Osad na feldze

Orlos93

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1.9 16V JTDM-JET PROGRESSION
Witam! Panowie mógłby ktoś doradzić jak wyczyścić osad na feldze pokazany na zdj poniżej. Są to tak jakby takie malutkie drobinki przyczepione do felgi, niektóre idzie usunąć tylko gdy mocno zaczniemy je zdrapywać ale już w jednym miejscu porysowałem felge więc może ma ktoś jakiś sposób na tego typu problem?

Załączniki

• DSC_0054[1].jpg
    DSC_0054[1].jpg
    47.4 KB · Wyświetleń: 476
To jest pył hamulcowy. Dobry środek do czyszczenia felg plus przetrzeć szczotką i powinno zejść

Ironx, Prix - tego typu rzeczy tutaj pomogą. Jest to wzarty osad metaliczny z klocków i tarcz jak pisze słusznie moj zacny poprzednik.

Polecam IronX - widziałem jak działa. Natomiast rozszyfrowując Prix - to produkt Tenzi - z tego co pamiętam tańszy ale chyba nie był tak skuteczny. A najtaniej potraktować kwasem fosforowym jak ma się do niego dostęp ;)

Kwasem tego nie zdejmiesz. Tenzi Prix jest mniej skuteczny ale przeliczajac cenę na skuteczność wg mnie jest lepszy od ironx.

Najważniejsze ze mam Prix i kwas - za zdrowie chemikow :)

Bo nie Francuzi go wymyślili :)

Znalazłem taki opis do tego środka Ironx, Uwaga: Unikać kontaktu Iron X z powierzchniami chromowanymi, metalowymi, zaciskami hamulca, ciężarkami do wyważania kół oraz z powierzchniami punktowo lakierowanymi.
Czy rzeczywiście tak działa na zaciski i ciężarki do wyważania kół?

Nie, spokojnie bezpieczny.

Polerowanego aluminium na felgach lepiej nim nie traktować.
Najlepiej zdjąć koło do mycia a po usunięciu wszystkiego nawoskować - w przyszłości będzie 10x łatwiej domyć.

Wczoraj użyłem tego specyfiku i efekt jest zadowalający. Tani jak barszcz, koło 10 zł.

attachment.php

Załączniki

• WP_20140507_11_13_13_Pro.jpg
    WP_20140507_11_13_13_Pro.jpg
    97.5 KB · Wyświetleń: 593
Za tą cenę nie można spodziewać się super efektu, ale wspomagając pędzelkiem trochę trudnych zabrudzeń zmyje.

Uzywam tego samego Nie zauwazylem zadnej roznicy w porownaniu do turtlewax a cena bardzo przystepna

ja zmywałem kiedyś taki osad benzyną ekstakcyjną i szmatką :D trochę się trza przyłożyć :P

Spróbuj K2 Felix. Nanieść dokładnie na całą felgę, poczekać kilka minut i wytrzeć szmatką lub spłukać wodą. :cool:

Co Wy z tą chemią?

Myjka parowa odspaja cały syf z felg. Potem je tylko opłukać i gotowe.

Amortyzatory
Powrót