• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Polerka 147. Z jakim padem podchodzić ?

sydorowy

Nowy
Auto
AR 147 1.9JTD Ducati Corse 2008
Cześć. Mam 147 Ducati Corse w lakierze Nero Etna (2008), chciałbym zrobić pełen proces detailingu, od mycia, przez dekontaminacje, glinkowanie, polerowanie i woskowanie.
Nigdy wcześniej nie polerowalem, więc będzie to moje pierwsze podejście. Mam znajomego który ogarnia temat, tylko on mówi, że pady dobiera już do konkretnego lakieru, po tym jak on wygląda, ocenia on czy lakier jest twardy czy miękki i wtedy wie z czym podejść. Jednak że kolega mieszka znaczna ilość kilometrów, a podobno nie da się tego wytłumaczyć jak ocenić twardość tego lakieru, dlatego piszę do was.
Z jakim padem do tego podchodzić ?

Myślałem nad żółtym, ewentualnie czerwonym NATem.

Polerke mam DA, pastę planuje sonax ex 04/06.

Pozderki

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Cześć. Mam 147 Ducati Corse w lakierze Nero Etna (2008), chciałbym zrobić pełen proces detailingu, od mycia, przez dekontaminacje, glinkowanie, polerowanie i woskowanie.
Nigdy wcześniej nie polerowalem, więc będzie to moje pierwsze podejście. Mam znajomego który ogarnia temat, tylko on mówi, że pady dobiera już do konkretnego lakieru, po tym jak on wygląda, ocenia on czy lakier jest twardy czy miękki i wtedy wie z czym podejść. Jednak że kolega mieszka znaczna ilość kilometrów, a podobno nie da się tego wytłumaczyć jak ocenić twardość tego lakieru, dlatego piszę do was.
Z jakim padem do tego podchodzić ?

Myślałem nad żółtym, ewentualnie czerwonym NATem.

Polerke mam DA, pastę planuje sonax ex 04/06.

Pozderki

Znajomy Ci napisał wyraźnie, że pada dobierasz do stanu lakieru i jego twardości. Skąd my mamy wiedzieć, w jakim stanie masz lakier oraz czy wszystkie elementy są w oryginale?!

Znajomy Ci napisał wyraźnie, że pada dobierasz do stanu lakieru i jego twardości. Skąd my mamy wiedzieć, w jakim stanie masz lakier oraz czy wszystkie elementy są w oryginale?!
Lakier jest w oryginale. W jakim jest stanie wiem, jednak nie jestem pewny co do twardości lakieru, stąd moje pytanie.

Sprawdzasz sobie kombinacje pad/pasta od najmniej tnącej i sprawdzasz jakie wykończenie zostawia i czy to jest już to co chciałeś czy tniesz mocniej.

Sprawdzasz sobie kombinacje pad/pasta od najmniej tnącej i sprawdzasz jakie wykończenie zostawia i czy to jest już to co chciałeś czy tniesz mocniej.
No to wiem, tylko tak jak wspomniałem, będę to robił pierwszy raz więc nie mam piętnastu padów i past, żeby testować, szukam mniej więcej informacji, co kupic

Skoro nie masz piętnastu past i padów to robisz tym co masz. A jak nie to zawsze możesz kupić pad i pastę one step i coś tam wyciągniesz.

Jak nigdy się za to nie zabierałeś, to najlepiej jakiegokolwiek onestepa zrobić, a nie pełną korektę, bo możesz bałaganu narobić zanim oswoisz się z maszyną. Poza tym 3 etapy na DA o skoku mniejszym niż 21 to katorga. Przede wszystkim na początek zmierz sobie grubość lakieru na aucie, bo może się okazać, że po polerce, auto będzie musiało trafić do lakiernika. To podstawa każdego podejścia do samochodu z maszyną. Co do samego onestepa, uderzył bym w sprawdzonego Kocha P6 i żółtego NATa pod DA. Mocno uniwersalny zestaw.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jak nigdy się za to nie zabierałeś, to najlepiej jakiegokolwiek onestepa zrobić, a nie pełną korektę, bo możesz bałaganu narobić zanim oswoisz się z maszyną. Poza tym 3 etapy na DA o skoku mniejszym niż 21 to katorga. Przede wszystkim na początek zmierz sobie grubość lakieru na aucie, bo może się okazać, że po polerce, auto będzie musiało trafić do lakiernika. To podstawa każdego podejścia do samochodu z maszyną. Co do samego onestepa, uderzył bym w sprawdzonego Kocha P6 i żółtego NATa pod DA. Mocno uniwersalny zestaw.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Taki miałem zamiar robić onestepa, tylko słyszałem że alfa ma mocno miękkie lakiery i żółtym Natem na tym kolorze mogę narobić haze

E04/06 to jest pasta dość trudna w obsłudze - skrót myślowy. Użyj pośredniej gąbki i 3D One - to jest kombo, które w 90% się sprawdzi na naszych lakierach - chyba, że jest totalny zajazd.

Jaki skok ma ta Twoja DA?

Ostatnia edycja:
E04/06 to jest pasta dość trudna w obsłudze - skrót myślowy. Użyj pośredniej gąbki i 3D One - to jest kombo, które w 90% się sprawdzi na naszych lakierach - chyba, że jest totalny zajazd.

Jaki skok ma ta Twoja DA?
Hmm. To ja czytałem że z pośród Koch/menzerna/sonax, sonaxem pracuje się najlepiej i najłatwiej.
Myślałem nad 3D one, ale cena trochę odstrasza.

Skok mam 15mm

Amortyzatory
Powrót