Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Temat: WOŚP - inicjatywa mObywatel

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Ok, zobacz sobie ilu prawników uważa że ta deklaracją nie ma mocy prawnej a ilu że ma.jakbys nie próbował argumentować to nie zmienisz faktu,że ta deklaracje nie przyniesie żadnych skutków.C
    A, gdzie mam to zobaczyć, po za tym, w kwestii interpretacji prawa nie ma demokracji, jest jedna interpretacja przeciwko innej, po to ludzie wymyślili sądy

Pytanie - czy pacjent ma prawy do odmowy poddaniu się leczeniu/ratunkowi?

Odpowiedź - cytuje z przytoczonego przez Ciebie artykułu "Człowiek - co do zasady - nie ma obowiązku się leczyć, jeżeli nie chce się ratować ma do tego prawo", a zatem pozostaje jedynie forma, w jakiej to prawo chce wyrazić - tu nie ma żadnej filozofii, a to, czy w przypadku pacjenta, który taką deklarację złożył, ale w chwili jego ratowania jest nieprzytomny/nieświadomy, lekarz podejmie akcję ratunkową, to już jest zupełnie inna sprawa, powiem więcej, jestem w stanie wyobrazić sobie taką sytuację, kiedy po wyleczeniu, pacjent pozywa lekarza, bo skoro można zadźgać ratującego życie ratownika medycznego, to dlaczego nie można pozwać lekarza, który nie wypełnił woli pacjenta.

No i jest jeszcze jedna fundamentalna różnica, między napisaniem sobie na kartce papieru "deklaracji woli", którą ktoś może nawet nosić w kieszeni, ale może istnieć domniemanie, że mu je ktoś podrzucił, a nieprzytomnego pacjenta zapytać się nie da, ani potwierdzić autentyczności deklaracji, a takowej, złożonej w specjalnie stworzonej do cyfrowej identyfikacji, oficjalnej rządowej aplikacji, w której można np. zastrzec PESEL, albo mieć dostęp do dokumentacji medycznej, czyli danych wrażliwych.
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 28-01-2025 o 17:11

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Człowieku, wszystkie opinie prawników dotyczące Togo tematu są zgodne-ta deklaracją nie ma mocy prawnej a Ty z uporem próbujesz przeforsować twoją interpretację., Jakbyś nie kombinował to ta deklaracją niczym nie będzie skutkować.

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Jesteś w stanie odnieść się do tego, co napisałem - nie ma czegoś takiego jak "wszystkie opinie prawne" - taki twór nie istnieje, a ja Ci podałem wykładnię prawną, która znalazła się w podanej przez Ciebie opinii, w której jest mowa wyłącznie o deklaracjach "papierowych" - rozumiesz różnicę, czy nie za bardzo?

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Jesteś w stanie odnieść się do tego, co napisałem - nie ma czegoś takiego jak "wszystkie opinie prawne" - taki twór nie istnieje, a ja Ci podałem wykładnię prawną, która znalazła się w podanej przez Ciebie opinii, w której jest mowa wyłącznie o deklaracjach "papierowych" - rozumiesz różnicę, czy nie za bardzo?
    Chcesz mi powiedzieć że lepiej interpretuje aż prawo od prawników?Ok, przyjąłem

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Zadałam Ci konkretne pytanie, na które odpowiedź jest we wskazanym przez Ciebie artykule i wskazałem, że dotyczy on jakichś papierowych deklaracji, których w zasadzie, nie da się potwierdzić, a Ty, w biezdurno powtarzasz coś, co nie ma podstaw prawnych, na co, również w tym samym artykule, masz wyrok Sądu Najwyższego w kwestii wyznawców Jehowy, a Ty, zamiast czytać prawo, skupiłeś się na publistyce prawniczej, która nie zawiera żadnych odniesień do obowiązującego prawa, tylko do tego, czy lekarz musi wiedzieć, który sprzęt w jego szpitalu, zastał zakupiony przez WOŚP, bo widocznie jest ślepy i głuchy, a studia skończył na Collegium Humanum i nie za bardzo orientuje się na swoim oddziale, bo przecież ten sprzęt przywożą tam w tajemnicy, pod osłoną nocy - wszyscy wiedzą, a on nie [emoji846]

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Zadałam Ci konkretne pytanie, na które odpowiedź jest we wskazanym przez Ciebie artykule i wskazałem, że dotyczy on jakichś papierowych deklaracji, których w zasadzie, nie da się potwierdzić, a Ty, w biezdurno powtarzasz coś, co nie ma podstaw prawnych, na co, również w tym samym artykule, masz wyrok Sądu Najwyższego w kwestii wyznawców Jehowy, a Ty, zamiast czytać prawo, skupiłeś się na publistyce prawniczej, która nie zawiera żadnych odniesień do obowiązującego prawa, tylko do tego, czy lekarz musi wiedzieć, który sprzęt w jego szpitalu, zastał zakupiony przez WOŚP, bo widocznie jest ślepy i głuchy, a studia skończył na Collegium Humanum i nie za bardzo orientuje się na swoim oddziale, bo przecież ten sprzęt przywożą tam w tajemnicy, pod osłoną nocy - wszyscy wiedzą, a on nie [emoji846]
    Człowieku,ale ta deklaracją nie ma mocy prawnej ze względu na przepisy a nie formę złożenia.A Ty rozpaczliwe chcesz przepchnąć tezę o jakiś "świstka h papieru" które miały by decydować o ważności lub nieważności.

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Jakie "przepisy" wskaż je.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Jakie "przepisy" wskaż je.
    Te na które powołują się wykształceni prawnicy z praktyką zawodową.Zawsze możesz do nich napisać że znasz się lepiej.

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Te na które powołują się wykształceni prawnicy z praktyką zawodową.Zawsze możesz do nich napisać że znasz się lepiej.
    Zacytuj go.

https://www.prawo.pl/zdrowie/odmowa-...ta,242361.html

Przeczytaj ze zrozumieniem - tu masz odwołanie do konkretnego przepisu, a nie prawnicze bajdurzenie.

Oprócz tego przeczytaj sobie srtykuł 60 Kodeksu Cywilnego oraz definicję prawną "oświadczenia woli", masz ją chociażby w Wikipedii, ale oczywiście nie tylko - to są przepisy - rozumiesz różnicę, czy nie za bardzo?

Zatem podaj przepis, na który się powołujesz - czekam!

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Zacytuj go.

https://www.prawo.pl/zdrowie/odmowa-...ta,242361.html

Przeczytaj ze zrozumieniem - tu masz odwołanie do konkretnego przepisu, a nie prawnicze bajdurzenie.

Oprócz tego przeczytaj sobie srtykuł 60 Kodeksu Cywilnego oraz definicję prawną "oświadczenia woli", masz ją chociażby w Wikipedii, ale oczywiście nie tylko - to są przepisy - rozumiesz różnicę, czy nie za bardzo?

Zatem podaj przepis, na który się powołujesz - czekam!
    Wszyscy wypowiadający się w temacie deklaracji prawnicy uważają że nie ma ona mocy prawnej, ale Yaniq wie lepiej jak interpretować przepisy-klasyka, czemu mnie to nie dziwi