Pomoc w doborze wosku koloryzującego

• Autor wątku Autor wątku dewos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

dewos

Nowy
Auto
147 JTDm 2006r
Witam w ostatni weekend jakiś "frędzel" przerysował mi zderzak nie jest może to mocno głębokie przerysowanie jednak widać to dość dobrze. Nie widzę powodu w lakierowaniu całego zderzaka bo jest to wielkości pięści a nawet mniejsze. Jest kilka głębszych rys i tutaj moje pytanie. Nie znam sie na takich rzeczach a czytałem że dobry wosk koloryzujący może dobrze to zamaskować żeby tak się w oczy nie rzucało.

może ktoś polecić jakiś dobry specyfik kolor to Grigio stromboli metalizzato

Za wszelkie rady bardzo dziekuję

Ponawiam naprawdę nikt nie może nic polecić pod ten kolor ? niestety w ogóle się nie znam na takich sprawach a nie chciałbym wyrzucać kasy w błoto kupując wosk / czy jakiś inny specyfik który może tylko pogorszyć sprawę.

Nie znam żadnego dobrego wosku koloryzującego który mógłbym polecić z czystym sumieniem. Daj zdjęcie tych rys to coś polecimy - być może jakieś AIO da radę je przykryć na tyle żeby chociaż nie rzucały się w oczy.

Nie znam sie za bardzo, ale woski koloryzujace i ogolnie woski, mozna stosowac na powierzchnie plastikowa czyli zderzaki?

Używałem wosków koloryzujących na kilku lakierach i powiem jedno. Tak jeżeli masz czarny. Każdy inny to pomyłka. Nie dobierzesz koloru wosku do lakieru więc mija się z celem jego użycie. Rysy nabiorą jakiegoś innego odcieniu nic poza tym.
Na czarnym jest super, faktycznie zakamufluje odpryski i rysy.

Używałem wosków koloryzujących na kilku lakierach i powiem jedno. Tak jeżeli masz czarny. Każdy inny to pomyłka. Nie dobierzesz koloru wosku do lakieru więc mija się z celem jego użycie. Rysy nabiorą jakiegoś innego odcieniu nic poza tym.
Na czarnym jest super, faktycznie zakamufluje odpryski i rysy.

tu nie masz racji:) Ja na maske ozywalem sonaxa koloryzujacego, i efekt byl naprawde bardzo dobry, odpryski, rysy wszystko sie pochowalo. Nie bylo widac nic, chyba ze sie zblizysz do maski na 20cm. :) A auto koloru Srebrnego :)

chyba ze sie zblizysz do maski na 20cm.
Czyli mam rację :)
A na czarnym nie znajdziesz nic. O to mi właśnie chodzi. Używanie wosku koloryzującego niby z daleka trochę sytuację poprawia ale co z tego jak przechodząc koło auta choćby na parkingu widać że jest coś tuszowane. Mnie to przynajmniej wkurza i dałem sobie spokój. Np dla czerwonego niby problemu nie powinno być bo są dedykowane do czerwieni ale co z tego jak w realu wychodzi jakiś pomarańczowy czy coś. I mam czerwony lakier z pomarańczowymi rysami...... Słabo to się sprawdza. Ale oczywiście podretuszować coś tam można, z daleka ujdzie.

Zalezy co kogo satysfakcjonuje:) Ja osobiscie uwazam ze lepiej jest zatuszowac to dla lepszego wygladu, i zeby bylo to widac z 20cm, niz z 5m :)

Z góry przepraszam za jakość robione na szybko telefonem jeśli nie będą się nadawać dzis postaram sie załatwić aparat i pstryknąć coś lepszego
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• DSC_0169.jpg
    DSC_0169.jpg
    60.8 KB · Wyświetleń: 479
  • DSC_0171.jpg
    DSC_0171.jpg
    54.2 KB · Wyświetleń: 483
Te jasne rysy spokojnie usuniesz pastą polerską na szmatce, np. tempo. Tych czarnych raczej nie pokryjesz ale lakier zaprawkowy plus wykałaczka i trochę wolnego czasu i zamaskujesz tak, że z 2m nie będzie się rzucało w oczy.

Tak, a po profesjonalnej polerce może nawet całkiem zejdzie.

Te jasne rysy spokojnie usuniesz pastą polerską na szmatce, np. tempo.
W żadnym wypadku pasty Tempo! Pastą tempo co najwyżej narobi jeszcze większych szkód. Dobre pasty polerskie typu menzerna, koch chemie, scholl i te małe rysy spolerujesz.

Każdą polerką, nie musi zaraz kupować najdroższych kosmetyków.

Dzięki za odpowiedz co do past tempo na pewno posiadam ale skoro niepewna a tak jak mówiłem zielony jestem w te klocki kupie jakąś z wymienionych przez KHOT.

Pytanie "lakier zaprawkowy" jak go dostać gdzie iść szukać i wykałaczka znaczy taka normalna drewniana ?

I takie pytanie czy np coś z tego co znalazłem się nadaje ?

http://allegro.pl/scholl-concepts-pasta-polerska-s17-high-performan-i5156589062.html
http://allegro.pl/koch-chemie-nano-magic-plast-care-do-plastikow-i4779061849.html
http://allegro.pl/latwe-polerowanie-w-1-kroku-menzerna-pf2500-250ml-i5047839993.html

Ten Koch z Twojego linka to dressing, a nie pasta polerska.

Wybór środka to też kwestia tego, czy chcesz robić to ręcznie (pad ręczny w łapkę i machasz), czy maszynowo - więc myślę, że to też jedno z pierwszych pytań, na które powinieneś sobie odpowiedzieć :-)

Całą operację będę wykonywać ręcznie nie mam dostępu do polerki maszynowej. Jeśli mógłbym prosić o link do jakiegoś środka który nada się do takiej operacji. Z góry wielkie dzieki

Najprościej i najmniej roboty byłoby ręcznie jakbyś użył klasycznego zestawu: Meguiars Ultimate Compound + MonsterShine Tricolor. Więcej wypełni niż usunie co prawda, natomiast efekt będzie zadowalający a przy okazji nie popsujesz więcej niż jest teraz. No i wtedy odpada kupowanie całego zestawu past, gąbek, polerki, itd.

Naklejke przyklej xD
<---nie będę tego komentować i nie zrobię z alfy sticker bomb (chyba dobrze napisalem):jester:

Najprościej i najmniej roboty byłoby ręcznie jakbyś użył klasycznego zestawu: Meguiars Ultimate Compound + MonsterShine Tricolor. Więcej wypełni niż usunie co prawda, natomiast efekt będzie zadowalający a przy okazji nie popsujesz więcej niż jest teraz. No i wtedy odpada kupowanie całego zestawu past, gąbek, polerki, itd.

Super dzięki za rzeczową odpowiedz teraz wiem czego szukać i wystarczy poczekać na lepsza pogode.

przy okazji porady i ja zakupie to dla swojej belli ;)

Amortyzatory
Powrót