... ciekawe co na to Tomtrz - bo jeszcze nie usłuszałem dlaczego spadające zainteresowanie BEV oznacza bezapelacyjne/bezsprzeczne zwycięstwo tej technologii, bo "jest lepsza"
Tu jest wszystko wyjaśnione:
https://www.youtube.com/watch?v=Hw6V0508nWQ
Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.
tymczasem rzeczywistość
Record-Breaking Month in EV Sales
https://rhomotion.com/news/record-br...h-in-ev-sales/
czarne jest białe, a białe jest czarne, co nie? jak rośnie, to znaczy, że spada!
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
Mój znajomy z UK, ten co się (kiedyś tu pisałem) wybrał Tesla do PL i od tego czasu jednak jeździł starym nastoletnim Mercedesem w dieslu, chciał go wymienić na coś nowszego. No i chyba kupi drugiego elektryka. Bo nie ma za bardzo wyjścia. Z tego co z nim rozmawiałem ostatnio, Mercedes w nowym roku wchodzi w jakiś chory kwotowo podatek z uwagi na wiek, diesel i emisje, więc do końca roku bardzo wskazane byłoby, żeby się go pozbył. Nowego spalinowego jest problem kupić, bo salony mają jakieś limity sprzedaży, że jakiś tam procent muszą sprzedawać EV, pod groźbą drakońskich kar. więc albo zapłaci podatek za starego diesla, albo zapisze się w kolejkę na nowy spalinowy - termin odbioru okolice wiosny '25 - termin zależy ile EV uda się salonowi wepchać klientom, żeby nie wejść w próg kar. Nie to, że sobie zamówi konfigurację do produkcji i trzeba czekać. Salon kupuje auta ICE na plac i sprzedaje jak leci, lista kolejowa jak za komuny. Albo radośnie zostanie właścicielem kolejnego EV. Dobrowolnie oczywiście......
Ostatnio edytowane przez Machaju ; 14-11-2024 o 12:37
https://www.money.pl/gospodarka/ryne...71979968a.html
Na różnych zielonych blogach poświęconych elektromobilności sprzedaże rosną. Tymczasem ford, volkswagen, stellantis... chyba nie czytają tych blogów, co Tomtrz. W europejskiej gospodarce szantażu i wymuszeń czarne jest białe a białe jest czarne.
Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.
Jeżeli potwierdzą się zapowiedzi Toyoty na 2028rok i któregoś chińskiego koncernu, o baterii która będzie miała ilość cykli ładowania na ~50lat i będzie miała czas ładowania 1200km w 10minut i nawet jeśli rzeczywiste parametry będą o połowę gorsze, to cała obecna elektromobilność będzie warta kilogramy razy cena złomu. Wtedy elektromobilność pokaże swoją wyższość technologiczną nad ICE i żadne nakazy i zakazy nie będą potrzebne, żeby się przesiąść na EV. Pożyjemy, zobaczymy co przyszłość przyniesie.
czyli jak zwykle zaklinanie rzeczywistości
Dane są, jakie są. Europa to nie cały świat, tak samo jak ford, volkswagen i stellantis.
- - - Updated - - -
Toyota te 1000km obiecuje "już już" od 10 lat
i nie, elektryki nie potrzebują ładowania mocą 1500kW Potrzebują szerokiej i dobrej cenowo oferty.
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była