• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Dobry i tani mini pakiecik do zabawy przy aucie

• Autor wątku Autor wątku Lenix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Lenix

Nowy
Auto
Była 147 2.0, jest GT i Saxo
Cześć, mógłby ktoś z bardziej zaawansowanych użytkowników podać jakiś sprawdzony niedrogi preparacik do niżej wymienionego 'pakieciku' ? Myśle że sporo osób zadowoli taka informacja, bo nie każdy wie jak się za to zabrać a jakieś podsatawe graty do 'detaling' by się przydały

Co do kolejności działań kolega Khot wyżej opisał wszystko zaś mnie interesuje :

- Dobry szamponik do mycia
- Gąbka/mikrofibra czy coś do mycia wstępnego auta
- Preparacik do czarnych plastków zewnętrznych
- Dressing do opon
- Porządny wosk do nakładania ręcznego dla ogólnego połysku auta
- Jakiś ogólny preparat do deski rozdzielczej + inne plastiki powiedzmy w mat

I tak! Wiem że to nie jest detaling, i że samym woskiem itd nie osiągniemy długotrwałego efektu, chodzi mi o pakiet na sobotnio-niedzielne poranki przy samochodzie

Powinno to dużo ułatwić, bo rynek jest tym przeładowany i ciężko jest coś wychwycić dla kogoś kto dopiero zaczyna swoje podwórkowe przygody z nazwijmy to 'detalingiem'
Proszę o podanie nazw preparatów, nikt nie będzie posądzał o reklamę czy później wytaczał sprawę bo coś zepsuł w czasie prac,
Zwykłe info z waszego doświadczenia i tyle

Ostatnia edycja:
Celowo takiego pakietu nie podawałem, bo tak jak napisałem na początku - ceny się zmieniają, produkty się zmieniają, co jakiś czas pojawia się coś nowego, nie da się stworzyć jednego zestawu który przez długi czas będzie aktualny. Dodatkowo głównym zastrzeżeniem moderatorów forum przed utworzeniem działu było to, aby nie stał się on kolejnym bazarem, gdzie każdy będzie promował swoje i traktował jako miejsce do robienia biznesów - uszanujmy to: dyskutujmy w tym miejscu raczej o różnicach między konkretnymi środkami, opisujmy działanie a nie twórzmy jakiegoś gotowca bo oprócz tego że to niepraktyczne, to podatne na nachalne podtykanie własnego biznesu.

Cel masz szczytny, jednak w praktyce może się nie sprawdzić niestety.

Może i masz racje, skoro modzi się tego obawiali to do usunięcia ewentualnie do nie wiem czego ;v

- szampon ja uzywam 4Nano Ultra Violet, fajnie sie pieni dobrze domywa, mówią ze zapach winogronowy ale ja nic z tego nie wyczuwam, raczej zapach bardziej chemiczny,
- gabka odrazu do wyrzucenia, kup cos porządnego jak chcesz miec w dobrym stanie lakier, ja uzywam rekawicy z mikrofibry z Meguair's fajna, chlonna ogolnie warta pieniedzy
- Niestety nie wypowiem sie odnosnie czarnych plastików zewnętrznych poniewaz musze jakis kupic, narazie zastepcza używam Nielsena do plastików wewnętrznych
- dressing do opon mam Nielsena i Meguair's, moim zdaniem efekt jest prawie taki sam ogolnie polecam i to i to
- wosk ja mam Finish Kare 1000p hi-temp paste wax, fajny wosk i jego zaleta jest ze mozna go używać nawet na felgach ponieważ nie schodzi pod wplywem temperatury
- do deski mam Poorboy's World Natural Look, podkreśli czern, nie robi polysku i ma fajny zapach tak a jakby migdaly

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

- Dobry szamponik do mycia
Presta Sudzz, Valet Pro Poseidon

- Gąbka/mikrofibra czy coś do mycia wstępnego auta
Gąbki nie używaj. albo rękawica z microfibry albo rękawica z wełny. Najlepsza rękawica nic nie da jak wcześniej nie zmyjesz myjką piachu z auta.

- Preparacik do czarnych plastków zewnętrznych
ValetPro Dionysus, Kocha Chemie Plast Star

- Dressing do opon
Nielsen Brillance

- Porządny wosk do nakładania ręcznego dla ogólnego połysku auta - Colinite 476 na długo, testerki Dodo Juice na weekendowe zabawy :) Przyda się jeszcze cleaner pod wosk np dodo juice

- Jakiś ogólny preparat do deski rozdzielczej + inne plastiki powiedzmy w mat. Nie ma czegoś takiego jak ogólny. Jeden do mycia drugi do zabezpieczenia. Mycie apc a na to Nielsen Finesse lub PB Natural Look

Amortyzatory
Powrót