Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Temat: Religia elektromobilności odchodzi na śmietnik...

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Czyli porównujemy auta elektryczne maksymalnie pięcioletnie z autami spalinowymi z lat 2015-2024, czyli dwa razy strazymi?

W tej statystyce też ktoś zapomniał uwzględnić średniej wartości jednych i drugich. Jak wiadomo elektryczne auta należą do droższych, więc z natury rzeczy podobna szkoda zmieści się poniżej granicy "szkody całkowitej".

Jak dla mnie to takie typowe cherry picking.
    ... large brakes, turbos, alu rims, aero…everything large as if there was something small to compensate for.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Zaporożec 968, Giulia

Domyślnie

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/...uszkodzil-dom/
    No pewnie od spalinowego sie zaczęło. Ciekawe czy gościu wyleczył się z choroby umysłowej czy za szkodę całkowitą wjedzie kolejny elektryk
    Edit: No w sumie to 5 szkód całkowitych bo jeszcze dom

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    Czyli porównujemy auta elektryczne maksymalnie pięcioletnie z autami spalinowymi z lat 2015-2024, czyli dwa razy strazymi?

W tej statystyce też ktoś zapomniał uwzględnić średniej wartości jednych i drugich. Jak wiadomo elektryczne auta należą do droższych, więc z natury rzeczy podobna szkoda zmieści się poniżej granicy "szkody całkowitej".

Jak dla mnie to takie typowe cherry picking.
    Jak dla mnie, to zaklinasz rzeczywistość

przeczytaj jeszcze raz, bo nie widzę, żeby było napisane, to co twierdzisz. Badanie dotyczy aut do 5 lat, i tyle.

Wyzsza wartość aut elektrycznych? Pewnie ma wpływ, jak pisałem, ale jednak 0,9%, to 0,9%. Można sobie robić wygibasy, ale w tym wypadku to trzeba sobie chyba żebra wyciać, żeby coś osiągnąć

no ale religia rządzi się swoimi prawami, co poradzę

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kutulu Zobacz post
    https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/...uszkodzil-dom/
    No pewnie od spalinowego sie zaczęło. Ciekawe czy gościu wyleczył się z choroby umysłowej czy za szkodę całkowitą wjedzie kolejny elektryk
    Edit: No w sumie to 5 szkód całkowitych bo jeszcze dom
    W Polsce mamy 30 pożarów aut spalinowych dziennie, a ludzie nadal je kupują. Też są chorzy umysłowo?
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    W Polsce mamy 30 pożarów aut spalinowych dziennie, a ludzie nadal je kupują. Też są chorzy umysłowo?
    Ale po co od razu tak kłamać, zawyżając tę liczbę o 50%?

W 2023r. było 7166 pożarów samochodów spalinowych (w tym hybryd), co daje 19,6 pożarów dziennie.
    Niestety statystyki PSP nie rozbijają pożarów samochodów spalinowych na ICE i HEV, a tym bardziej na przyczynę pożaru w przypadku HEV.

Wysłane z mojego 2306EPN60G przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Ale po co od razu tak kłamać, zawyżając tę liczbę o 50%?

W 2023r. było 7166 pożarów samochodów spalinowych (w tym hybryd), co daje 19,6 pożarów dziennie.
    Niestety statystyki PSP nie rozbijają pożarów samochodów spalinowych na ICE i HEV, a tym bardziej na przyczynę pożaru w przypadku HEV.
    ok, tylko 20. Nadal zgodnie z przedstawioną wyżej narracją kolegi ktulu, w takiej sytuacji zakup kolejnego auta spalinowego to choroba umysłowa. Codziennie. 20. No szaleństwo.

Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    ok, tylko 20. Nadal zgodnie z przedstawioną wyżej narracją kolegi ktulu, w takiej sytuacji zakup kolejnego auta spalinowego to choroba umysłowa. Codziennie. 20. No szaleństwo.

Nadal nie odpowiedziałeś pytanie dlaczego skłamałeś?

Wysłane z mojego 2306EPN60G przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Znawca
    Auto
    Alfa 159 2.0 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Ja pisałem o Oslo.
    Generalnie - coś tych ludzi skłoniło do tego, że samochodów jest po prostu mało.
    Nic nie rozumiesz, bo nie znasz Norwegów ani Norwegii. Nie znasz motywacji, sposobu myślenia, niczego nie wiesz. To specyficzny kraj, który zarabia tryliardy na wydobyciu i handlu ropą a jednocześnie ma około 2/3 energii w kraju ze źródeł odnawialnych,głownie z hydroelektrowni. Pozwala im na to morfologia terenu i warunki klimatyczne. Jak tam kiedyś dotrzesz, zrozumiesz. To kraj kompletnie mentalnie różny od naszego, a jak trzeba uważać przy każdym kontekcie z kobietą, narosły już legendy. Niestety, z 90 procentach prawdziwe. I tak można by wymieniać. Norweg jest bogaty i krajowa drożyzna specjalnie mu nie przeszkadza. Nie stawia jednak domków-dworków z kolumnami, jak nasze nowobogackie, tylko mieszka w typowym, zwykłym domku, z reguły z betonu, obitego kolorowym drewnem. W środku ma jednak najnowocześniejsze sprzęty. Norweg ma szacunek do pracy, zobowiązań, umów.
    Minimum takiej wiedzy to nawet nie jest jeszcze wstęp dla zrozumienia Norwegów i faktu, że elektryków tam jak mrówków. I samochodów niespecjalnie dużo w ogóle.
    Porzuć więc rozważania, bo nie masz umysłu na tyle elastycznego, zeby cokolwek rozumieć ze świata.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Ty w ogóle czytasz do kogo piszesz i co on wcześniej powiedział ?
    Przecież powtarzasz jak nie mnie, to pierwszego lepszego przewodnika wycieczki autokarowej toćka w toćkę. To są przecież oczywistości i to płytkie co tu wyPISałeś , a PISzesz jakbyś Amerykę odkrył co najmniej. Kolejny raz objawiasz tą swoją elastyczność umysłu, dążącą do zera, jak w temacie mocy i bezpieczeństwa już się wykazałeś i skompromitowałeś.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Alfa 159 2.0 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Ty w ogóle czytasz do kogo piszesz i co on wcześniej powiedział ?
    Przecież powtarzasz jak nie mnie, to pierwszego lepszego przewodnika wycieczki autokarowej toćka w toćkę. To są przecież oczywistości i to płytkie co tu wyPISałeś , a PISzesz jakbyś Amerykę odkrył co najmniej. Kolejny raz objawiasz tą swoją elastyczność umysłu, dążącą do zera, jak w temacie mocy i bezpieczeństwa już się wykazałeś i skompromitowałeś.
    offtopowy bełkot, zgłaszam.
    PS. czemu tu do mnie piszesz PISem?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

A zgłaszaj. Ojej .

Jak to dlaczego ? Bo piszesz jak pisior, pisz inaczej, bez agresji, bez narracji "jedynie słusznej" itd to może będziesz inaczej odbierany. Sorry. Jak PISsz esz, tak jestes odbierany i identyfikowany. W zasadzie może jesteś prowokatorem w rękach PISiorow udającym ich gwiazdkowicza? Hm..

Czego nie rozumiesz ? Chyba łapiesz ze swą elastycznością umysłu brak różnic w podstawach postawy? - przykładasz się do podziałów. W to graj PISowcom przecież , chyba to łapiesz ?
    Pisz grzecznie i z dystansem a nie będzie takich podejrzen. Proste .

I nie cytuj przewodników po Norwegii. Kto chce sobie sam je poczyta.

Czy nie będzie w naszych stolicach jak w Oslo? Hm. Ja postawie że będzie . Aut jest za dużo źle się żyje z tym. Coś trzeba z tym zrobić zyskując elektorat jakoś , ten istotny . Jak to wytłumaczą ciemnemu ludowi wprowadzający zakazy i opłaty ? To zależy od sondaży, albo eko albo zdrowiem albo z czapy .. kogo będzie stać pojeździ kogo nie - tramwajem i hulajnoga . W zasadzie czemu nie. Zobaczymy my lub nasze dzieci.

Uprawnienia