Czyszczenie wnętrza

tomn222

Nowy
Auto
159
Cześć,

Potrzebuję porady co do utrzymywania wnętrza.

1. Alfa ma jasną deskę rozdzielczą i szukam jakieś dressingu do niej? Musi być jakiś specjalny do jasnego czy może być np. POORBOY'S WORLD NATURAL LOOK lub shiny garage, a może jakiś ADBL?

2. Wnętrze jest całe jasne a fotele to jasny AlfaTEX. Był prany parowo w firmie detalingowej. Jasne wnętrze ma to do siebie, że nie można go zapuścić i dlatego szukam jakiegoś preparatu, którym będę mógł na bieżąco czyścić tapicerkę. Generalnie w aucie jest zakaz jedzenia, ale zawsze się coś pobrudzi od ubrań itp. Czy może użyć zwykłych ściereczek do tapicerki? Jakich? Są jakieś proszki które mogą czyścić tapicerkę i można je "zbierać" zwykłym odkurzaczem? Tylko proszę nie vanish...

3. Znacie jakiś impregnat, który mogę samodzielnie nałożyć na fotele, żeby brud nie wchodził w materiał?

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

1. Ogólnie dressing nie jest jakąś koniecznością. Ostatnio robiłem Yarisa, którego deska super zareagowała na zwykłe czyszczenie APC i obyło się bez dressingu. Zależy co lubisz, a jeśli plastiki są nieco wyblakłe, to dressing je odżywi, jednak na jasnych kolorach nie będzie to aż tak bardzo widoczne, jak na ciemnych. Poorboys to klasyka, ja ostatnio kupiłem Detailer's Magic Interior Magic i też jest to bardzo dobry produkt. Ja preferuję taki pół-mat, po prostu odżywiony kolor, absolutnie bez świecenia, bo co się świeci, jest zwyczajnie brudne ;)

2. Osobiście w pranie parą nie wierzę, ale jeśli zadziałało w Twoim przypadku, to spoko. Do miejscowego czyszczenia tapicerki możesz użyć najzwyklejszego APC i zebrać brud fibrą. Są też produkty, które zamykają brud w kapsułki i możesz je następnie wyodkurzać, np. Excede Encapsulator.

3. 303 Products Fabric Guard np. - są też w małych pojemnościach jako tester, także nie musisz wywalać od razu xxx zł na butelkę, która później się zestarzeje :)

ekstrakcyjne mycie jest najlepsze, w jasnych wnetrzach zwlaszcza siwe materiały i bezowe to plamy od wyschniecia po miejscowym czyszczeniu moga byc gorsze od samych plam brudu...

1. Ogólnie dressing nie jest jakąś koniecznością. Ostatnio robiłem Yarisa, którego deska super zareagowała na zwykłe czyszczenie APC i obyło się bez dressingu.

Dressing to nie tylko przyciemnienie tworzyw ale także ich zabezpieczenie przed np. promieniowaniem UV jak również przed łapaniem kurzu bo wiele dresingów ma właściwości antystatyczne.

O takie coś jak excede mi chodziło :)

Chyba kupie adbl apc, dressing shiny garage a do tapicerki ten excede :)

Znacie coś do oczyszczenia plastików z np kopnięć butem ? Zostają takie pręgi ziemi, stosowałem APC, fibrę ale nic to nie pomaga. Ślad pozostaje, zaschnięta glina jakby się scaliła z tworzywem. Jak sobie radzicie z czymś takim ? Szczoteczka jakaś pomoże ?

Znacie coś do oczyszczenia plastików z np kopnięć butem ? Zostają takie pręgi ziemi, stosowałem APC, fibrę ale nic to nie pomaga. Ślad pozostaje, zaschnięta glina jakby się scaliła z tworzywem. Jak sobie radzicie z czymś takim ? Szczoteczka jakaś pomoże ?
A woda z mydłem biały jeleń i szczoteczką do zębów albo do paznokci?

Magiczna gąbka. Psiknij na nią rozcięczonym apc i do dzieła!

- - - Updated - - -

3. Znacie jakiś impregnat, który mogę samodzielnie nałożyć na fotele, żeby brud nie wchodził w materiał?

[/QUOTE]

Gyeon Fabric Coat

[/QUOTE]

Gyeon Fabric Coat[/QUOTE]

To jest głównie do dachów Cabrio. Mogę nim bezpiecznie pryskac na tapicerkę?

Ja uzywalem Gyeona w dwoch autach i bylo ok. Trzeba tylko wietrzyc po aplikacji bo czuc srodkiem ropopochodnym. Minus jaki zauwazylem to taki ze ponad rok po aplikacji stracil swoje wlasciwosci.

Macie jakieś sprawdzone środki na czarne plastiki ?
Mycie, konserwacja,ryski?

Macie jakieś sprawdzone środki na czarne plastiki ?
Mycie, konserwacja,ryski?
Masz albo dedykowane produkty do wnętrza, tzw.interior cleanery albo APC, czyli skoncentrowane preparaty do czyszczenia 'wszystkich' powierzchni (nie do wszystkich, bo np. do skór nie). Różnica jest taka, że interior cleaner'a nie trzeba wymywać, a APC po wypracowaniu warto przetrzeć wilgotną mikrofibrą. Wypracowujesz szczoteczką/pędzlem i wycierasz. Warto wcześniej odkurzyć lub wydmuchać cały kurz z zakamarków.

Do zabezpieczenia masz cały szereg dressingów, od błyszczących, przez satynę, po w pełni matowe. Jeśli lubisz mat, konkurencji nie ma GtechniQ Matte Dash. Z tańszych masz świetne Detailer's Magic Interior Magic lub Funky Witch Mademoiselle (teraz wyszedł też o męskim zapachu Gentleman Matt). Do tego aplikator, może być mikrofibrowy lub piankowy.

Rys raczej żadna chemia nie przykryje. Jak coś pisz priv i pomogę ;)

Dzięki [emoji3]

Pytanie też konkretnie jakie plastiki. Jeżeli np. chodzi o podszybie, czy inne demontowalne kratki, to do dzisiaj sobie w brodę pluję, że tak długo czekałem i próbowałem różnych nietrwałych środków zanim prysnąłem wszystko bollem strukturalnym.

Amortyzatory
Powrót