Mycie silnika

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150km. 2006r.
Witam

Ostatnio zmieniałem alternator w mojej 159. Od tamtej pory z komory silnika bardzo czuć jakieś smary oleje itp. Jest to uciążliwe bo przy włączonym nawiewie w kabinie unosi się zapach warsztatu i trzeba jeździć przy zamkniętym obiegu. Minął już tydzień od wymiany i zapach nie mija. Pytanie czy ktoś z was czyścił już silnik? Zastanawiam się nad tym, żeby pozbyć się tego zapachu :). Czy to bezpieczne dla silnika? Nigdy wcześniej nie miałem potrzeby tego robić. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Polecam red devil do cieżkich zabrudzeń z ShinyGarage

Dzięki, ale bardziej zależy mi na firmie która się tym zajmie, a nie środek czyszczący. Pytanie czy ktoś już mył silnik.

Dzięki, ale bardziej zależy mi na firmie która się tym zajmie, a nie środek czyszczący. Pytanie czy ktoś już mył silnik.

Radziłbym ci zrobić to samemu. Weź sobie do butelki z atomizerem nalej środka do mycia silników i powoli myj fragment po fragmencie używając pędzla i wycierając szmatką.
Oddasz do warsztatu to wezmą myjkę ciśnieniową i wszystko zaleją. Nie wiadomo co się będzie działo z elektryką np. za pół roku po takiej kąpieli.

Ja myje raz do roku zawsze na wiosnę. Żadna filozofia, a koszt? Płyn do mycia kosztuje z 13 zł, wiec wystarcza na 2 lata spokojnie. Jak nie chcesz samemu myc to jedź na byle pierwszą myjke ręczną to ci wymyją. Ja akurat nikomu nie ufam a jeszcze za to płacić z 30-40zł to mnie nie satysfakcjonuje. Kiedyś kolega dał umyć to po myciu już nie odpalił.

Ja myłem na myjni parowej, koszt coś około 40-50pln. Moim zdaniem jest to dobra opcja, dużo mniej wody leje się po silniku. Nie każdy ma warunki żeby myć samodzielnie. Zapach po tygodniu, moim zdaniem, nie powinien byc wyczuwalny. Może coś gdzieś wycieka?

będę w poniedziałek wymieniać olej i filtry więc może Ci mechanicy sprawdzą czy wszystko tam w porządku....

Amortyzatory
Powrót