odnowa skory

• Autor wątku Autor wątku Ziber
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Ziber

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 jtd
koledzy tak jak w temacie mam alfe 156 czerwona skora w srodku z racji swojego wieku i przebiegu sa na siedzeniach rozne przetarcia w zwiazku z czym potrzebuje dowiedziec sie czy da sie jakos ten kolor uzupelnic a druga rzecz to skora stracila swoj kolor jest troszke wyblakla i chce przywrocic jej dawny piekny kolor :D

attachment.php

Tak wyglądały moje skóry po samym praniu - wnioskuje, że przez całe 8 lat użyotkowania tego auta nikt tego nie zrobił.
Nie polece Ci swojej metody, bo prawilniaki detailingu powiedzą, że zachowałem sie jak typowy Janusz albo Mirek handlarz.
Ale szare mydło + szczotka i letnia woda zdziałały cuda.

Załączniki

• DSC05005.jpg
    DSC05005.jpg
    68.7 KB · Wyświetleń: 526
Lej na detajlerow

Szare mydlo robi robote we wstepnym czyszczeniu i zadne gwiazdy detajlingu nie przekonaja mnie ze jest inaczej

Polecam :p

Tylko pamiętać żeby od razu po myciu nasmarować mleczkiem do skóry żeby nie wysuszyć jej bo będzie pękać. :)

Truchę się podpinam pod temat... a nawet bardziej niż trochę :P

... ale

KHOT jakie mleczko?? Z tego co mam to za bardzo nie jestem zadowolona :/
... bo w topowym temacie o kosmetyce można spędzić cały dzień, a i tak do końca nie jest się pewnym :P

KHOT, strzelam, że siedzisz w tym temacie więc mam pytanko, a dokładniej z kilka..

1. Powiedz mi czarno na białym jak ma wyglądać to czyszczenie ?
2. Ilu środków się używa ? Jestem myśli, że trzech, a mianowicie :
- środek do czyszczenia
- środek do impregnacji/nawilżenia
- środek do konserwacji

Jeśli tak, to jakich środków użyć do tych etapów regeneracji ?
Nie mam zniszczonej skóry, ale widać jakby delikatnie pęknięcia, których chciałbym się pozbyć.

Czytałem trochę po forach z google i za każdym razem userzy, wykłócają się co jest najlepsze nie udzielając odpowiedzi na moje pytania ;)

Z góry dzięki, pozdro

@monikx - do wyboru jest masa środków, chociażby balsam z autoglym, czy mleczko shiny garage.

KaaC - ja na pierwszy raz zawsze polecam zestaw colourlock. Dlaczego? Bo za stówkę masz w komplecie wszystko czego byś potrzebował: środek czyszczący, szczotę, fibrę i mleczko nawilżające do użycia po czyszczeniu. Wszystko w komplecie i nie musisz się zastanawiać czy brać środek A czy B, a jego jakość i skuteczność potwierdziło już wielu.

Podobnie można powiedzieć o zestawie gliptone, też jest rewelacyjny i kosztuje stówkę.

Podobnie można powiedzieć o zestawie gliptone, też jest rewelacyjny i kosztuje stówkę.
Środki mają dobre, ale do nich jeszcze trzeba luzem kupić szczotę do mycia skóry i fibrę do wytarcia po myciu i nałożenia mleczka - dlatego akurat polecam colourlock, bo w jednym pudle masz wszystko i nic więcej nie potrzebujesz do roboty, początkujący nie musi się zastanawiać "co tu jeszcze kupić".

Kupowałem zestaw na aledrogo ze szczotką i szmatką w cenie o jakiej piszę.

Colorlock do czyszczenia i konserwacji ewentulanie jakis tanszy zammienik.
Do renowacji skory masz zestaw, szpachla do skory, zmywacz i farba tylko farbe najlepiej gdzies na miejscu dobrac zeby kolor byl taki sam. Skora po takim zabiegu wyglada prawie jak nowa.

Ja wyczytałem kiedyś na forum jakimś tani a skuteczy sposób o dziwo połączenie tych dwóch słów jest możliwe :)

Szare mydło letnia woda najpierw a później na to zwykła gliceryna z apteki na watę i nasmarowanie skór zostawienie na dobę i wypolerowanie na sucho. Koszt wyszedł łącznie 12 zł a był o wiele skuteczniejszy niż te wszystkie mleczka, środki któe czasem kosztują sporo.

Gliceryna do skóry ... ludzie ...

Jak ktoś żydzi na środki do skóry, to można i umyć szarym mydłem jak tu pisano.
Ale konserwować TRZEBA dedykowanymi, syntetycznymi środkami ... a nie glicerną, Nivea czy innymi masłami.

Gliceryna do skóry ... ludzie ...
Jako że nie masz kompletnie pojęcia czym jest Gliceryna i że jest mocno wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym jak i skórzanym zapoznaj się najpierw o jakim składniku mowa, sprawdź skład swoich cudownych mleczek do skór a później dalej krytykuj. Bo jest to najważniejsza substancja służąca do nawilżania skóry.

Jak ktoś żydzi na środki do skóry, to można i umyć szarym mydłem jak tu pisano.
Jak ktoś nie posiada wiedzy na czym środki do skóry bazują to nadal może je kupować i zachwycać się ich cudownymi opisami

Podaj jakiś "naturalny" wosk do skóry - poproszę, taki za który się "przepłaca".

nietyx na żadnym środku nie jest podane w składzie "100% gliceryny", więc na pewno smarowanie czystą gliceryną jest w porządku wg Ciebie ?

Kurde ludzie przepłacają kupując naturalne woski do pielęgnacji skóry, a okazuje się, że trzeba kupować syntetyczne.
Zrób nam tę jedną przyjemność: wyjdź z tego działu i nie wracaj, bo nie masz bladego pojęcia o czym piszesz, tym bardziej jak się przyznałeś w humorze że wozisz chlew w aucie. Po pierwsze nie żaden wosk, tylko środek nawilżający. Wosk tworzy barierę na powierzchni, a skóra na tapicerce musi oddychać. Kwestia gliceryna czy środek dedykowany: zamiast toczyć idiotyczne dyskusje smarujcie przez parę miesięcy fotel kierowcy po połowie (tak, ten sam fotel po połowie, chodzi o to żeby był poddany identycznemu użyciu) gliceryną i dobrym mleczkiem nawilżającym, wnioski sami wyciągniecie.

nietyx na żadnym środku nie jest podane w składzie "100% gliceryny", więc na pewno smarowanie czystą gliceryną jest w porządku wg Ciebie ?
Dlaczego ma być nie w porządku? Czy znajdziesz gdzieś skutki uboczne działania gliceryny na skórę? Nie ma takich bo jest to główny składnik w konserwacji, pielęgnacji skóry.
Nigdzie nie jest napisany skład żadnego środka do pielęgnacji skóry, ale co on dodatkowego może zawierać skoro Gliceryna odpowiedzialna jest za nawilżenie skóry

No właśnie, ciekawe czy ktoś sobie coś pryska PLAKiem, żeby błyszczało
'
Jak nie masz nic bystrego i ciekawego do napisania to proszę nie zaśmiecaj tematu chyba że ten post to chyba tylko do nabicia statystyki

Amortyzatory
Powrót