• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[147] Eibach-trochę za nisko?

• Autor wątku Autor wątku thommen79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thommen79

Guest
Witam.
Po przeczytaniu wielu postów zdecydowałem się obniżyć delikatnie moją ukochaną ( w standardzie stała wyjątkowo wysoko jak na 147) za pomocą sprężyn obniżających Eibach Pro Kit, aczkolwiek efekt końcowy nie miło mnie zaskoczył. Tył wygląda jak najbardziej ok ale przód siadł jak na moje oko za bardzo. Na dodatek przy większej nierówności słychać delikatny odgłos dobicia (najprawdopodobniej z amora) i przy maksymalnym skręcie opony obcierają o nadkola. Auto nie jest zbyt twarde, nie wyczuwam nadmiernego bujania ale szczerze mówiąc jazda "na nurka" jest w codziennym przemieszczaniu się po Wrocławiu praktycznie nie możliwa. Na początku pomyślałem że podesłano mi nie ten komplet co trzeba ale sprawdziłem i wszystko się zgadza - przód EW1020001VA/1 - 147 1.9 JTDM. Sprężyny te wylądowały na zupełnie nowych amorach Bilstein B4 i zastanawiam się czy tu nie jest pies pogrzebany. Wiem że zdania są podzielone ale chciałem uniknąć nadmiernej twardości i nie inwestowałem w B6 lub B8. Nie jestem specjalistą ale szczerze mówiąc wydaje mi się że tylko sprężyna odpowiada za wysokość auta ale proszę poprawcie mnie jeśli się mylę. Poniżej podaję linki do zdjęć z moją nową amfibią. Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi...

http://picasaweb.google.com/1168992...key=Gv1sRgCOCWruvBp9HOngE#5474573258906666178

http://picasaweb.google.com/1168992...key=Gv1sRgCOCWruvBp9HOngE#5474573327972306802

Komentarz dodany przez: robak#21
Proszę o podawanie prefixu przed tematem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam.
Po przeczytaniu wielu postów zdecydowałem się obniżyć delikatnie moją ukochaną ( w standardzie stała wyjątkowo wysoko jak na 147) za pomocą sprężyn obniżających Eibach Pro Kit, aczkolwiek efekt końcowy nie miło mnie zaskoczył. Tył wygląda jak najbardziej ok ale przód siadł jak na moje oko za bardzo. Na dodatek przy większej nierówności słychać delikatny odgłos dobicia (najprawdopodobniej z amora) i przy maksymalnym skręcie opony obcierają o nadkola. Auto nie jest zbyt twarde, nie wyczuwam nadmiernego bujania ale szczerze mówiąc jazda "na nurka" jest w codziennym przemieszczaniu się po Wrocławiu praktycznie nie możliwa. Na początku pomyślałem że podesłano mi nie ten komplet co trzeba ale sprawdziłem i wszystko się zgadza - przód EW1020001VA/1 - 147 1.9 JTDM. Sprężyny te wylądowały na zupełnie nowych amorach Bilstein B4 i zastanawiam się czy tu nie jest pies pogrzebany. Wiem że zdania są podzielone ale chciałem uniknąć nadmiernej twardości i nie inwestowałem w B6 lub B8. Nie jestem specjalistą ale szczerze mówiąc wydaje mi się że tylko sprężyna odpowiada za wysokość auta ale proszę poprawcie mnie jeśli się mylę. Poniżej podaję linki do zdjęć z moją nową amfibią. Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi...

http://picasaweb.google.com/1168992...key=Gv1sRgCOCWruvBp9HOngE#5474573258906666178

http://picasaweb.google.com/1168992...key=Gv1sRgCOCWruvBp9HOngE#5474573327972306802

A odboje miales cale? cos mi sie niechce wierzyc zeby Ci to dobijalo, pozatym ja mam jedno zdanie "nie zakladac obnizajacych sprezyn na zwykle amory" i tego sie trzymam, oczywiscie kazdy ma woje zdanie.

Źle dobrałeś amory do sprężyn i będą Ci z przodu dobijać... Z tyłu jak wsiądą 2-3 osoby, to pewnie też.
Przód siedzi niżej, bo silnik JTD swoje waży.

Najlepsza rada to powrót do starych sprężyn, bo nie oszukujmy się... po Wrocławiu długo nie pojeździsz z takim setupem ;)

Ostatnia edycja:
Dzięki.JTD swoje waży to fakt ale dlatego sprężyny są dedykowane właśnie do niego, a jak już wspomniałem jak dla mnie efekt aktualny z przodu to zdecydowanie więcej niż -30mm. Pytanie zatem czy nie jest to wina zbyt miękkiego amortyzatora (B4) i czy przy zastosowaniu np. B8 mimo wszystko auto nie będzie stało wyżej niż aktualnie. Zastanawiam się również nad zakupem Koni sport o regulowanej twardości...czy ktoś miał doświadczenie z tymi amortyzatorami?

tu by sie mogl Grzesiekk wypowiedziec ale na b6 mialbys juz normalny efekt tych sprezyn a na b8 to juz inna sprawa :P

Najlepiej do tego Eibacha założyć B8, Koni Sport fajne ale ciec potrafi na naszych dziurach i potem kłopot, druga sprawa im mniej możliwości kręcenia w ustawieniu zawieszenia tym lepiej ;] Masz jeździć autem a nie bawić się ;] efekt dobijania o którym piszesz jest spowodowany właśnie przez Twoje seryjne amortyzatory, mają za małą progresję, za słabe tłumienia, w tej chwili muszą pracować w dużo mniejszym zakresie skoku i niestety nie nadają się do tego jak sam widzisz.

Moja rada albo komplet Bilsteina B8 albo jeśli nie masz zbyt dużo pieniędzy, na alledrogo widziałem za 3 stówki komplet fabrycznych amortyzatorów od 147GTA, na tym już by było jak należy [pod warunkiem że nie są wymęczone].

Thommen już korespondowaliśmy na privie, ale napiszę to co wiem jeszcze tutaj.

Moja bella ma Eibach Pro Kit + Bilstein B4 i przód jest troche wyżej (chociaż mój JTD to chyba najcięższa opcja jaka jest: 16V plus wszystkie możliwe gadżety pod maską).
Zgadza się że B4 nie jest najlepszym wyborem do obniżonych springów, ale u mnie daje radę. Mam już nalatane jakieś 50 tkm na takim zawiasie i szczerze mówiąc dopiero teraz zaczynam mieć wrażenie że B4 kończą żywot (chociaż część z moich odczuć to wyrąbane gumy w zawieszeniu - ale spoko komplet poliuretanów już czeka na montaż).
W najbliższym czasie sprawdzę dostępność i ceny B4 i B6 to się podzielę wiedzą. Jeśli B6 na front nie będą kosmicznie drogie to takie też kupię, ale jeśli cena będzie 2x B4 to mam to w d... ;)
Moje zdanie jest takie że jeśli amorki przeżywają około 50-60 tkm na naszych drogach to są ok.

Sugestie:
- reklamacja sprężyn (wysokość zależy w 95% od springów a nie od amorów)
- wymiana poduszek amortyzatorów na nowe

Pozdrawiam

Thommen w tym tygodniu zakładam inne amorki na przód (Sachs Sports Tourer). Zobaczymy jak będzie wyglądał przód na tych amorkach... zrobię foty żeby było jakieś porównanie.
Wymieniam bo jedna B4-ka sie rozlała :( No ale przeżyła prawie 60 kkm więc i tak jest nieźle ;)

ja mialem to samo seria + -30 eibachy byla tragedia ;/ dobijalo latalo. potem B8 + regulacja i jak reka odjal twardi sie zrobilo alo za to stabilnie i przestalo bujac :)
jak widac seria nie daje rady wiec nie bierz powaznie tego co pisza ci co maja serie i -30 i mowia ze jest ok :) nie jest i nie bedzie
koni sporty z twardoscia mialem na gta ale powiem ze do B8 sie umywaja pod wzgledem zywotnosci :) i maxymalna twardosc jest z amala jak na ta mase, nie wiem jak w 147 ale 156 za mala
jak dasz b8 moze byc wyzej na piersza chwile ale sie uloza do sprezyn po kilku km i bedzie tak jak ma byc

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót