• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

330mm Brembo Alfa 156

Akurat był to moment kiedy skończyły się nam adaptery i szukaliśmy nowego wykonawcy.
Teraz mamy kilka kompletów adapterów i 2 lub 3 komplety zacisków czekających na malowanie itd.

Tym, że po obróboce cieplnej i mechanicznej wykonanej przez producenta Ty dokonujesz kolejnej co nie dobrze wpływa na materiał w którego jest wykonywana tarcza.
Druga sprawa zauważ, że nie wszystkie tarcze od 159 mają 10 otworów.
Duże Brembo od 159 nie wejdzie Ci w 16 calową felgę na 305/310mm tarczę.
Klocki nie różnią się wielkością.

Więc po sobie stwarzać aż tyle problemów ? Sory ale na tarczy wierconej przez jakiegoś tam tokarza bałbym się wjechać na tor i upalać hamulce na 150% możliwości.

A czym się różni otwór zrobiony przez tokarza od tego wywierconego w fabryce? Tarcza jest obrobiona cieplnie w całej objętości tak samo, bo niby jak inaczej mieliby to robić? Obrabiać cieplnie każdy otwór po kolei? :D Chciałbym zauważyć, że u GrześkaK były zrobione fasolki na rozstawie ze 166 aby podpasowały do rozstawu w 156 i co? Działało, i to doskonale. Dorabianie sobie jakichś wymyślonych teorii na własne potrzeby to kompletny bezsens i po raz kolejny wyraz ignorancji/braku wiedzy. Myślenie nie boli.

żadnych fasolek grzesiekK nie miał tylko otwory.
Dorabianie sobie jakichś wymyślonych teorii na własne potrzeby to kompletny bezsens i po raz kolejny wyraz ignorancji/braku wiedzy. Myślenie nie boli.

Nie dorabiam żadnych ideologii na własne potrzeby. Piszę jak to wygląda jest łatwiej, szybciej i tak jak powinno. Dorabianie fasolek/wiercenie dodatkowych otworów to zwykłe druciarstwo.
Forum zostało stożone aby wymieniać się m.in swoimi poglądami.
Wiec napisałem co o tym myślę.

żadnych fasolek grzesiekK nie miał tylko otwory.

Miałem fasolki, podebrane 5 z 10 otworów do wnętrza w celu spasowania do rozstawu 5x98. Pamiętajcie o tym że to nie otwór w tarczy przenosi moment hamujący na śrubach!

GrzesiekK mnie uprzedził...

Ja pewnie w temacie hebli staję się monotonny :)
Ale polecam opcję zacisków z EVO plus tarcza z GTA.
Zacisków nie trzeba przerabiać, bo fabrycznie jeżdzą z tarczą grubości 32mm.
adapter jest stosunkowo łatwy do wykonania bo wszystko się bardzo ładnie układa na piaście. Ja za swoje płaciłem 400zł. Zaciski do wyrwania za ok 500zł komplet - a reszta taka sama jak zawsze, klocki wchodzą te same co w 166.

Ja pewnie w temacie hebli staję się monotonny :)
Ale polecam opcję zacisków z EVO plus tarcza z GTA.
Zacisków nie trzeba przerabiać, bo fabrycznie jeżdzą z tarczą grubości 32mm.
adapter jest stosunkowo łatwy do wykonania bo wszystko się bardzo ładnie układa na piaście. Ja za swoje płaciłem 400zł. Zaciski do wyrwania za ok 500zł komplet - a reszta taka sama jak zawsze, klocki wchodzą te same co w 166.

Zacisk EVO to to samo co duże BREMBO na tarczę 330mm z GTA lub GT 3.2.

Świetny temat, na czasie i modny ostatnio.

Po pierwsze nie kłócić się o otworki bo zrobi się bajzel, każdy robi jak uważa.
Ja również "zbroję" auto na track day w Poznaniu i napiszę jaką drogą podążam (może komuś podpasuje to będzie miał z górki)
Zaciski brembo od 166-tki na tarczy z GTV 305mm, po pierwsze nic nie trzeba kombinować z otworami i można jeździć na 16-tkach (mam telefony więc bez dystansu się nie obejdzie) jak dojdą graty to pomiary i w pewnej firmie będzie gotowy wzór do wykonania adapterów (dobre i w przyzwoitych pieniądzach- prawda Krusz? ;) )
Na tyle znajdą się zaciski od młodszych wersji z tarczą 276mm.
Tarcze na przód już zakupione, na tył już wybrane, zaciski w "drodze", cały czas zastanawiam się nad klockami.

Malowanie, naklejeczki, montaż, płyn i jazda...... może już za miesiąc.....

pytanko:
czy kołnierz centrujący piasty w 159 jest taki jak w 156?

Zaciski brembo od 166-tki na tarczy z GTV 305mm, po pierwsze nic nie trzeba kombinować z otworami i można jeździć na 16-tkach (mam telefony więc bez dystansu się nie obejdzie) jak dojdą graty to pomiary i w pewnej firmie będzie gotowy wzór do wykonania adapterów (dobre i w przyzwoitych pieniądzach- prawda Krusz? ;)

Dawaj rysunek w cadzie albo namiar do firmy Slavol :)

255.jpg

to adaptery do 156 pod 330mm brembo z GTA

Do 147 bo to moje :P i pasują tylko zacisków Brembo od GTA więc rozumiem że foto poglądowe :D

A co do planów zacisków od 159.. tu przychylam się do opinii Omena i paru innych osób.. też miałem z początku plan użyć tych zacisków ale Łukasz w Ital Performance mi to skutecznie wyrzucił z głowy bo to lekko gówniania robota żeby przy każdej zmiane tarcz musieć toczyć dodatkowy rozstaw śrub który w sumie nie wiadomo jak zniesie katowanie i po 2-3 zmianach tarcz wyjdzie że dokładasz tyle kasy że można było poszukać zacisków pod tarczę od GTA które są stosunkowo tanie i łatwo dostępne choćby proste Brembo gładkie które widuje często na allegro..

A co do terminów wykonania adapterów fakt długi ale robota PIERWSZA KLASA! więc polecam mimo to, tylko warto dwa razy pomyśleć zanim się odda do tworzenia adapterów bo zaciski od GTA się trafiają wystarczy zapolować.. Jest ebay, alfaowner.com, allegro.pl .. częściej pojawiają się od rozbitków GT 3.2 bo tam są takie same..

No najpierw muszę pomierzyć, firma zrobi, wzór będzie u nich. Przetestuje u siebie i jak wszystko będzie OK dam namiary. Potrwa to około miesiąca.
Na forum mogę wrzucić jedynie swój rysunek za tydzień lub dwa.

adaptery 500PLN? japikole....

godzinka roboty na frezarce czy tam jakimś centrum obróbczym, + materiał (powiedzmy formatka 200x100 z ogromnym zapasem)...

robie takie rzeczy ale mniejszego kalibru.

Kolego niewiem jakie adaptery robi się godzine na frezarce ;) może takie do rowerów pod tarcze 160mm najmniejszą.. bo te na foto wyżej zajeło ładne sporo roboczogodzin.. i 500zł nie jest jakąś wygórowaną kwotą, weź pod uwagę materiał, same roboczogodziny na wymierzenie, zrobienie szablonu z drewna albo ze spawanego metalu potem pomiary przerysowanie do cada.. potem jeszcze wyprodukowanie tego na frezarce jak dobrze pamiętam 5 osiowej..

Dołoż do tego że jest to w sumie manufaktura bo zostały wykonane tylko 2 sztuki dla mnie.. uderzasz do firmy która ma taką frezarkę numeryczną 5 osiową za duże $$$$$$$ i mówisz że chcesz 2 sztuki zrobić to wyśmieją Cię że dla 2 sztuk to nie opłaca im się uruchamiać i ustawiać maszyny.. co innego jak zamówisz jakąś większą partie to uruchomienie maszyny zaczyna się opłacać to i cena finalnego produktu spada i wtedy rzeczywiście może się okazać że będzie on kosztował 50zł a nie 500.. ale tak to nie ma cudów..

np. teraz mając ten adapter mogę go narysować w cadzie bo to nie problem.. ale co mi po tym jak takie Brembo nie łatwo dostać i zbyt wiele chętnych i tak nie będzie na takie adaptery.. Ital Performance też napewno już mają zapisany projekt w cadzie ale góra pewnie 1 komplet może dwa rocznie wyprodukują na zamówienie przy dużym szczęściu..

No to kolego maestro może byś nas uszczęśliwił i zrobił kilka kompletów? Dostaniesz pocztą kupę żelastwa, pomierzysz co trzeba i machniesz w godzinkę parę sztuk?
Z jeden pod zacisk z GTA i 330mm, dla mnie zwykłe pod 305mm, koledzy jacyś się znajdą na brembo z 159-tki do tarczy z tejże, dostaniesz kilka piwek i dozgonną wdzięczność....... nie......szkoda...... i trzeba będzie 5 stówek wybulić..... ech życie ;)

Pytanie do ludzi którzy przechodzili już przez szkiełkowanie i malowanie proszkowe zacisków (będę robił przód i tył) ile płaciliście?
W mojej "wiosce" znalazłem jeden zakład i chciałbym się zorientować w średnich cenach żeby mnie nie "przekręcili" ;)

Pytanie do ludzi którzy przechodzili już przez szkiełkowanie i malowanie proszkowe zacisków (będę robił przód i tył) ile płaciliście?
W mojej "wiosce" znalazłem jeden zakład i chciałbym się zorientować w średnich cenach żeby mnie nie "przekręcili"
60zł/komplet. Słyszałem o rozpiętości cen: 50-70zł.
Pozdrawiam.
- Rafał

Wie ktoś czy kompletny przedni zestaw zwrotnic z zaciskami brembo i tarczami od 156 GTA(2003r) bez problemu wpasuję w 156 2,4 jtd(2002r)????

Amortyzatory
Powrót