Drodzy alfisti!

Auto
czarny
DRODZY ALFISTI! Miło mi bardzo obwieścić, że udało mi się odtworzyć prawie wszystkie artykuły dawnego klubu IK@R. Dziś oficjalnie otwieram czytelnię i bloga!

http://alfetta.pl

Oprócz moich starych tekstów opublikowanych swego czasu na stronie klubu IKAR i aktualnych wpisów blogowych, autorem ogromnej części tekstów jest Grzegorz Grątkowski, któremu dziękuję za zgodę na ich publikację. Ja zająłem się ich ponownym zilustrowaniem.

"[notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo nie mogła narodzić się gdzie indziej. Tylko w klimacie północno-włoskich miast, z ich historią, smakiem, umiłowaniem stylu w sztuce i w życiu, w klimacie włoskich namiętności połączonych z tradycją i kunsztem rzemieślniczym starego centrum Europy. Nie przez przypadek marka [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo pochodzi ze stolicy włoskiej mody – Mediolanu.

To opowieść o pasji, ambicji, wielkich zwycięstwach i cichych porażkach ludzi i maszyn, pasji zaklętej w marce, która przez ostatnie 100 lat była prawdziwym synonimem Włoch. Opowieść o Legendzie [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo."

Lajkujcie, udostępniajcie, komentujcie.

Zbyszek Szczygielski, ALFETTA.PL - Legenda [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo
aperto.jpg

No, grubej rury! wszystko na raz, kawał roboty, w sam raz na zimę do czytania ! :)

Ja wszystkiego z Cuoresportivo.pl nie zdążyłem przyswoić zanim zniknęła, super że to wszystko zebrałeś i odświeżyłeś!!!

Też tam byłem zarejestrowany i nawet jakieś moje zdjęcia były chyba. Fajnie, że to ogarnąłeś. Kawał dobrej roboty.

Może wklej te artykuły też i u nas to zwiększy się szansa ,że znów gdzieś nie przepadną.
Też byłem na Ikarze .

Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka

Dzięki, parę lat temu szukałem tekstu Kamila Dłutko o 2.5v6 24v i nie mogłem go znaleźć. A tu jest: http://alfetta.pl/2017/perla-alfa-romeo-silnik-v6-busso/ (2.5 V6 24v okiem użytkownika) - chyba najlepszy tekst o 156v6 jaki czytałem :)

O tak! ten najbardziej mi utkwił (może jeszcze o procesie projektowania 156ki, o swobodzie jaką projektant dostał, i same wypowiedzi Pana Waltera na ten temat) bo szukając latami Vki z braku laku sobie poczytywałem co jakiś czas :) zresztą pewnie i był ten tekst mocną motywacją do poszukiwań jakąś tam podświadomą.

I co ciekawe - wszystko w zasadzie się zgadza - od pierwszych chwil z tym silnikiem :) , no drobny żal bo nic tam nie było o jego umieszczeniu i masie ( w 156) , z wszelkimi konsekwencjami tego... No i że nie trzeba zaniedbań żeby jednak dała o swoich włoskich korzeniach znać... Aaaaaale tam, nie czepiajmy się, wszak to o Afie Romeo ;)

Natomiast z zazdrością podczytywałem na liście mailingowej wrażenia z jazd torowych czy ulicznych ale "usportowionych", porównania opon (choć ileż ich wtedy było raptem, szczyt marzeń Bridgestone RE 50 chyba) . Hmm i specyficzne podejście do 159 (a w dieslu , brrr :) ) , ba 156 już - jako Nie-Alf :) - i w zasadzie racja.
Osobiście dwóch z pierwszych numerków Ikarowiczów mi się trafiło poznać, jednego w jego serwisie, drugiego kupując 166 od niego.

Ostatnia edycja:
Od tego sie zaczynalo historie z marka [notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo.Pamietam jak dzis nagle wszystko zniknelo.A tu prosze taki powrot.Rewelacja.

Ostatnia edycja:
Ooo, dopiero teraz zauważyłem ten cenny wpis.
Dzięki wielkie, zaczytam się w najbliższe ferie:).

Amortyzatory
Powrót