Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 38 z 38

Temat: WOŚP - inicjatywa mObywatel

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    AdiCarrion, ciekawy wątek poruszyłeś. Zakładając hurraoptymistycznie, że taka deklaracja ma moc obowiązującą. Jeśli szpital udzieli świadczenia za pomocą sprzętu wośp wbrew deklaracji pacjenta - należy się z tego tytułu odszkodowanie? bo zrobili coś wbrew woli??? .
    Oczywiście,że jest to absurd jak cała ta deklaracja, ale wiesz, mamy tutaj eksperta który zna się lepiej więc jego zapytaj..

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    Zapyutam wprost-uważasz ,że wiesz lepiej czy ta deklaracja ma moc prawną od prawników, którzy powiedzieli,że nie ma?-prosta odpowiedż tak, albo nie-jesteś w stanie odpowiedzieć?
    Odpowiadam wprost - interesuje mnie źródło prawa, a nie opinia, bo to jest wyłącznie opinia prawnika i nic po za nią - jak Ci prawnik nakaże oddać samochód, to zapytasz na jakiej podstawie, czy go oddasz, bo prawnik wie lepiej, a Ty wolisz nie dociekać?

Dużo bardziej kontrowersyjne, niż pomysł, by samemu nie zgodzić się na jakiś sposób leczenia, jest wyrażenie takiej woli w imieniu dziecka. Choć rodzic ma prawo wychowywać dziecko zgodnie ze swoimi przekonaniami (art. 48 Konstytucji), a dziecko pozostaje pod władzą rodzicielską aż do pełnoletności (art. 92 KRO), nie oznacza to w żadnym razie prawa do traktowania go przedmiotowo.

Masz odniesienie do kodeksu czy nie masz?
    Po pierwsze, nie do "kodeksu karnego", tylko do Konstytucji oraz Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, no chyba, że dla Ciebie to "wsio ryba", po drugie:

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Jedynym zastrzeżeniem, moim zdaniem, nie do podważenia, jest deklaracja składana w imieniu podopiecznych, a więc tutaj w 100% się zgadzam, bo dziecko nie powinno ponosić odpowiedzialności za to, że jego opiekun prawny jest niespełna rozumu zaślepionym kołtunem, który w ramach terapii wstawia chore dziecko "na trzy pacierze do piekarnika".
    Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Jeśli szpital udzieli świadczenia za pomocą sprzętu wośp wbrew deklaracji pacjenta - należy się z tego tytułu odszkodowanie? bo zrobili coś wbrew woli???
    Jeśli ktokolwiek zrobi coś wbrew Twojej, jasno wyrażonej woli, o której wie, to należy Ci się możliwość dochodzenia zadośćuczynienia lub odszkodowania?

Oczywiście,że jest to absurd jak cała ta deklaracja, ale wiesz, mamy tutaj eksperta który zna się lepiej więc jego zapytaj..
    Jak wyżej - absurdem jest opowiadanie o kodeksie karnym i przepisach, których nie ma

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Odpowiadam wprost - interesuje mnie źródło prawa, a nie opinia, bo to jest wyłącznie opinia prawnika i nic po za nią - jak Ci prawnik nakaże oddać samochód, to zapytasz na jakiej podstawie, czy go oddasz, bo prawnik wie lepiej, a Ty wolisz nie dociekać?

Po pierwsze, nie do "kodeksu karnego", tylko do Konstytucji oraz Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego, no chyba, że dla Ciebie to "wsio ryba", po drugie:

Jeśli ktokolwiek zrobi coś wbrew Twojej, jasno wyrażonej woli, o której wie, to należy Ci się możliwość dochodzenia zadośćuczynienia lub odszkodowania?

Jak wyżej - absurdem jest opowiadanie o kodeksie karnym i przepisach, których nie ma
    Ech.tak jak przewidziałem na początku, kilka stron przepychanek bo Yaniq wie lepiej od wykształconych prawnikowyczy ta deklaracją ma moc prawną

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Ech.tak jak przewidziałem na początku, kilka stron przepychanek bo Yaniq wie lepiej od wykształconych prawnikowyczy ta deklaracją ma moc prawną
    Na tym opiera się konstrukcja systemu sprawiedliwości, że jeden prawnik, wie lepiej od drugiego, a od nich obu, ma lepiej wiedzieć sąd i to w przynajmniej dwuinstancyjnej procedurze, a Tobie wystarczy, że prawnik coś powie, to dla Ciebie jest świętość nad świętościami - dawno temu, całe biuro prawne "Warty" mówiło mi, że nie należy mi się 100% odszkodowania z tytułu OC sprawcy, bo mądrale wymyślili sobie, że przepisy z AC, zastosują do OC, czyli tzw. "ubytek merkantylny", gdybym był Tobą, to bym uznał to za prawdę objawioną, klęknął i pocałował ich w rękę, a ja, zamiast tego poszedłem do sądu i na trzecim posiedzeniu sądu zapadł wyrok, w 100% potwierdzający moje racje, a nie ich "biura prawnego" - rozumiesz diametralnie różne rozumienie porządku prawnego, przeze mnie i Ciebie?

Dla Ciebie, Konstytucja, Kodeks Karny czy Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy, to jeden grzyb, a zatem z taką świadomością prawną, nic dziwnego, że traktujesz opinię prawnika, jak aksjomat, no ale na to, to ja już nic nie poradzę.

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Na tym opiera się konstrukcja systemu sprawiedliwości, że jeden prawnik, wie lepiej od drugiego, a od nich obu, ma lepiej wiedzieć sąd i to w przynajmniej dwuinstancyjnej procedurze, a Tobie wystarczy, że prawnik coś powie, to dla Ciebie jest świętość nad świętościami - dawno temu, całe biuro prawne "Warty" mówiło mi, że nie należy mi się 100% odszkodowania z tytułu OC sprawcy, bo mądrale wymyślili sobie, że przepisy z AC, zastosują do OC, czyli tzw. "ubytek merkantylny", gdybym był Tobą, to bym uznał to za prawdę objawioną, klęknął i pocałował ich w rękę, a ja, zamiast tego poszedłem do sądu i na trzecim posiedzeniu sądu zapadł wyrok, w 100% potwierdzający moje racje, a nie ich "biura prawnego" - rozumiesz diametralnie różne rozumienie porządku prawnego, przeze mnie i Ciebie?

Dla Ciebie, Konstytucja, Kodeks Karny czy Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy, to jeden grzyb, a zatem z taką świadomością prawną, nic dziwnego, że traktujesz opinię prawnika, jak aksjomat, no ale na to, to ja już nic nie poradzę.
    Po pierwsze nie jeden prawnik a kilku.Po drugie to zestawiasz opinię doświadczonych prawników z Twoimi opiniami. Po trzecie ale nie mniej ważne -co trzeba mieć w głowie żeby namawiać tutaj łudzi do projektu obywatelskiego, który miałby skutkować odpowiedzialnością dzieci za poglądy rodziców, no gratuluję moralności,

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

pada tam taki argument, że lekarz nie musi wiedzieć, czy sprzęt został zakupiony przez WOŚP - to jest kompletna bzdura, bo wszystkie urządzenia WOŚP są oznaczone serduszkami, to po pierwsze
    no no, na podstawie naklejki w kształcie serduszka, która domniemanie jest na kazdym sprzecie zakupionym przez WOŚP (albo ci sie tak tylko wydaje), lekarz będzie decydował, czy ratować czyjeś życie. Bo przecież niemożliwe, żeby ktoś sobie taka naklejke trzasnął dla hecy, albo jak ona rzeczywiscie była, to niemożliwe, żeby ta naklejka zostala usunieta przy myciu na przykład, albo ktoś ją z nudów zdrapał.

no dżisas, janik. Różne głupoty na tym forum pisałeś, ale tu już wszystkie kończyny opadają.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Mieszka w
    Radom
    Auto

Domyślnie

Tak się składa że dzisiaj w firmie spotkałem prawnika, który jest moim klientem, więc zapytałem go o kwestię tej deklaracji.Oczywiscie potwierdził argumentu prawników,które według naszej forumowej gwiazdy palestry są jedynie bajdurzeniem i publicystyką.DODATKOWO podkreślił fakt, że z chwilą przekazanie darowizny sprzęt staje się własnością szpitala co dodatkowo daje do wglądu jak mało o prawie wiedzą twórcy tej deklaracji oraz osoby ją rozpowszechniające.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Ktoś tu widzę nieźle odlatuje lekarz nie ma nic innego do roboty , jak sprawdzać skąd pochodzi sprzęt na jakim pracuje dobre
    Ja pracuję na... aż mi się odechało liczyć ilu urządzeniach, w kilku jednostkach, i w d mam skąd kupione. Czy przy kilkudziesięciu badaniach dziennie pytać każdego czy sobie życzy, czy może przejdzie do pracowni obok , co za pierdoły.
    Trzeba być nieźle oderwanym od rzeczywistości żeby takie coś wymyślić czy powielać.
    Ale cel yanik osiągnąl, ktoś odpowiedział, życie ma sens.