Jak w temacie. Kończą mi się tarcze więc pora na zmianę. Więc które tarcze są efektywniejsze - nawiercane czy nacinane?
Jak w temacie. Kończą mi się tarcze więc pora na zmianę. Więc które tarcze są efektywniejsze - nawiercane czy nacinane?
Nawiercane,
Nacięcia, są po to żeby usuwać zanieczyszczenia znajdujące się miedzy klockiem, a tarcza.
Natomiast, otwory w tarczy są stosowane po to żeby usunąć gazy powstałe na skutek tarcia między tarczą a klockiem.
Nie ma tak prosto
Nacinane - rowki powodują zwiększony opór dla klocka. Dodatkowo służą za czujnik zużycia (np. w Mikodach), odsyfiacz. Raczej nie ma negatywnej strony.
Nawiercane - nawierty powodują polepszone odprowadzanie zarówno ciepła, jak i brudu z tarczy, ale kosztem jej wytrzymałości na pękanie, pogięcie i szok termiczny.
Ja mam nacinane + nawiercane 1,5 roku i jeszcze żadnej nie popsułem.
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
A jak by zakupić nacinane i nawiercane ? Czy to jest najlepsze rozwiązanie czy też są jakieś słabe strony ?
O
Jak mam dać za tarcze i klocki, +300mm, naw.&nać. 700zł z jakiejś nieznanej formy to jednak wolałbym dorzucić kilka stówek na coś profesjonalnego...
A ktoś wie o ile bardziej efektywne są takie naw. i nać. tarcze???
O ile bardziej, co do alfy to nie wiem, ale u ojca w Felicji były robione takie podmianki bo słabo hamowała na serii (wsio oryginalne skodowskie)- około 45 metry ze 100 km/h, zostały zmienione klocki na Ferodo Premier FDB610 B i Mikody nacinane i nawiercane, efekt jest dość spory, bo teraz na około 41 metrach staje bez problemu i się układ nie nagrzewa tak jak kiedyś, kilka ostrych hamowań i już trzeba było ostrożniej pedałem operować
Ja się do mojej Alfy nad jakimiś tarczami zastanawiam, ale z tego co wiem od poprzedniego właściciela nacinane i nawiercane mikody lubią popękać, to prawda?????
Mam u siemie mikody nacinane i nawiercane + klocki trw. Przejechane ponad 10tys i nic sie nie dzieje nieporządanego. Przy normalnym użytkowaniu.
Co do Tarcz sportowych miałem Zimermana na 156 2.0TS i teraz mam Mikode od 1 roku, tarcza285mm, daje rade tak samo jak na Zimermanie, jeszcze się nie rozczarowałem Mikodą, a ceny przystępne, do tego mam klocki Girlinga, i płyn dot 5.1 Valeo, auto świetnie hamuje w każdych warunkach. A co do hamulców Brembo w 3.0V6, można by dać coś z wyższej półki, bo w tych wersjach najczęściej dochodzi do skrzywienia tarcz. Ja u siebie katuje czasem hamulec w 2.0TS, i jak do tej pory nic mu nie dolega, a miałem przypadek w 3.0V6 na oryginalnych tarczach Brembo, po ostrych dohamowywaniach ok 15 min ostrzejszej jazdy doszło do skrzywienia tarczy, nie było mokro, tarcze jeszcze sporo mięska miały. Zawiozłem do przetoczenia i nic to nie dało , tarcze poszły na złom![]()
Lukas1020