Strona 24 z 27 PierwszyPierwszy ... 1415161718192021222324252627 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 261

Temat: Religia elektromobilności odchodzi na śmietnik...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    aha aha

1. fajnie
    2. no, ale w koncu kto buduje te inwestycj? W sensie fizycznie buduje. Pracownicy dewelopera, czy podwykonawcy? Cos zle napisalem, ze sie wlicza w te koszty zakupu, czy nie?
    3. I nie maja zadnych kar w umowach?
    4. Ilu deweloperow zbankrutowalo w wyniku bledow podwykonawcow?
    5. Dlatego napisalem "płacą ". Po podpisaniu umowy przez klienta, deweloper jest juz zabezpieczony, chociaz na razie jest to dziura w ziemi.

Tutaj, w dobie rekordowych cen mieszkan, i to rekordowych w skali europejskiej, i rekordowych zyskow deweloperow, przekonuesz mnie, jak to deweloperzy maja przewalone
    A znam takich podwykonawcow, co na negocjacje jezdza 15 letnim autem, i ze lzami w oczach opowiadaja, jak ten GSP Dibbler z ksiazek Pratchetta, ze dokladaja do biznesu, a w domu, w garazu audi q8 xD
    Dlatego wlasnie, wszystkich przedsiebiorcow traktuje jak zlodziei.

6. A ja jestem zadowolny. I ja z tych 7-8% marzy, mam, zeby dobrze zaplacic pracownikom, sporo mi jeszcze zostaje, i jakos specjalnie sie nie przepracowuje. A zastoj w mojej branzy potworny.

1. rzeczywiście fajnie. To nie ja się ośmieszam
    2. W sensie kto "to" buduje - zazwyczaj deweloper wykonuje swoimi ekipami i swoim sprzętem wszelkie prace budowlano montażowe konstrukcji a wcześniej przygotowanie i wykopy. Podwykonawcy robią elewacje, docieplenia, blacharkę, okna, drzwi, tynki wewnętrzne, trawnicznki, chodniczki. Pojedyńczy podwykonawca odpowiada za niewielką procentowo część robót na danym budynku. W większości przypadków ( poza takimi kwiatkami, jak świadome zastosowanie materiałów niezgodnych z warunkami technicznymi ) podwykonawca nie ma żadnej odpowiedzialności przed Nazdorem budowlanym. To deweloper i projektant są odpowiedzialni za budynek, który musi spełniać normy wszelkiej maści ( warunki techn,. p.poż, ustawy o smodzielności lokalu i setki innych ). To deweloper ponosi koszt ogrzewania zimą budynku, którego nadzór nie odebrał, do czasu usunięcia wad i usterek
    3. kara dla podwykonawcy nie jest adekwatna do kosztów poniesionych w wyniku braku odbioru przez Nazdzór ( to jest kałuża w stosunku do oceanu )
    4. To ja Cię zapytam - ilu deweloperów osiąga marżę 30%? To może pójdźmy dalej w Twoich wywodach: "wszyscy amerykanie to milionerzy, bo Elon Musk jest milionerem przecież!" . A Bareja też mówił, że każdy pijak to złodziej.
    5. Nie, nie jest niczym zabezpieczony. To jakieś Twoje teoretyzowanie

W dobie rekordowych cen działek, rekordowych cen materiałów i robocizny, w dobie rekordowych wymagań odnośnie budynków - ceny mieszkań są takie same w relacji do średniej pensji jak były dokładnie 20 lat temu. Chcesz jeszcze pogadać na ten temat?

6. Ale mając taką "wiedzę" na temat deweloperki to Ty odkrywasz właśnie żyłę złota. I nie mów, że się nie przepracowujesz. Przecież deweloper też według Ciebie się nie przepracowuje. No proszę, nie rób nam zawodu.

Dość, dość dość!!
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Krzyk Zobacz post
    1. rzeczywiście fajnie. To nie ja się ośmieszam
    2. W sensie kto "to" buduje - zazwyczaj deweloper wykonuje swoimi ekipami i swoim sprzętem wszelkie prace budowlano montażowe konstrukcji a wcześniej przygotowanie i wykopy. Podwykonawcy robią elewacje, docieplenia, blacharkę, okna, drzwi, tynki wewnętrzne, trawnicznki, chodniczki. Pojedyńczy podwykonawca odpowiada za niewielką procentowo część robót na danym budynku. W większości przypadków ( poza takimi kwiatkami, jak świadome zastosowanie materiałów niezgodnych z warunkami technicznymi ) podwykonawca nie ma żadnej odpowiedzialności przed Nazdorem budowlanym. To deweloper i projektant są odpowiedzialni za budynek, który musi spełniać normy wszelkiej maści ( warunki techn,. p.poż, ustawy o smodzielności lokalu i setki innych ). To deweloper ponosi koszt ogrzewania zimą budynku, którego nadzór nie odebrał, do czasu usunięcia wad i usterek
    3. kara dla podwykonawcy nie jest adekwatna do kosztów poniesionych w wyniku braku odbioru przez Nazdzór ( to jest kałuża w stosunku do oceanu )
    4. To ja Cię zapytam - ilu deweloperów osiąga marżę 30%? To może pójdźmy dalej w Twoich wywodach: "wszyscy amerykanie to milionerzy, bo Elon Musk jest milionerem przecież!" . A Bareja też mówił, że każdy pijak to złodziej.
    5. Nie, nie jest niczym zabezpieczony. To jakieś Twoje teoretyzowanie

W dobie rekordowych cen działek, rekordowych cen materiałów i robocizny, w dobie rekordowych wymagań odnośnie budynków - ceny mieszkań są takie same w relacji do średniej pensji jak były dokładnie 20 lat temu. Chcesz jeszcze pogadać na ten temat?

6. Ale mając taką "wiedzę" na temat deweloperki to Ty odkrywasz właśnie żyłę złota. I nie mów, że się nie przepracowujesz. Przecież deweloper też według Ciebie się nie przepracowuje. No proszę, nie rób nam zawodu.
    Dość, dość dość!!

1. aha
    2. Ale ty wiesz, ze mowimy o mieszkaniowce w duzych miastach? A nie osiedlu domkow w zimnej wodce. To tu jest problem absurdalnych cen mieszkan. Projektant odpowiada za problem, i to jest pracownik dewelopera, czy zewnetrzny podwykonawca (i czesc kosztu zakupu)?
    3. Serio, w mieszkaniowce? Ok, trzeba na pewno utrzywac nieruchomosc, ale klienta to mamy w dupie w tym momencie.
    4. https://www.money.pl/gospodarka/dewe...97416896a.html no wedlug jakiejs analizy srednia wynosi ponad 30%
    "Jeszcze w 2017 roku marża brutto tego dewelopera wynosiła średnio 17,9 proc., rok później było to już 19,5 proc., w 2020 roku przekroczyła 21 proc., a w 2023 roku sięgnęła 35,2 proc. - poinformował dziennik."
    No ale tobie plakali, jak im to zle, pewnie zeby cie urobic, zeby ci mniej zaplacic Jak im uwierzyles, to twoja sprawa. Liczby mowia same za siebie.
    5. No jak to nie? Nie dostaje tej kasy do reki (ale tez z gory nie ponosi wszystkich kosztow) a ma w zasadzie gwarancje (szczegolnie, jak finansowane z kredytu), ze ta kasa bedzie na danym etapie.

6. No co zrobie, ze nie jestem tym ucisnionym przedsiebiorca xD Malo tego, nie robie nic specjalnie pozytecznego, nie jestem zbawca swiata. Widocznie nie jestem prawdziwym pazernym januszem biznesu xD
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 27-02-2025 o 19:49
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Auto

Domyślnie

1. aha
    2. Ale ty wiesz, ze mowimy o mieszkaniowce w duzych miastach? A nie osiedlu domkow w zimnej wodce. To tu jest problem absurdalnych cen mieszkan. Projektant odpowiada za problem, i to jest pracownik dewelopera, czy zewnetrzny podwykonawca (i czesc kosztu zakupu)?
    3. Serio, w mieszkaniowce? Ok, trzeba na pewno utrzywac nieruchomosc, ale klienta to mamy w dupie w tym momencie.
    4. https://www.money.pl/gospodarka/dewe...97416896a.html no wedlug jakiejs analizy srednia wynosi ponad 30%
    "Jeszcze w 2017 roku marża brutto tego dewelopera wynosiła średnio 17,9 proc., rok później było to już 19,5 proc., w 2020 roku przekroczyła 21 proc., a w 2023 roku sięgnęła 35,2 proc. - poinformował dziennik."
    No ale tobie plakali, jak im to zle, pewnie zeby cie urobic, zeby ci mniej zaplacic Jak im uwierzyles, to twoja sprawa. Liczby mowia same za siebie.
    5. No jak to nie? Nie dostaje tej kasy do reki (ale tez z gory nie ponosi wszystkich kosztow) a ma w zasadzie gwarancje (szczegolnie, jak finansowane z kredytu), ze ta kasa bedzie na danym etapie.

6. No co zrobie, ze nie jestem tym ucisnionym przedsiebiorca xD Malo tego, nie robie nic specjalnie pozytecznego, nie jestem zbawca swiata. Widocznie nie jestem prawdziwym pazernym januszem biznesu xD
    1. masz świadomość sytuacyjną, to już coś
    2. co ma piernik do wiatraka? Projektant ( obojętnie czy zewnętrzny czy bezpośrednio zatrudniony w firmie u dewelopera ) oraz sam deweloper zostają z gorącym kartoflem i ponoszą koszty i ryzyko
    3. Mylisz się, deweloper płaci kary klientowi za opóźnienia mimo iż klient mu jeszcze w całości nie zapłacił za produkt
    4. Daruj sobie tą medialną nagonkę na deweloperów, jest żałosna
    5. Tak, gwarancje. Takie zawinięte przez świstaka w sreberka
    6. Nie masz zielonego pojęcia o procesie, w którym od zakupu działki do pierwszego wbicia łopaty potrafią minąć trzy lata. Proces projektowy to uzgodnienia z gestorami sieci, uzgodnienia zjazdów, decyzje środowiskowe, często ZPI, i zwykle zmiana przepisów i ustaw w między czasie i wszystko od nowa. A potem budowa. Zanim deweloper sprzeda ostatnie mieszkanie na dużym osiedlu ( nie w koziej wólce ) może minąć 10 lat. W tym czasie możesz mieć w tym kraju trzecią ekipę rządzącą i nowe ustawy. Wyzywanie deweloperów od pazernych januszy biznezu modne jest właśnie wśród januszy biznesu, którzy cały proces swojej produkcji zamykają w ramach jednego miesiąca albo i krócej.

Gadasz jak przywołany przeze mnie Jan Śpiewak. Radzę Wam obu - kupujcie tanie mieszkania wybudowane przez państwo. Samochody też, a najlepiej elektryczne. Tylko musicie się cofnąć sporo w czasie, bo to był okres słusznie miniony.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

1. masz świadomość sytuacyjną, to już coś
    2. co ma piernik do wiatraka? Projektant ( obojętnie czy zewnętrzny czy bezpośrednio zatrudniony w firmie u dewelopera ) oraz sam deweloper zostają z gorącym kartoflem i ponoszą koszty i ryzyko
    3. Mylisz się, deweloper płaci kary klientowi za opóźnienia mimo iż klient mu jeszcze w całości nie zapłacił za produkt
    4. Daruj sobie tą medialną nagonkę na deweloperów, jest żałosna
    5. Tak, gwarancje. Takie zawinięte przez świstaka w sreberka
    6. Nie masz zielonego pojęcia o procesie, w którym od zakupu działki do pierwszego wbicia łopaty potrafią minąć trzy lata. Proces projektowy to uzgodnienia z gestorami sieci, uzgodnienia zjazdów, decyzje środowiskowe, często ZPI, i zwykle zmiana przepisów i ustaw w między czasie i wszystko od nowa. A potem budowa. Zanim deweloper sprzeda ostatnie mieszkanie na dużym osiedlu ( nie w koziej wólce ) może minąć 10 lat. W tym czasie możesz mieć w tym kraju trzecią ekipę rządzącą i nowe ustawy. Wyzywanie deweloperów od pazernych januszy biznezu modne jest właśnie wśród januszy biznesu, którzy cały proces swojej produkcji zamykają w ramach jednego miesiąca albo i krócej.

Gadasz jak przywołany przeze mnie Jan Śpiewak. Radzę Wam obu - kupujcie tanie mieszkania wybudowane przez państwo. Samochody też, a najlepiej elektryczne. Tylko musicie się cofnąć sporo w czasie, bo to był okres słusznie miniony.
    2. No roznica jest ogromna. Mowimy o wysokiej marzy. Jesli projektant jest na zewnatrz, to jest kosztem. I przerzucasz tez duza czesc odpowiedzialnosci, od tego sa kary umowne. Za co w takim razie tak wysokie marze?
    3. Serio, w mieszkaniowce? Mi sie odbior o kwartal opoznil. Nikt mi nic nie zaplacil, i nikomu innemu nie zaplacil.
    4. Liczby mowia same za siebie.
    5. No przeciez w mieszkaniowce podpisujesz umowe, notarialnie. Tez z karami.
    6. ze co? w duzym miescie ja kupilem mieszkanie na 4 miesiace przed oddaniem etapu. Mialem do wyboru cale....6 mieszkan, a jak zastanawialem sie trzy dni, to mi zostaly mi dwa...

jeszcze zebys ty byl deweloperem, to bym zrozumial. Ale ty, jak rozumiesz, jestes jego podwykonawca. Jego marze rosna, wiec ty wykonujac ta sama prace (jaka czesc procesu inwestycji), dostajesz coraz mniejszy udzial z wartosci sprzedazy. Czyli to w zasadzie twoim kosztem sie odbywa. No sluchaj, twoja sprawa, jak chcesz ich bronic
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 27-02-2025 o 20:23
    Jaguar S-type 4.2 V8

Auto

Domyślnie

@Tomtrz

Krotko, bo mi się już nie chce:

- to jest srednia marża ( podobnie jak srednia płaca w Polsce nijak się ma do wiekszosci )
    - to jest marża obecnie osiagnieta, dwa lata temu była inna, za dwa lata tez bedzie inna
    - marża jest wynagrodzeniem za ryzyko podjecia wyjatkowo długiego i ryzykownego procesu

Trzebac mieć jaja zeby się tego podjąć. Nawet jeśli prezes jest w rzeczywistosci prezeską.

A to, ze Ty kupiłeś mieszkanie w miesiąc czy dwa nie czyni Ciebie ekspertem w dziedzinie deweloperki. Nie rozśmieszaj.

Edit: jeszcze tylko taka konkluzja: Kto Wam każe kupować mieszkania u deweloperów? Czyżby brak alternatywy? Ciekawe, czemu? A może deweloperzy i banki zmuszają ludzi do kupowania mieszkań?
    Ostatnio edytowane przez Krzyk ; 27-02-2025 o 20:56

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

@Tomtrz

Krotko, bo mi się już nie chce:

- to jest srednia marża ( podobnie jak srednia płaca w Polsce nijak się ma do wiekszosci )
    - to jest marża obecnie osiagnieta, dwa lata temu była inna, za dwa lata tez bedzie inna
    - marża jest wynagrodzeniem za ryzyko podjecia wyjatkowo długiego i ryzykownego procesu

Trzebac mieć jaja zeby się tego podjąć. Nawet jeśli prezes jest w rzeczywistosci prezeską.

A to, ze Ty kupiłeś mieszkanie w miesiąc czy dwa nie czyni Ciebie ekspertem w dziedzinie deweloperki. Nie rozśmieszaj.
    chyba w koncu dotarlo, ze chodzi o mieszkaniowke, i sie zapedziles

-nie jest to dobry argument. Sa ludzie, co zarabiaja 3000, i sa ludzie, co zarabiaja 300 000. Tutaj srednia to 30%, a max 48%.
    -marze z poprzednich lat masz podane przeciez. Przez 6 lat marza wzrosla dwukrotnie. Model biznesowy raczej sie nie zmienil. Robia, co robili, zostaje im dwa razy wiecej. Koszty wlasne im wzrosly dwa razy? Jeszcze raz - nie mowimy tu o budowie,projekcie, wszystkim co na zewnatrz, tego nie ma w tej marzy.
    -Oczywicie, zgadzam sie. Ryzyko i wartosc dodana. Ty, zakladam, wykonujesz prace sam. I ponosisz za nia pelna odpowiedzialnosc. I ci sie nalezy, ile tam ci potrzeba. A jak to zlecisz dalej do podwykonawcy, to tak, nadal odpowiadasz przed klientem, ale podwykonawca odpowiada przed toba. W tym wypadku, twoje ryzyko, i wartosc dodana, sa minimalne (jak bedzie wyplacalny/mial ubezpieczenie od odpowiedzialnosci, w twoim zawodzie chyba wymagane?), i na takiej usludze wysokiej marzy nie ma co oczekiwac chyba, co?
    Jaguar S-type 4.2 V8

Auto

Domyślnie

chyba w koncu dotarlo, ze chodzi o mieszkaniowke, i sie zapedziles

-nie jest to dobry argument. Sa ludzie, co zarabiaja 3000, i sa ludzie, co zarabiaja 300 000. Tutaj srednia to 30%, a max 48%.
    -marze z poprzednich lat masz podane przeciez. Przez 6 lat marza wzrosla dwukrotnie. Model biznesowy raczej sie nie zmienil. Robia, co robili, zostaje im dwa razy wiecej. Koszty wlasne im wzrosly dwa razy? Jeszcze raz - nie mowimy tu o budowie,projekcie, wszystkim co na zewnatrz, tego nie ma w tej marzy.
    -Oczywicie, zgadzam sie. Ryzyko i wartosc dodana. Ty, zakladam, wykonujesz prace sam. I ponosisz za nia pelna odpowiedzialnosc. I ci sie nalezy, ile tam ci potrzeba. A jak to zlecisz dalej do podwykonawcy, to tak, nadal odpowiadasz przed klientem, ale podwykonawca odpowiada przed toba. W tym wypadku, twoje ryzyko, i wartosc dodana, sa minimalne (jak bedzie wyplacalny/mial ubezpieczenie od odpowiedzialnosci, w twoim zawodzie chyba wymagane?), i na takiej usludze wysokiej marzy nie ma co oczekiwac chyba, co?
    Nie wiem, co mialo w koncu do mnie dotrzec, skoro mieszkaniówką zajmuję się zawodowo.

Marża wzrosła dwukrotnie - to ja Ci to napisalem. Podobnie, jak to, że za dwa lata moze spasć.

Dewelopera nie obchodzi, ktory z moich pracownikow popełnil błąd. To ja odpowiadam finansowo i wizerunkowo. I roboty wiecej nie dostanę. Podobnie wizerunkowo odpowiada deweloper. O finansowej odpowiedzialności lepiej nie myślec, bo wygrana w jackpocie moglaby nie starczyc.

W sumie nie wiem, po co dalej drążysz temat. Zostaw już to dla wlasnego spokoju.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Nie nie jak chcesz wyciągać przykład 156 albo 147 ,które miały premierę prawie 30 lat temu to spoko, ja mówię o czasach Giulietty czy Giulii gdzie jak widać auta trzymają cenę bo ludzie jednak nie żyją aż tak przeszłością
    (166 , i nie 30 a 20 lat , to bez znaczenia oczywiśącie ale widać że nie popatrzyłeś co przytoczyłem nawet )

Ja niczego nie chcę wyciagać! przypinam przykład utraty wartości _ELEKTRYKÓW_ - świeży, nie sprzed 30 lat !!!, o tym piszę .

alfę 166 przytaczam anegdotycznie, jako przykład chyba najbardziej tracącego na wartości auta produkcyjnego, na tyle że w TG uznali to za dobry przykład tej niechlubnej cechy. Przypinając link do konkretnych wartości i konkretnego modelu z konkretnym silnikiem i wyposażeniem. Klekoty 166 zapewne aż tak nie traciły. Ale kompletnie nie o tym mowa.

O elektrykach piszę, nie Alfach!

Ludzie.. dystans jakiś.. (a co do współczenych to BTW obok był wątek ze zdziwieniem czemu wyższe raty najmu za Alfę vs odpowiednik Jeep w tych samych cenach wyjściowych - utrata wartości. Ale w ogole nie o AR tu mowa. )
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 27-02-2025 o 22:36

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Marża wzrosła dwukrotnie - to ja Ci to napisalem. Podobnie, jak to, że za dwa lata moze spasć.
    aha. czyli wychodzi w skrocie wychodzi na to:

-deweloperzy doja klientow
    -nieprawda, to biedni, ucisnieni przedsiebiorcy
    -ale marze im wzrosly dwukrotnie w ciagu 6 lat, i nie ma zbytnio ku temu rynkowych podstaw
    -ojtam ojtam

Dewelopera nie obchodzi, ktory z moich pracownikow popełnil błąd. To ja odpowiadam finansowo i wizerunkowo. I roboty wiecej nie dostanę. Podobnie wizerunkowo odpowiada deweloper. O finansowej odpowiedzialności lepiej nie myślec, bo wygrana w jackpocie moglaby nie starczyc.
    eeee...ale ja przeciez dokladnie to samo napisalem juz 3 razy, i bylo, ze jestem glupi, i sie nie znam xD

W sumie nie wiem, po co dalej drążysz temat. Zostaw już to dla wlasnego spokoju.

No nie ma sensu, bo z tego co widze, nawet jak napisze, ze 2+2=4, to ty dla zasady zaprzeczysz
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

https://www.money.pl/gospodarka/dewe...97416896a.html

"To dane zebrane przez Dom Maklerski Banku Pekao. Ostatnio próg 30 proc. marży brutto przebił Ronson Development. Firma pochwaliła się w wynikach za pierwsze półrocze 2024 roku marżą sięgającą 48 proc."

serio, idz zakladaj zrzutke na tych biednych dewelperow xD
    Tomtrz, jak to było o wiarygodności prasy?
    Zajrzałem do raportów finansowych owej spółki. Faktycznie na jednej inwestycji mają marżę 48%, ale są też takie na których mają marżę 12,1%. średnio nieco poniżej 40%. Ale już za 3 kwartały '24 mają średnia marżę poniżej 30%, więc w trzecim kwartale zjazd marży musiał być znaczny, że im średnia spadła o prawie 25%. cóż to za niepokojący trend???

oczywiście na marżę mają wpływ decyzje a nawet zapowiedzi głupich decyzji czy programów socjalnych jak kredyt 2%, czy zapowiadany i na szczęście chyba zakopany kredyt 0%, który na rynku w którym panuje nierównowaga popytu i podaży jeszcze bardziej nakręcił popyt. więc zadziałały proste mechanizmy rynkowe - upustów brak, ceny w górę. Obserwuję zresztą to samo przy programie naszEauto. Salony mają jakiś tam rabat zalecany przez producenta i ani złotówki niżej. Chyba, że coś im stoi na zarejestrowane na salonie, to to chcą wypchać tanio (bo się nie kwalifikuje do rządowej dotacji). Panie masz rabat od rządu i jak nie pasuje to spadaj pan i mi czasu nie marnuj. Tak w skrócie wygląda rozmowa o nowym tanim elektryku. W sumie to zakup elektryka powoli mi przechodzi, bo poza Springiem który po dotacji wychodzi 40tys ale jest dramatycznie słabo wykonany cokolwiek innego na prąd po dotacji wychodzi minimum 70tysięcy, a za tyle to można powybierać w nowych miejskich autach segmentu B. Jedynie co tu przemawia za elektrykiem to automatyczna skrzynia biegów. Ale też można za te 70 kupić całkiem dobrze wyposażoną kilkuletnią oktawie lub corollę/CHR-kę.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 28-02-2025 o 08:49

Uprawnienia