Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Żółte tablice - wymagania

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie Żółte tablice - wymagania

Na pewno jest na forum kilka osób które przechodziły tę drogę, interesuje mnie jak realnie wyglądają wymagania żeby udało się zarejestrować auto jako zabytek.
    Nie mają obecnie wymaganych 35 lat w mazowieckim no ale rozważam dokupienie jeszcze jednej zabawki i rejestrację kolekcji, wtedy bodajże 30 lat wystarcza.
    Na tę chwilę mam 155 2.0 8V '94 i Omegę A kombi 2.3 TDI '92, auto w tej wersji spotykane tak samo często jak sprawne 155

Omega w pelni seryjna natomiast 155 ma inne hamulce z przodu i inny układ wydechowy, pytanie jak do tego podejdą, wiem że urzędy w Polsce często idą głównie z klucza "widzimisię"...
    Ostatnio edytowane przez kasztelan ; 31-01-2025 o 14:19

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Co województwo to inne wymagania. W dolnośląskim oprócz wieku podobno wymagają, żeby auto miało jakąś unikatową historię.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Inny (na razie)

Domyślnie

Z poniższego artykułu wynika, że decyzja może być uznaniowa:
    https://irzeczoznawca.com/zolte-tablice-przepisy/
    Niestety, obecnie nawet mimo spełnienia wszystkich norm i wymogów wynikających z ustawy, konserwator zabytków może nie wyrazić zgody na wpisanie samochodu do ewidencji. Może do tego dojść, gdy samochód nie zostanie uznany za wystarczająco wyjątkowy egzemplarz. To specjalna regulacja, której głównym celem jest przeciwdziałanie wydawaniu zbyt dużej ilości żółtych tablic rejestracyjnych. Jednak, decyzje konserwatorskie zależą od danego województwa.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

A kolekcja to nie musi być minimum 10 aut ? bo tak mi rzeczoznawca odpowiedział kiedy rok temu rozmawiałem i pytałem o "kolekcję" . Choć jak później szukałem to nigdzie potwierdzenia że to aż tyle musi być nie znalazłem.

Potewierdził że można auto w młodszym wieku : " jeśli auto nie spełnia kryteriów wieku - właściciel musi udowodnić jego unikalność (np. to, że pochodzi z niskowolumenowej produkcji czy jest powiązane z ważnymi wydarzeniami historycznymi lub sportowymi)." liczę że tu może się uda Pucharówkę podciągnąć.

Co do wieku i województw jeszcze pamiętam że ta Pani gdzieś w tym poradniku przedstawiała sposób jak "przenieść" auto do innego województwa gdzie wiek jest niższy :

https://youtu.be/3bbMovG3GTs?si=Tk9JQ68QyhyWcFgb

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Wg mojej wiedzy kolekcja zaczyna się od 3 aut, i tak chciałem jakiegoś kabriolecika to można coś starszego dokupić.

Co do reszty to wygląda że najlepiej zadzwonić do wszechwładnego w moim województwie żeby poznać jego wykładnie zabytku.