• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jaka piana aktywna

lutek26

Nowy
Auto
147 FL
Witam.Jakie piany aktywne polecacie do mycia auta za pomocą pianownicy PA i kerchera?
W jakich proporcjach mieszacie z wodą ?
Ktoś stosuje tez pianownicę do nanoszenia wosku na mokro?
Mile widziane tez inne porady.

DLS125 - stosuje 1:1 z woda do pianownicy.

Nic lepszego nie miałem do tej pory.

Polecona przez chłopaka z forum za czasów VW (Passerati :) )który pracował w myjni. Cały był tam wykład jak myć dobrze auto.

Piana naprawdę świetna a jak znajdę to wkleję link do posta.

Wysłane z ☎️

Ja używam Shiny Garage fruit snow foam, do pianownicy PA leję ok 100ml.

Tak jak kolega wyżej. Ja PA nie używam, jednak jako piany używam Fruit snow foam, lub Athena z unique. Obydwie bardzo dobre :)

równiez polecam fruit 100ml preparatu i 900ml letniej wody :) piana aż miło, ma naturalne PH wiec jest bezpieczna do wczesniej położonych wosków. Jak chcesz usunąć stary wosk to jednak coś mocniejszego trzeba.

A wosk na mokro do nanoszenia pianownicą jaki polecacie?

Gyeon WetCoat jest bardzo dobry - jednak nie jest on do pianownicy.
Nanolex Washcoat - Całkiem fajnie prezentuje się autko po tym produkcie :)
Osobiście jednak wybrałbym Gyeona - lepsza hydrofobowość. :)

A teraz pytanie z innej beczki.Trzeba jakoś dbać o pianownicę? Po nałożeniu piany przepłukać czystą wodą?

Tak - przepłucz dokładnie wszystko (łącznie z filcami).

A teraz pytanie z innej beczki.Trzeba jakoś dbać o pianownicę? Po nałożeniu piany przepłukać czystą wodą?
Płukasz wodą pierw zbiornik, jak już dokładnie wypłukasz, wlewasz wodę, pompujesz ciśnienie i psikasz wodą przez chwile żeby przepłukać filce :)

łeee :P
u mnie pianownica(przerobiony marolex 1500) stoi cały czas zalana roztworem, jak potrzebuje to tylko albo pompuje albo dolewam roztworu i pompuje.
Nic jej złego się nie dzieje. a nalane ma do środka deepera od K2 w stężeniu "jak na tira"

A do tej aktywnej piany nie trzeba czasem miec myjki z ciepla woda? Pamietam, ze kiedys chcialem zwyklej uzyc i slabo to wychodzilo :/

Myjka ciśnieniowa plus koniecznie pianownica PA, wszystko inne da efekt pianopodobny.

Amortyzatory
Powrót