Producent twierdzi, że pasek uszkadza się przez zdegradowany olej a ten degraduje się najszybciej przy jeździe miejskiej, chociaż oczywiście jak przejedziesz kilkadziesiąt tysięcy kilometrów w trasie to też zdegraduje i trzeba go wymienić.
Czyli to co kilkukrotnie powtarzałem. Silnik do miejskiego samochodu, nie nadaje się do jazdy miejskiej
Nie interesuje się wadami w każdym silniku na rynku. Dobrze, ze wspomniałeś o 1.6 THP. Miał problemy ale nowe wersje są chwalone. Dlaczego uważasz, że z wersją 1.2 nie jest to możliwe? W Alfie będzie już przecież trzecia wersja tego silnika a największe problemy ma pierwsza odmiana produkowana od 2014 roku.
Dlatego nie dziwi, że o nie wiedziałeś o wadach 1.2pT.
A jakie to są nowe wersje 1.6THP? Nowe 1.6 to pureTech, nie THP, nie wiedziałeś o tym? Dodatkowo zostały w nim zmienione w stosunku do THP niemal wszystkie elementy, które w THP powodowały problemy.
Dlaczego uważam za mało prawdopodobne, że 1.2pT będzie bezproblemowe - już Ci pisałem kilkukrotnie i to nie na podstawie przypuszczeń, a faktów, na chwilę obecną nie poprawiono innych problemów poza rozrządem, co można potwierdzić po numerach części. Ile razy mam to jeszcze powtórzyć?
To dlaczego się dziwisz, ze ja nic nie wiedziałem o tych problemach i nikt na naszym forum?
Ja się dziwię? Dziwię się, że nie czytasz ze zrozumieniem... Napisałem jasno:
Ludzie z PSA już o tym problemie wiedzieli w 2017 roku, bo wtedy były już pierwsze kombinacje z paskami.
To, że Ty nie wiedziałeś, szczególnie mnie
nie dziwi. Czemu mnie
nie dziwi, że na forum AR ktoś nie ma wiedzy o wadach w silnikach innych marek? A jak Cię zapytam o poważną wadę silnika D4204T14 czy D4204T5 to wiesz o czym mowa, czy jednak nie bardzo?
Nie wiem, mam to narysować jeszcze?
Tu masz rację, powinna być dwuletnia gwarancja na naprawę.
Powinna. Aczkolwiek dziwi mnie podejście polskich ASO, bo to, że nie dają swojej gwarancji, nie zwalnia ich z rękojmi na usługę i części, która wynika z przepisów KC.
Ale kolego, przecież Ci pisałem,że jest masa artykułów czemu nowa wersja również będzie awaryjna ponad normę-zmiana paska jest wyeliminowaniem jedynie jednego z problemów tego silnika.Zamiast pfrzeczytać opinię mechaników, którzy rozebrali i porównali tą konstrukcjE z poprzednikiem to z uporem maniaka bronisz tego silnika.
Nie dziw się, to standard u Żuczka. Jak czytałeś jego posty, to zauważysz, że wszystko nt. tego silnika to gdybanie, jego własna opinia nie poparta niczym innym niż przeczuciem. Proponowałem mu, żeby sam sobie sprawdził jak wygląda np. sprawa z pierścieniami, to stwierdził, że mu to niepotrzebne, ale dalej brnie, że to będzie bezproblemowy silnik.
A wszystko dlatego, bo będzie montowany w AR...