Pielęgnacja skóry

koper1197

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150km
Witam chciałem się dowiedzięc jakim środkiem czyścić skórę (bananowa, żółtą nie wiem jak ten kolor sie dokładnie nazywa :D ) Czym wy czyścicie ? co jaki czas to robić ? Znalazłem w domu taki oto preparat i również pytanie czy będzie on dobry ? 14518686_1821090631455854_1400555132_n.jpg14542806_1821090601455857_1279524356_n.jpg

Ja mam u siebie czarną skórę i kupiłem do niej colourlock (soft wziąłem) żeby nie było za mocno i daje radę. Regularne czyszczenie przede wszystkim

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Witam chciałem się dowiedzięc jakim środkiem czyścić skórę (bananowa, żółtą nie wiem jak ten kolor sie dokładnie nazywa :D ) Czym wy czyścicie ? co jaki czas to robić ? Znalazłem w domu taki oto preparat i również pytanie czy będzie on dobry ? Pokaż załącznik 211936Pokaż załącznik 211937
Słuchaj ja mam banana u siebie i jakoś w tym roku czyściłem skórę, bo była po prostu brudna. Bardzo delikatne mydło, średniej twardości szczotka i jedziesz. Tylko nie trzyj zbyt mocno, żeby nie przytrzeć skóry. ....a zapomniałem o ciepłej wodzie. Ja trudniejszy brud traktowałem mydłem bezpośrednio z pompki na zabrudzenie, a szczotkę moczyłem w wodzie. Na delikatniejsze zabrudzenia troszkę mydła na szczotkę, troszkę wody i delikatnie czyściłem. Od razu wycierałem do sucha, żeby nie zmoczyć skóry i nici. Po całym zabiegu nałożyłem mleczko do skóry i tyle. Mleczko miałem zmotane z firmy zajmującej się produkcją butów. Dla mnie bajka, bo miałem w dłoni jeszcze balsam z MojegoAuta i nie dawało takiego rezultatu.

Witam chciałem się dowiedzięc jakim środkiem czyścić skórę (bananowa, żółtą nie wiem jak ten kolor sie dokładnie nazywa :D ) Czym wy czyścicie ? co jaki czas to robić ? Znalazłem w domu taki oto preparat i również pytanie czy będzie on dobry ?

Środek marketowy, amatorski - ale jakoś tam działa.

Mydła ze względu na nieodpowiedni odczyn Ph odradzam (chociaż szare mydło jako tako ujdzie).

Jeśli chcesz dbać o skórę odpowiednio, skieruj swoją uwagę na środki Colourlock, Forniture Clinic, Gliptone, Duragloss czy Lexol.
Najlepiej zastosować dedykowany cleaner, którym skórę wyczyścisz a następnie odżywkę/utrwalacz, którym skórę zabezpieczysz.

Przy stosowaniu co 2-3 miesiące efekt będzie na oczekiwanym poziomie.

stary sprawdzony sposób :
ciepła woda , płyn do mycia naczyń Ludwik i miękka ścierka z mikrofibry

Jakoś mydło Avel daje radę.... i chyba najlepiej ;)
Meguiar's Ultimate Leather Balm do zabezpieczenia i jest gitara :)

Colourlock Soft lub gliptone. Ewentualnie szare mydło. Nie polecam innych "ludwików" itd. Jak zniszczysz skórę to ci napiszą że źle to zrobiłeś... :) I pamiętaj aby nie tylko wyczyścić, ale dobrze odżywić skórę dedykowaną odżywką :)

Również polecam colourlock.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Polecam zestawy od Colourlocka, ewentualnie budżetowo daje radę również środek od Diamondbrite

Colourlock Soft lub gliptone. Ewentualnie szare mydło. Nie polecam innych "ludwików" itd. Jak zniszczysz skórę to ci napiszą że źle to zrobiłeś... :) I pamiętaj aby nie tylko wyczyścić, ale dobrze odżywić skórę dedykowaną odżywką :)
spróbuj , a zobaczysz ,
P.S. podpowiedział mi to ktos kto od lat pracuje w tapicerstwie , głownie pokrycia to skóra naturalna

- - - Updated - - -

mogę Ci zrobić zdjęcie jak wyglada skóra na krzesłach w jadalni , które mają 7 lat i jak wygląda skóra u mnie w alfie , po jednym takim zabiegu , a była dość zaniedbana

Wygląd to nie wszystko, niektóre specyfiki wysuszają skórę. Umyć to można ją nawet domestosem i gwarantuje, ze też będzie czysta. Tutaj bardziej chodzi aby umyć i jej nie zaszkodzić. Zestaw colorlock kosztuje niecała stówkę i spokojnie starczy na 4 użycia, a skórę mamy nie tylko czysta ale i zaimpregnowaną.

hmm z tego co wiem to Ludwik raczej nie wysusza kolego, wetrzyj sobie w dłonie to się przekonasz , taki prosty test,

Nie wiem nie używam ludwika, a już na pewno nie do mycia rąk ;] Oczywiście każdy sobie może myć czym chce tylko, że po umyciu płynem do mycia naczyń skóra jest tylko i wyłącznie czysta. Zero zabezpieczenia przed wodą, promieniami UV, wysuszaniem i milionem innych czynników wpływających na starzenie się skóry, która akurat w aucie jest najbardziej narażona.

Do czyszczenia dobry cleaner, np. colourlocka, natomiast do zabezpieczenia po umyciu polecam mocno Gyeona Leather Coat. Nałożyłem ją na próbę u siebie w tym roku i jestem mega zadowolony z tego że skóra nie chce się brudzić, ma bardzo ograniczoną wchłanialność wody, ale jednocześnie mimo tej powłoki dalej oddycha. Jeden z bardziej udanych zakupów w tym roku.

Do czyszczenia może być apteczne szare mydło, chociaż ja używam czyścidła od Autoglyma - bo wygodniej :D Do pielęgnacji mam Elephant Leder Preserver od Lederzentrum. Zajefajnie odżywia skóry, robią się elastyczne, nie skrzypią (jedyny specyfik który był w stanie to opanować). Dla mnie bomba :)

A potem czyścisz po takich "ludwikowcach" i się dziwisz, że softem z delikatną szczoteczką przebijasz się do farby bazowej bo taki nie sprawdzi jakie Ph ma płyn do mycia naczyń ...

spróbuj , a zobaczysz ,
P.S. podpowiedział mi to ktos kto od lat pracuje w tapicerstwie , głownie pokrycia to skóra naturalna

- - - Updated - - -

mogę Ci zrobić zdjęcie jak wyglada skóra na krzesłach w jadalni , które mają 7 lat i jak wygląda skóra u mnie w alfie , po jednym takim zabiegu , a była dość zaniedbana

Kolego, a spróbuj tak jak napisałeś "umyć" ręce tym ludwikiem, spłukać i zobacz co stanie się z łapkami w ciągu godziny :) Czy nie będą suche (oczywiście wiadomo w jakim sensie) ;) Zabezpieczenie skórzanej tapicerki to podstawa.

- - - Updated - - -

A potem czyścisz po takich "ludwikowcach" i się dziwisz, że softem z delikatną szczoteczką przebijasz się do farby bazowej bo taki nie sprawdzi jakie Ph ma płyn do mycia naczyń ...

To samo pomyślałem jak przeczytałem posta Fred.X'a ...

Kolego, a spróbuj tak jak napisałeś "umyć" ręce tym ludwikiem, spłukać i zobacz co stanie się z łapkami w ciągu godziny :) Czy nie będą suche (oczywiście wiadomo w jakim sensie) ;)
- - - Updated - - -
to właśnie umyj i zobacz co sie stanie

jakiekolwiek mydło bardziej wysusza

po drugie, nigdzie nie napisałem , że po myciu nie uzyłem żadnego specyfika do konserwacji/impregnacji , ludwikiem tylko czyszczę , niedowiarkom radze spróbować ...

Fred.X ma rację. Widać, że za Was naczynia myją żony :P Teraz płyny do naczyń nie wysuszają skóry, większość ma jakieś dodatki nawilżające. Co wkurwia przy samym myciu naczyń, bo ciężej płyn spłukać z talerza czy odpowiednio spienić na gąbce niż te stare, agresywne.

Sam bym raczej płynu do naczyń na skórę nie ładował, wolę gotowe specyfiki bo są wygodniejsze a ja jestem z natury leniwy :D

Amortyzatory
Powrót