Alfa Romeo Milano

Czekałem na elektryczną Alfę, jak mi spodoba i spełni oczekiwania to może łyknę :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dokładnie przy takim przebiegu i warunkach co podajesz to będzie nieco ponad 2 lata, ja liczę prąd z gniazdka już po podwyżkach co będą od lipca i średnie spalanie 6 litrów w hybrydzie.

Licząc średnie spalanie w hybrydzie 6l:
42k-18k dopłaty = 24k
4k na serwisy dla ICE więcej, zostaje 20k
20k PLN przy spalaniu 6l daje 51kkm, czyli około 17kkm rocznie (przy założeniu 3 lat).
Zakładając 20k rocznie to mamy 2 lata 7 miesięcy.

Przy założeniu, że w EV się nie okaże, że trzeba np. wymieniać płynu chłodniczego po 150zł za litr jak w KIA/Hyundai :)

Prąd z gniazdka po podwyżkach wyjdzie około 1.5zł/kWh (z przesyłem i innymi opłatami). Zakładając, że Milano wciągnie podobnie jak Avenger (16kWh/100km w ruchu mieszanym) to różnica między hybrydą, a BEV wyniesie 15zł na 100km, więc zwróci się po jakichś... 130kkm.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Nasze wyliczenia się rozjeżdżają bo ja liczę wyższa dopłatę a Ty niższą, do tego cenę prądu bierzesz z kosmosu. Podwyżki maja być około 15 % , także grubo przesadziłeś.
Oczywiście jakie będą faktycznie okaże się dopiero za jakiś czas.

Weź pierwszą z brzegu skodę z pakietem L&K.

Jeśli zaś chodzi o Milano, to oceniając po zdjęciach wnętrze jest mega. Sportowe fotele, zegary w tubach, środkowy tablet wkomponowany w deskę, klima na przyciskach. Jeśli jeszcze materiały będą rozsądnej jakości, to mamy auto segmentu B/C, które ma wnętrze niemalże segmentu D.

I vmax 150...

Równie dobrze można by kupować kabiny nie jeżdżące tylko wyglądające. Chyba nie o to w AR i motoryzacji chodź?.

To jest żałość jak stylistyka służy oszustwu. Coś jak fake wydechy które tak naprawdę są gdzie indziej . Sztuczny dźwięk w kabinie, sztuczne dopalania w wydechu na redukcjach itp. To naprawdę żałosne jest. Tyle energii projektantów o księgowych skierowane na manipulacje ułomnego klienta. Lepiej kupić porządną kierownice drążek i asseto corsa . Więcej tam motoryzacji. A auto po prostu robiące co do niego należy.
Tak fotele fajne. Tylko po co. Do fotek na insta FB i inne pierdoły.
Alfa Romeo ewoluje w : nic nie potrafię ale udaje że tak bo wyglądam. Nieco inaczej to się zaczynało sięgając w historię.

Nasze wyliczenia się rozjeżdżają bo ja liczę wyższa dopłatę a Ty niższą, do tego cenę prądu bierzesz z kosmosu. Podwyżki maja być około 15 % , także grubo przesadziłeś.
Oczywiście jakie będą faktycznie okaże się dopiero za jakiś czas.

Ok, jeśli masz KDR lub działalność gospodarczą, czyli spełniasz wymaganie na wyższą dopłatę, to rzeczywiście źle założyłem.

Podwyżki mają być 15%? ;) To tylko póki co zapowiedzi polityków, na chwilę obecną, zatwierdzona przez URE taryfa zawiera znacznie wyższe kwoty.

Prąd jest teraz tani na giełdach a do tego wyższe podwyżki nie przejdą ze względów politycznych.
Ludzie by platformę zaciukali :)
Benzyna zresztą tez nie tanieje.

Prąd jest teraz tani na giełdach a do tego wyższe podwyżki nie przejdą ze względów politycznych.
Ludzie by platformę zaciukali :)
Benzyna zresztą tez nie tanieje.

Tiaa, podziwiam Twój optymizm ;)
Póki URE nie zatwierdzi niższych taryf nie uwierzę w żadne ich zapowiedzi.

Przypominam wam o rozkręcającej się wojnie na bliskim wschodzie, to tak w odniesieniu do cen benzyny ropy, czy omawianego prądu. ;)

Benzyna faktycznie będzie drożeć regularnie. Tym bardziej można brać pod uwagę elektryka.
Oczywiście jak ktoś nie ma gdzie się ładować albo robi śmiesznie małe przebiegi to hybryda tez będzie spoko.

Benzyna faktycznie będzie drożeć regularnie. Tym bardziej można brać pod uwagę elektryka.
Oczywiście jak ktoś nie ma gdzie się ładować albo robi śmiesznie małe przebiegi to hybryda tez będzie spoko.

Na pewno, to wartość obecnego elektryka będzie potężnie spadać (kiedyś trzeba sprzedać z grubą stratą dolicz ją do kosztów ) wobec rozwoju technologii .
To jest pewniak. Trzeci po śmierci i podatkach. Ale to wiesz na pewno wciąż nie kupując elektryka.

Z benzyną ? I w ogóle paliwami kopalnymi można mieć wątpliwości. Po kiego toczą się wojny o tereny gdzie ich dostatek pod ziemią?

A tak poza konkursem @75andrew155, @Belfer, była już oficjalna premiera Milano, to chyba czas przenieść ten wątek obok innych aktualnych modeli z działu prototypów :)

Na pewno, to wartość obecnego elektryka będzie potężnie spadać (kiedyś trzeba sprzedać z grubą stratą dolicz ją do kosztów ) wobec rozwoju technologii .
To jest pewniak. Trzeci po śmierci i podatkach. Ale to wiesz na pewno wciąż nie kupując elektryka.

Nie czytasz uważnie wątku. Oczywiście utrata wartości będzie wyższa ale nawet biorąc pod uwagę najgorszy scenariusz, że po kilku latach elektryk za 172 tys. będzie wart tyle samo co hybryda za 130 tys. czyli np. 80 tys. to dla mnie nie ma znaczenia, bo wyższą utratę wartości zrekompensują mi najpierw dopłaty a później niższe koszty eksploatacji i serwisowania.
Osobiście uważam, że z czasem utrata wartości elektryków będzie spadać, ze względu na coraz większą popularność tego napędu, dodatkowe podatki na pojazdy spalinowe itd.
Oczywiście wydajność nowych modeli elektrycznych będzie rosła ale to nie będzie to mocno rzutować na ceny 5 letnich i starszych używek, bo te będą kosztowały połowę lub mniej ceny nowej wersji, więc będą w kompletnie innym przedziale cenowym i będą interesować innego klienta.

Ceny elektryków nowych, a co za tym idzie i mocny spadek wartości używanych nastąpi w momencie wycofania dopłat, analogicznie jak to miało miejsce w Niemczech.

Do tego podatki od EV, których teraz nie płacą w końcu też je dotkną. To jest nieuniknione.

Idiotyzm w zenicie. Milano z Tychów źle, Alfa Romeo z badziewnym francuskim silnikiem dobrze.
Co tam w tym Milano się jeszcze produkuje poza azjatycką konfekcją?

Ceny elektryków nowych, a co za tym idzie i mocny spadek wartości używanych nastąpi w momencie wycofania dopłat, analogicznie jak to miało miejsce w Niemczech.

Do tego podatki od EV, których teraz nie płacą w końcu też je dotkną. To jest nieuniknione.

Jak faktycznie wprowadzą do produkcji te nowe akumulatory co m innymi chwali się nimi Toyota, i będą mieć nawet połowę obiecywanych parametrów, to obecne EV będą warte tyle co ważą.
Skoro wg Alfy nazwa ma być związana z miejscem produkcji, to proponuję Alfa Romeo Gronie ;)

Ostatnia edycja:

Będzie dokładnie odwrotnie, zniesienie dopłat zwiększy wartość rezydualną, która obecnie jest sztucznie obniżana przez dopłaty.
Co do podatków to jedyne jakie są pewne to od spalinowców, od EV pewnie tez wprowadzą ale dopiero wtedy kiedy zaczną stanowić duży procent samochodów jeżdżących po drogach a to jeszcze potrwa.

Amortyzatory
Powrót