Jak zabezpieczyć lakier/drzewa

• Autor wątku Autor wątku KaaC
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
pracuję w auto detailing-u i jak czytam co piszecie za głowę się łapie :blink:

1 primo przed żywicą nie da się zabezpieczyć auta aby się usuwała przy myciu
2 primo ktoś napisał o wosku syntetycznym jest to jedne wielkie gówno jak sami widzicie w nazwie SYNTETYCZNY czyli sztuczny używaj wosków naturalnych i najlepiej twardych ja proponuję markę MEGUIAR'S
3 primo glinka też rysuje lakier tak więc po każdym jej użyciu dla idealnego efektu przydała by się polerka
4 primo dobra powłoka zabezpieczająca lakier na pewno pomoże aby auto było dłużej czyste i błyszczące ale nigdy nie zabezpieczy przed żywicą asfaltem i tym podobnym przygodom.

Jak coś proszę pisać na v1r00z@icloud.com ponieważ nie zawsze siedzę na AH chętnie pomogę jeżeli chodzi o kosmetykę

Kurde, CO?! :blink:

pracuję w auto detailing-u i jak czytam co piszecie za głowę się łapie
A ja po Twoim poście... :lol:
Tu się zgodzę.
2 primo ktoś napisał o wosku syntetycznym jest to jedne wielkie gówno jak sami widzicie w nazwie SYNTETYCZNY czyli sztuczny używaj wosków naturalnych i najlepiej twardych ja proponuję markę MEGUIAR'S
Wosk woskowi nierówny. Dobry syntetyk będzie lepszy od słabego naturalnego. Na dodatek "polecasz" firmę która robi jeden z lepszych wosków syntetycznych na rynku (NXT 2.0). A poza tym powodzenia zimą z woskiem naturalnym na carnaubie. :lol:
3 primo glinka też rysuje lakier tak więc po każdym jej użyciu dla idealnego efektu przydała by się polerka
Bzdura. Różne glinki mają różną twardość i glinką delikatną nic nie porysujesz, chyba że patrzysz pod mikroskopem, ale wtedy mówisz o rysach takiej grubości jak mogą powstać wycierając umyte auto do sucha ściereczką/ręcznikiem z mikrofibry. :lol:
Twarde i średnie glinki oczywiście też są dostępne i one jak najbardziej ściągają dużo, łącznie z utlenioną warstewką lakieru, ale nikt tu takich nie poleca, bo używa się ich tylko przed korektą polerską.
4 primo dobra powłoka zabezpieczająca lakier na pewno pomoże aby auto było dłużej czyste i błyszczące ale nigdy nie zabezpieczy przed żywicą asfaltem i tym podobnym przygodom.
Bo na dobrą sprawę nic oprócz pokrowca czy garażu/wiaty nie pomoże, trzeba zacząć parkować gdzie indziej albo nauczyć się z tym żyć i regularnie czyścić.

tak nxt jest najlepszym syntetykiem dlatego go nie polecam nie mów bzdur widzę że kompletnie nie masz pojęcia o kosmetyce aut pracuję w tym codziennie od 8 lat i pracuję nad samochodami które możesz w necie obejrzeć i nie mów że glinka nie rysuje skoro zbierasz nią brud i tym brudem właśnie rysujesz lakier niema glinki o różnej twardości wystarczy pomiętolić dłużej w rękach i robi się mięciutka każda jedna. Co do twojego pokrowca w garażu sam mam na swojej alfie powłokę dzięki której po pierwsze w deszczu jadę suchym autem a po drugie wystarcz je opłukać wodą i jest czyste nie ma potrzeby używania wosków, szamponów itp.

dla niedowiarków wstawiam filmik dodajmy do tego teraz opór powietrza przy 80/100 km/h i mamy suche auto podczas deszczu

Mina innych posiadaczy aut bezcenna :pleasantry:

https://www.youtube.com/watch?v=3HZ_jn6ZZMo

Ostatnia edycja:
pracuję w tym codziennie od 8 lat i pracuję nad samochodami które możesz w necie obejrzeć
Spoko, napisz w jakim studio detailerskim pracujesz, no chyba że wstydzisz się pokazywać efektów swojej pracy (a nie filmiku z jakiegoś studia z Tajlandii).

maciekqm na Twoim miejscu ostrożniej bym się tu wymądrzał - jest tu co najmniej kilka osób zajmujących się detailingiem od paru lat "amatorsko", a i "zawodowcy" się znajdą ;)

O woskach syntetycznych już palnąłeś bzdurę - więc ostrożność zalecam ;)

Ciekawe rzeczy się tu wypisuje. Będę żądał żeby KA.pl wypłacił mi odszkodowanie mówili że wosk syntetyczny będzie dobry na dodatek mówili że glinka nie rysuje. Czuje się oszukany . Reasumując ludzie na KA to kompletni amatorzy od dzisiaj słucham tylko rad maciekqm :D I jeszcze tak na koniec , to ze byliście w tvn turbo wcale nie oznacza ze jesteście dobrzy ;)

spoko ja się juz nie wypowiadam każdy ma inną wiedzę czy wyszkoloną czy tez wyczytaną w necie przez amatorów którzy póżniej szukają ratunku w specjalistycznych firmach dodam jeszcze że nie każdy produkt z oferty meguiar's jest zgodny z opisem na opakowaniu ale to już szczegół.

Goraco popieram amatorów i garażowe prace na swoimi autami w końcu uczymy się całe życie :D

Odbiegając trochę od tematu - polecam dla chętnych podcast ammo nyc Larrego Cosilli. Ilosc szczegółowej wiedzy, takiej od podszewki, jest ogromna o detailingu.

spoko ja się juz nie wypowiadam każdy ma inną wiedzę czy wyszkoloną czy tez wyczytaną w necie przez amatorów którzy póżniej szukają ratunku w specjalistycznych ...

Można też w drugą stronę.

Ja zatem od dzisiaj słucham tylko speca z Cararte.pl, reszta detailingowego "świata" urodziła się chyba wczoraj skoro uważają woski syntetyczne za doskonałe i nie używają produktów jedynie słusznej firmy Maquiars !
Powłoki ? To wiadomo, tylko Choose ! Inne nie istnieją !

;)

Ja tylko amatorsko interesuję się detalingiem i nigdy nie pracowałem z takimi autami jak Ty, widywałem je tylko w gazetach za szybą w kiosku ale jak widze co pisze zawodowy detailer z kilkuletnim doświadczeniem to nie wiem za co się łapać.
pracuję w auto detailing-u i jak czytam co piszecie za głowę się łapie :blink:

Jak coś proszę pisać na v1r00z@icloud.com ponieważ nie zawsze siedzę na AH chętnie pomogę jeżeli chodzi o kosmetykę

Poleciłem syntetyk bo ma szanse przetrwać działanie preparatu na usunięcie żywicy. Sam też lubię woski naturalne. Każda glinka rysuje lakier? Miał kolega w ręku kiedyś Liquid Elements White Clay? Może na hondzie coś zostawi, na alfie nie zauważyłem.

Wstaw filmik jak ta super powłoka zachowuje się na Twojej Alfie.

Amortyzatory
Powrót