Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 106

Temat: Religia elektromobilności odchodzi na śmietnik...

Użytkownik Znawca
    Auto
    Alfa 159 2.0 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Jacy "my" ?
    Czekaj sobie sam do ... , jak nie rozumiesz.
    napisałeś o nieokreślonych "potrzebach klientów" w tonie jednoznacznym i pewnym. Pytam więc, JAKIE TO POTRZEBY? wymień je. Chyba, że nie wiesz, i próbujesz zrobić unik. To ja pytam: KONKRETNIE, JAKIE TO POTRZEBY?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    JEST: Giulia Veloce Ti MY21, 166 FL 3.2, BYŁY: 166 2.0TS, 156 1.8TS

Domyślnie

... ciekawe co na to Tomtrz - bo jeszcze nie usłuszałem dlaczego spadające zainteresowanie BEV oznacza bezapelacyjne/bezsprzeczne zwycięstwo tej technologii, bo "jest lepsza"

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    ... ciekawe co na to Tomtrz - bo jeszcze nie usłuszałem dlaczego spadające zainteresowanie BEV oznacza bezapelacyjne/bezsprzeczne zwycięstwo tej technologii, bo "jest lepsza"
    Tu jest wszystko wyjaśnione:

https://www.youtube.com/watch?v=Hw6V0508nWQ
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał IRC Zobacz post
    dlaczego spadające zainteresowanie BEV oznacza
    tymczasem rzeczywistość

Record-Breaking Month in EV Sales

https://rhomotion.com/news/record-br...h-in-ev-sales/

czarne jest białe, a białe jest czarne, co nie? jak rośnie, to znaczy, że spada!
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    tymczasem rzeczywistość

Record-Breaking Month in EV Sales

https://rhomotion.com/news/record-br...h-in-ev-sales/

czarne jest białe, a białe jest czarne, co nie? jak rośnie, to znaczy, że spada!

EU & EFTA & UK: 2.5 million, -3%

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Mój znajomy z UK, ten co się (kiedyś tu pisałem) wybrał Tesla do PL i od tego czasu jednak jeździł starym nastoletnim Mercedesem w dieslu, chciał go wymienić na coś nowszego. No i chyba kupi drugiego elektryka. Bo nie ma za bardzo wyjścia. Z tego co z nim rozmawiałem ostatnio, Mercedes w nowym roku wchodzi w jakiś chory kwotowo podatek z uwagi na wiek, diesel i emisje, więc do końca roku bardzo wskazane byłoby, żeby się go pozbył. Nowego spalinowego jest problem kupić, bo salony mają jakieś limity sprzedaży, że jakiś tam procent muszą sprzedawać EV, pod groźbą drakońskich kar. więc albo zapłaci podatek za starego diesla, albo zapisze się w kolejkę na nowy spalinowy - termin odbioru okolice wiosny '25 - termin zależy ile EV uda się salonowi wepchać klientom, żeby nie wejść w próg kar. Nie to, że sobie zamówi konfigurację do produkcji i trzeba czekać. Salon kupuje auta ICE na plac i sprzedaje jak leci, lista kolejowa jak za komuny. Albo radośnie zostanie właścicielem kolejnego EV. Dobrowolnie oczywiście......
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 14-11-2024 o 12:37

Auto

Domyślnie

https://www.money.pl/gospodarka/ryne...71979968a.html

Na różnych zielonych blogach poświęconych elektromobilności sprzedaże rosną. Tymczasem ford, volkswagen, stellantis... chyba nie czytają tych blogów, co Tomtrz. W europejskiej gospodarce szantażu i wymuszeń czarne jest białe a białe jest czarne.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Jeżeli potwierdzą się zapowiedzi Toyoty na 2028rok i któregoś chińskiego koncernu, o baterii która będzie miała ilość cykli ładowania na ~50lat i będzie miała czas ładowania 1200km w 10minut i nawet jeśli rzeczywiste parametry będą o połowę gorsze, to cała obecna elektromobilność będzie warta kilogramy razy cena złomu. Wtedy elektromobilność pokaże swoją wyższość technologiczną nad ICE i żadne nakazy i zakazy nie będą potrzebne, żeby się przesiąść na EV. Pożyjemy, zobaczymy co przyszłość przyniesie.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Krzyk Zobacz post
    https://www.money.pl/gospodarka/ryne...71979968a.html

Na różnych zielonych blogach poświęconych elektromobilności sprzedaże rosną. Tymczasem ford, volkswagen, stellantis... chyba nie czytają tych blogów, co Tomtrz. W europejskiej gospodarce szantażu i wymuszeń czarne jest białe a białe jest czarne.
    czyli jak zwykle zaklinanie rzeczywistości

Dane są, jakie są. Europa to nie cały świat, tak samo jak ford, volkswagen i stellantis.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Jeżeli potwierdzą się zapowiedzi Toyoty na 2028rok i któregoś chińskiego koncernu, o baterii która będzie miała ilość cykli ładowania na ~50lat i będzie miała czas ładowania 1200km w 10minut i nawet jeśli rzeczywiste parametry będą o połowę gorsze, to cała obecna elektromobilność będzie warta kilogramy razy cena złomu. Wtedy elektromobilność pokaże swoją wyższość technologiczną nad ICE i żadne nakazy i zakazy nie będą potrzebne, żeby się przesiąść na EV. Pożyjemy, zobaczymy co przyszłość przyniesie.
    Toyota te 1000km obiecuje "już już" od 10 lat

i nie, elektryki nie potrzebują ładowania mocą 1500kW Potrzebują szerokiej i dobrej cenowo oferty.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    czyli jak zwykle zaklinanie rzeczywistości

Dane są, jakie są. Europa to nie cały świat, tak samo jak ford, volkswagen i stellantis.

- - - Updated - - -

Toyota te 1000km obiecuje "już już" od 10 lat

i nie, elektryki nie potrzebują ładowania mocą 1500kW Potrzebują szerokiej i dobrej cenowo oferty.
    Tak się dziwnie złożyło - do dziś nie mogę w to uwierzyć - mieszkam w Europie.

Na te akumulatory to bym nie liczył. Komu by na nich zależało? Samochód na 50 lat? Raczej na 5 lat.

Uprawnienia