrałem jeszcze raz zacisk. Czyściłem, smarowałem, potraktowałem pilnikiem prowadnice klocków i dalej d.pa :( Tłoczki po wyjęciu lekko dają się wepchnąć na miejsce, zacisk gładko chodzi na prowadnicach - dopóki nie nacisnę hamulca - wtedy klocki się zaciskają na tarczy i koniec...
Ciekawe jest to, że na obu stronach jest tak samo. Małe prawdopodobieństwo, żeby jednocześnie uszkodziły się oba przewody elastyczne czy coś. Może za słabo odpowietrzone? Może coś się stało z pompą hamulcową czy czym tam (tu już nie znam się za bardzo...)???

Ostatnia edycja:
Jeżeli przewód hamulcowy jest wypięty to złap tłoczek kluczem i delikatnie obracając próbuj go wyciągnąć. Przed włożeniem z powrotem w zacisk nasmaruj ścianki wewnętrzne zacisku płynem hamulcowym co ułatwi jego ponowne umieszczenie na swoim miejscu.

Przy okazji wracając do głównego wątku problem został rozwiązany:)

Co było przyczyną u Ciebie?? Tłoczek wyjmowałem przy całej robocie i nie było najmniejszego problemu z włożeniem go na miejsce.

Co było przyczyną u Ciebie?? Tłoczek wyjmowałem przy całej robocie i nie było najmniejszego problemu z włożeniem go na miejsce.

Kupiłem zestaw naprawczy i wymieniłem uszczelniacz tłoczka. Przy okazje jeszcze raz wszystko rozebrałem, poczyściłem i problem znikł. Wszystko działo tak jak powinno:)

Cholera...przed wymianą wszystko działało bez zarzutu a tu teraz takie cyrki. Idę do garażu jeszcze powalczyć z małą nadzieją ;)
Dzięki za informacje.

Niestety porażka ;/
Wyjmowałem tłoczki i bez problemu wchodzą na miejsce po pchnięciu palcami. Po podłączeniu ani drgną.
W jaki sposób cofane są tłoczki z przodu? Wracają na miejsce "odepchane" przez tarcze czy ciśnienie "zasysa" tłoczek na miejsce??

Witam wszystkich mam problem z hamulcem , jak ruszam pod górę to wciskam hamulec i jak puszczę to pedał wraca tak jak by sam a po chwili słuchać jak by zgrzytniecie że serio puściło hamulec , co to może być ?

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót