Alfa C-suv

IMG_20190304_172110.jpg
IMG_20190304_172839.jpg
Prezentacja ma się odbyć jutro o 11. Swoją drogą jak się wam podoba nazwa?

Ostatnia edycja:
Nazwa konceptu to nie koniecznie nazwa seryjnego auta. Pamiętacie Kamal? Poza kilkoma egzemplarzami w skali 1:1 nic nie pozostało...
We Włoszech mogła by się taka nazwa przyjąć, bo to niejako nawiązanie do Stelvio. Czy w Europie by się spodobała, raczej ciężko powiedzieć.

We Włoszech mogła by się taka nazwa przyjąć, bo to niejako nawiązanie do Stelvio. Czy w Europie by się spodobała, raczej ciężko powiedzieć.
A ile osób w Europie znało nazwę Stelvio zanim pokazali SUVa o takiej nazwie? :P Zresztą do dziś wiele osób nie interesujących się motoryzacją uważa, że Stelvio to włoskie męskie imię ;)

Zgodzę się co do tego, że niewiele zostało z Kamala. Jednak teraz Alfa jest w całkiem innej sytuacji. Po pierwsze istnieje już model na którego podstawie zostanie zbudowanie nowe auto.
Po drugie FCA tak naprawdę nie ma wyjścia i ten model musi powstać jeżeli chcą się rozwijać i zarabiać. Budowanie nowego modelu na Compassie pozwoli zmniejszyć koszty. Kamal to jednak było coś nowego dla Alfy jak na tamte czasy.
Myślę, że nazwy też nie zmienią bo jak mówisz nawiązuje to do Stelvio, więc ma to sens.
Racja, droga od konceptu do produkcji jest daleka. Ale Alfa nie może odpuścić jeśli chce być uważana za poważną markę. Opóźnienie jest i tak duże.

To musi być jakaś bardzo tania "fałszywka", bo:

Czym innym jest prototyp auta produkcyjnego a czym innym fanaberia projektantów na potrzebę jakiegoś tam show, bez planów produkcyjnych. Na takie "fałszywki" w FCA nie ma ani środków ani atmosfery.

Logiczne jest, że skoro nie ma nigdzie zdjęć "mułów", to auto jest dopiero w fazie projektów cyfrowych i nie było szans na realny model produkcyjny podczas tych targów.

A ile osób w Europie znało nazwę Stelvio zanim pokazali SUVa o takiej nazwie? :P Zresztą do dziś wiele osób nie interesujących się motoryzacją uważa, że Stelvio to włoskie męskie imię ;)

Bardzo wiele osób znało Stelvio... Ja tą trasą/przełęczą jechałem kilka razy a jest ona celem wielu turystów.
Jaka wiedza, taki poziom ludu:)

- - - Updated - - -

To musi być jakaś bardzo tania "fałszywka", bo:

A Ty na co liczysz? Że takie coś wejdzie do produkcji w takiej samej formie? To karoseria/model na bazie już istniejącej platformy. Więc nie kosztowało to milionów...

Ostatnia edycja:
Bardzo wiele osób znało Stelvio... Ja tą trasą/przełęczą jechałem kilka razy a jest ona celem wielu turystów.
Jaka wiedza, taki poziom ludu:)
No to szacun dla Ciebie, przecież jak Ty jechałeś tą trasą, to już cała Europa wiedziała co to jest / gdzie to jest :-)

A Ty na co liczysz? Że takie coś wejdzie do produkcji w takiej samej formie? To karoseria/model na bazie już istniejącej platformy. Więc nie kosztowało to milionów...
A Ciebie nadal nic nie przekona, że "białe jest białe, a czarne jest czarne" :P Czasem warto ugryźć się w język, zamiast udawać tu nieomylną wyrocznię :) P.S. Znam znaczenie słowa Concept.

- - - Updated - - -

A na tym zdjęciu widać nawet powrót do stylistyki 159-ki.

Załączniki

• Alfa-Romeo-Tonale-Concept-2.jpg
    Alfa-Romeo-Tonale-Concept-2.jpg
    41.3 KB · Wyświetleń: 14
Ostatnia edycja:
To auto na platformie nowych Jeepów tylko ze zmienioną budą. Na stanowisku Jeepa też stoi nowe zasłonięte auto podłączone do gniazdka, poza tym na innych fotkach przykładowo z autoblog.gr widać że to auto jest wielkości Mazdy CX-3 jak nie mniejsze. Tonale na 100 procent będzie miał jakąś hybrydową bądź całkowicie zelektryfikowaną wersje, na jego stoisku też stoi gniazdko. Jest duża szansa że to faktycznie wersja produkcyjna, co ciekawe przód odbiega kompletnie od Giulii i Stelvio i jest zaostrzony jak w 159, wiem że wielu z was to cieszy. Alfie raczej nie chciałoby się bawić w prototypy, pokazali to przy Giulii i Stelvio, których prototypów i wycieków przed samymi targami nie było. Drugą stroną byłoby też to że raczej nie mają kasy na zabawe w prototypy, wbrew pozorom to kosztuje niemałe pieniądze.

Bardzo dobrze, że wyjdzie hybryda plug-in. Jest faktycznie duża szansa, że to więcej niż concept, bo po co by były te stacje do ładowania.

37.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

No to szacun dla Ciebie, przecież jak Ty jechałeś tą trasą, to już cała Europa wiedziała co to jest / gdzie to jest :-)

A Ciebie nadal nic nie przekona, że "białe jest białe, a czarne jest czarne" :P Czasem warto ugryźć się w język, zamiast udawać tu nieomylną wyrocznię :) P.S. Znam znaczenie słowa Concept.

- - - Updated - - -

A na tym zdjęciu widać nawet powrót do stylistyki 159-ki.

Pisząc, że ludzie nie znali wcześniejszego znaczenia Stelvio pokazujesz, swoją ignorancję w tej kwestii...

Co tutaj jest nie tak, jak pisałem?

Po pierwsze- auto, które pokażą jutro to nie jest ostateczną wersją produkcyjną C-SUV'a, czyli nie będzie nowego modelu w Genewie.
Po drugie- to nie jest Concept mający na celu mydlenie oczu, tylko nieco bardziej wymyślna karoseria na bazie platformy, już istniejącej.
Po trzecie- jak widać dopiero teraz pojawiają się prawdopodobne zdjęcia tego modelu podczas testów drogowych i to też dowodzi, że prace nie są na tyle zaawansowane, żeby można było liczyć na szybkie wejście do sprzedaży.

Myślę, że będzie tutaj podobnie, jak z Brerą. Wersja produkcyjna pozostała podobna do koncepcyjnej ale ze zmianami, które wymuszają rynek, przepisy i procesy technologiczno- produkcyjne.

Ostatnia edycja:

Jest wiele takich osób.. lecz wszystkie z nich widzą więcej niż czubek własnego nosa.

Imho od 15 lat mam nadzieje kiedyś wybrać się tam na rowerze szosowym i bez zadyszki zrobić ta przełęcz w obie strony..
Niestety zdrowie od lat nie pomaga w spełnieniu tego marzenia. Może kiedyś..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak dla picu. Ładowanie jest teraz trendy.

- - - Updated - - -

Bardzo dobrze, że wyjdzie hybryda plug-in. Jest faktycznie duża szansa, że to więcej niż concept, bo po co by były te stacje do ładowania.

....

- - - Updated - - -

Tak jak pisałem. Mają produkować ten samochód prawdopodobnie w fabryce zamiast Pandy.
Być może nie będzie to C-suv tylko B-suv. A to ze względu na to, że równolegle ma być produkowany baby Jeep.
Ponadto Jeep Compass, na którego technice miałby być produkowany C-suv Alfy chyba nie jest produkowany we Włoszech.

- - - Updated - - -

Prawie wszyscy rowerzyści. Ze zdjęć kolegi, który tam wjechał rowerem Stelvio wygląda bardziej jak trasa rowerowa niż szosa dla samochodów.

Jak dla mnie może być - skoro małe SUVy(vel krosowery) sprzedają się teraz bardzo dobrze, to trzeba to wykorzystać z zimną krwią bankiera(!) - tani w produkcji mały SUV FWD(+ ew. AWD) na bazie dżipa kompasa - dodać parę znaczków AR, design nawiązujący do marki i będzie murowany sukces.

ps. ponoć teraz go pokażą, a w przyszłym roku zaczną sprzedawać i GIT! Jestem jak najbardziej ZA, bo kasa na drużynę Alfa Romeo Racing w F1 musi się zgadzać. Po testach w Mont Melo widać, że AR-Racing może być nawet 3-cią siłą w stawce, więc powiem krótko: FORZA ALFA!

L.

Pisząc, że ludzie nie znali wcześniejszego znaczenia Stelvio pokazujesz, jakim jesteś ignorantem chociażby w tej kwestii...

W Twoich ustach, to dla mnie komplement, dziękuję. Ale jako moderator powinieneś sam sobie dać ostrzeżenie :P

Co tutaj jest nie tak, jak pisałem?

Po pierwsze- auto, które pokażą jutro to nie jest ostateczną wersją produkcyjną C-SUV'a, czyli nie będzie nowego modelu w Genewie.
Po drugie- to nie jest Concept mający na celu mydlenie oczu, tylko nieco bardziej wymyślna karoseria na bazie platformy, już istniejącej.
Po trzecie- jak widać dopiero teraz pojawiają się prawdopodobne zdjęcia tego modelu podczas testów drogowych i to też dowodzi, że prace nie są na tyle zaawansowane, żeby można było liczyć na szybkie wejście do sprzedaży.
Widzę, że sam nie pamiętasz, o czym piszesz na forum, więc pozwól, że Ci przypomnę:
To samo mi powiedzieli Szwajcarzy. Dowiadywałem się, jak najbliżej zaufanych źródeł bo sam chciałem tam lecieć. Ale nie wierzę, żeby nagle spod ziemi wzięli C-SUV'a, którego na żadnych zdjęciach jeszcze nie ma podczas testów.
A co to za problem pokazać prototyp lub koncept stworzony w jednym egzemplarzu specjalnie na targi, który do produkcji wejdzie za rok lub wcale? :P
Ty tak poważnie...?
Oczywiście jeszcze jest kilkanaście dni ale takie rzeczy zawsze ogłaszają dużo wcześniej. Jeśli chcą osiągnąć efekt zaskoczenia, to nie tędy droga. Nie każdy się interesuje targami a dużo więcej osób czyta i przegląda prasę.

Jeśli pokażą coś, co wielu ich pracowników dementuje, to muszą zmienić strategię. Ale jeśli pokażą coś całkiem nowego, w sensie nowego modelu produkcyjnego, to są mistrzami kamuflażu:)
A ktoś się tu dziwił jak wcześniej napisałem, że w Genewie mogą pokazać prototyp lub koncept :P
Czym innym jest prototyp auta produkcyjnego a czym innym fanaberia projektantów na potrzebę jakiegoś tam show, bez planów produkcyjnych. Na takie "fałszywki" w FCA nie ma ani środków ani atmosfery.

Logiczne jest, że skoro nie ma nigdzie zdjęć "mułów", to auto jest dopiero w fazie projektów cyfrowych i nie było szans na realny model produkcyjny podczas tych targów.

Ja tam spokojnie poczekam, co jutro powiedzą w Genewie na temat nowego modelu, a Ty chyba powinieneś się już zbierać na samolot, żeby obejrzeć auto, którego według Ciebie nie powinno tam być :P

tonale tył.jpg
Jednak to tylko koncept, nie zmienia to faktu że jest grubo.

Amortyzatory
Powrót