Polerowanie lakieru

Jeśli dopiero zaczynasz zabawę jako "lakiernik" to użyj zwykłego mleczka do usuwania rys na lakierze - przykładowo K2 lub Formula 1 i po problemie :)

Czy ktoś z Was polerował kiedyś swoją 159? Przymierzam się do tego tematu, taki amatorski zestaw detailingowy nabyłem jeszcze będąc w posiadaniu poprzedniego autka na którym trochę poćwiczyłem :) Jaka jest twardość lakieru (grigio stromboli) w 159? Z tego co wyczytałem, to w wielu przypadkach na 159 korzysta się na start ze średnio twardych padów - czy taka kombinacja średnio twardego pada wraz z menzerną fg400 będzie wystarczająca na pierwszy przejazd? Przy polerowaniu Golfa 4 średni pad nie dawał rady, dopiero wafel poradził sobie z zewnętrzną warstwą... jednak lakiery grupy VAG uchodzą ponoć za stosunkowo twarde... Krótko i zwięźle - jakie pady polecacie do 159?

Przy polerowaniu Golfa 4 średni pad nie dawał rady, dopiero wafel poradził sobie z zewnętrzną warstwą... jednak lakiery grupy VAG uchodzą ponoć za stosunkowo twarde... Krótko i zwięźle - jakie pady polecacie do 159?

Czekaj, czy dobrze rozumiem, średni pad nie dawał rady, dlatego wziąłeś pad finishowy?

Czekaj, czy dobrze rozumiem, średni pad nie dawał rady, dlatego wziąłeś pad finishowy?

Mój błąd, dzięki za zwrócenie uwagi :), nie miałem na myśli wafla - pada finishowego, tylko twardego pada, coś na wzór tego na fotce:
attachment.php

Załączniki

• Przechwytywanie.JPG
    Przechwytywanie.JPG
    15.5 KB · Wyświetleń: 312
odświeżę nieco temat:
-przymierzam się do polerki swojego auta-nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie dlatego chciałbym nałożyć na auto "coś" co nie zrobi mi hologramów na lakierze a będzie się błyszczeć. dodam tylko że nie mam żadnej maszynki więc całość będę rozprowadzał ręcznie. co proponujecie?

Do recznego odświeżenia bierz pierwsze lepsze AIO np cherry glaze, SRP, Tripple itd. Jednak szału się nie spodziewaj przy ręcznej robocie.

odświeżę nieco temat:
-przymierzam się do polerki swojego auta-nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie dlatego chciałbym nałożyć na auto "coś" co nie zrobi mi hologramów na lakierze a będzie się błyszczeć. dodam tylko że nie mam żadnej maszynki więc całość będę rozprowadzał ręcznie. co proponujecie?

Cleaner z cząsteczkami ściernymi np Poorboy's World, a na to Glaze np tez z tej samej firmy :)

odświeżę nieco temat:

Szkoda roboty, po prostu nakładaj jakiekolwiek AIO (po umyciu porządnym i glince) , i rób to w miarę często. Na raz szkoda się bawić ręcznie. Są teraz tanie polerki DA - Vander czy odpowieniki, z nawiązką wystarczające, a w razie czego za połowę ceny sprzedasz latwo raczej. A może gdzieś trafisz używkę. Lepiej coś takiego kup i jeden środek - np. # 501 Duragloss czy coś takiego, zamiast kosza kosmetyków itd.

Albo ręcznie bez nastawiania się że jakiekolwiek znamiona polerki czy korekty to działanie będzie mieć. Coś tam wygładzi utleniony lakier , będzie łatwiej brud spływać. Też dobrze.

No nie przesadzajcie. Jak czytałem angielskie fora detailingowe to jest parę osób które robią ręcznie i piszą, że się da i da się osiągnąć dobre efekty. Ale to długa i ciężka praca.

Sam mam zamiar spróbować. Mam 4Nano High Gloss Cut Coupound, "niemiecki" pad i AIO od Autoglyma. Jak mi naprawią rury i włączą wodę w garażach to odpalam mięśnie i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Nikt nie mówi, ze to niemożliwe ale efekt będzie niewspółmierny do nakładu pracy. Najtańsza sensowna polerka od K2 to jakieś 200zł, a uwierz mi po pierwszym ręcznym "polerowaniu" będziesz sobie pluł w brodę, ze nie kupiłeś. Ja nawet AIO kładę maszyną i nie wyobrażam sobie ręcznego polerowania auta.

Dokładnie tak jak wyżej napisał Pływak polerka elektryczna K2 to wydatek 200 zł. Posiada płynną regulację obrotów i łagodny start bez względu na nacisk dzięki czemu możesz cały czas kontrolować proces polerowania (nie uszkodzisz lakieru) według mnie najlepsza opcja na rynku.

Panowie proszę o pomoc! Mam czarną 159 z pięknie mieniącymi się hologramami w słońcu :(. Nie mogę tego dziadostwa usunąć. Poczyniłem pewne zakupy, pasta tnąca + finiszer do tego po dwa pady (żółty i czarny). Zrobiłem test na drzwiach, troszkę poszło ale jeszcze widać. Jaką przyjąć metodę polerowania aby to usunąć?

Na jakiej polerce pracujesz? Ile przejazdów robisz finiszowym zestawem? Ciezko pomoc pisząc. Zerknij na filmiki w necie i podpatrz technikę pracy.

polerka bez regulacji niestety, przejazdy finiszowe może 2/3, a ile z zasady się robi? OK jeszcze popatrzę w necie.

Drzwi Alfa 147. Chcę przejechać niektóre miejsca papierem przed polerką. Jak wiadomo u góry są "garbate", po środku wklęsłe a u dołu raczej proste. Chodzi mi o środek. Jakiś patent jest na przelecenie papierem tak wklęsłej powierzchni? Malutki klocek drewniany czy zakupić jakiś o kształcie kołyski (są takie?)? Jakiś baran (pewnie po sprowadzeniu do PL) malował bezbarwnym i poprzyklejało się w niektórych miejscach troszkę paprochów, które czuć pod paznokciem.

Amortyzatory
Powrót