• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Brera Concept 2002

Radzina

Nowy
Auto
Alfa Romeo Brera 3.2 JTS
Witam. Poszukuję wszystkich dostępnych informacji o koncepcie Brery z 2002 roku. Czy ktoś wie ile powstało sztuk? Moim marzeniem jest chociaż raz się nim przejechać.

Koncept miał fantastyczne proporcje, a wersja produkcyjna to już taki przykrótkawy mops ;)

W końcu temat drgnął. Aż nie chce się wierzyć, że koncept jest krótszy od produkcyjnej wersji, ale może dlatego, że ma bardziej zaburzone proporcje i jest niższa - 1,28 wysokości. Ale to na żywo musi wyglądać. Jakbym miał wybierać Brera czy 8C to bym się musiał mocno zastanowić. Ale chyba jednak Brera

Witam. Poszukuję wszystkich dostępnych informacji o koncepcie Brery z 2002 roku. Czy ktoś wie ile powstało sztuk? Moim marzeniem jest chociaż raz się nim przejechać.

Z materiałów prasowych jakie posiadam z tamtych lat wynika, że był tylko jeden (przynajmniej prezentowany publicznie).
Na ówczesnych zdjęciach ma dwa rodzaje tablic włoskich - próbne i standardowe - w tym drugim przypadku potwierdzałoby to informację, że latem 2002 r. młody Giugiaro - Fabrizio - zabrał ją na wakacje na Sardynii.

Concept był zjawiskowy, wręcz idealny.
Szkoda, że wersja produkcyjna zaprzepaściła jego zalety.
Osobiście, gdybym miał tylko taką możliwość, na miejscu AR wróciłbym do pierwotnego - ponadczasowego - projektu dodając obecną technikę Giulii QV.

Concept był zjawiskowy, wręcz idealny.
Szkoda, że wersja produkcyjna zaprzepaściła jego zalety.

Różnica jest taka, że koncepcyjna Brera to było wzdłużne V8 z RWD, a w serii wypuścili poprzeczne FWD. Niestety FWD ma swoje prawa i nie uzyskasz w nim krótkiego zwisu i długiej maski, a proporcje są jakie są. Ale dzięki FWD udało się uzyskać cenę <100.000 zł za podstawową Brerę.

Ostatnia edycja:
Znam różnicę.

Moim zdaniem ówczesna słaba technika AR z zaporzyczeniami z GM zniweczyła ten wspaniały projekt.
Nie tylko FWD, ale i Q4 także wpłynęło na projekt.

"Budżetowa" mogła być GT nazywana przez AR "miejskim coupe" (ponad 80 000 sztuk), Brera powinna być czymś więcej (technicznie), a nie była (co potwierdziła także sprzedaż, niecałe 22 000 sztuk).

Mając wybór między Brerą concept a 8C Competizione także wybrałbym tą pierwszą.

Krytyczna ocena tego co zaszło pozostaje.

Kolejny równie zjawiskowy concept to dla mnie Duettottanta Pininfariny.

Sorry że odgrzewam kotlet, ale przeglądam sobie forum i zauważyłem ten temat i przy okazji nie dalej jak wczoraj, dowiedziałem się o tym prototypie brery z yt, i moim zdaniem to co stało się z brerą wyszło na + .
Środek jak dla mnie wygląda jak z filmu pulp fiction, po prostu brzydki. Może dla tego że pierwszy raz widziałem brere produkcyjną a dopiero później koncept.
Wygląda jakby ludzie próbowali wyobrazić sobie auta przyszłości ale skręcili nie w tą drogę.
Jakaś taka kanciasta i w ogóle. No ale v8 i na tym plusy się kończą niestety.
To tylko takie moje odczucie

Nie zgodzę się z tobą. Cały przód brery i srodek to nic innego jak 159, co jak dla mnie jest na minus. Linia nadwozia konceptu była o wiele bardziej ciekawa.
Co do środkowej deski konceptu, to pomysł może i był dobry, natomiast sama realizacja już nie do końca.

Amortyzatory
Powrót